• 18 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8385
  •  GBP / BGN 2.2902
  •  CHF / BGN 2.0178
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 7°C

Политическата стъпка на спирането на военния транзит на НАТО в Афганистан

Политическата стъпка на спирането на военния транзит на НАТО в Афганистан

/КРОСС/ Както се съобщава на сайта на НАТО, алиансът се обърна към Руската федерация с молбата да разреши наземния транзит на нелетални военни товари за Афганистан през пролетта на 2008 г. Две години по-късно Русия разреши транзита на военни товари също и от Афганистан.

През 2012 г. руското правителство одобри въздушния транзит на афгански товари на НАТО. В качеството си на пункт за преразпределяне и пренасочване на товарите бе избрано летището на волжския град Уляновск. Разполагането на „натовската база" в Уляновск предизвика широк обществен отзвук и протести на опозицията - както писаха някои медии тогава.

Значението на транзита през Русия нарасна на фона на трудностите с основния транзитен маршрут: от пакистанския град Карачи - на север, през територията на цялата страна, до Афганистан. Това трасе бе лошо контролирано от пакистанските сили за сигурност и колоните на техниката на НАТО често ставаха мишени на нападенията на въстаниците талибани.

Политическа стъпка

Експертите подчертават политическия характер на тази стъпка на руските власти. Според мнението на земестник-директора на Института за политически и военен анализ Александър Храмчихин „в това решение на Москва има повече политика", отколкото съображения, свързани с изтичането на срока на действието резолюцията на Съвета за сигурност.

Както отбелязва анализаторът, своята роля в това може да са изиграли няколко фактора. На първо място, с изтеглянето на основната част от международните сили рязко се съкрати обемът на транзита и Москва ще загуби не чак толкова много пари от отказа си да транспортира товарите на НАТО. На второ място, Русия не я устройва новата мисия на западните страни в Афганистан „Решителна подкрепа", тъй като тя не е оформена с решение на ООН. Анализаторът смята също, че постановлението на премиера може да бъде и „някакъв отговор" на Москва на санкциите.

В това, че решението на Москва да прекрати афганския транзит, има политическа основа, не се съмнява и Виктор Мураховски, военен експерт, главен редактор на списанието „Арсеналът на Отечеството".

Той смята, че това е отговор на действията на НАТО - алиансът миналата година едностранно прекрати всякакво сътрудничество по въпросите, свързани с Афганистан. Обяснявайки защо това решение, което анализаторът нарича „демонстративна крачка", е било взето именно сега, експертът отбелязва, че Руската федерация до последно се е надявала, че „ще има успех в синхронизацията на съвместната борба с тероризма" - с афганистанските талибани. „Оказа се, че НАТО стигнаха толкова далече, че не искат да сътрудничат дори в тази посока", заяви за „Руски дневник" военният експерт.

През 2014 г. от Афганистан бяха изтеглени основните сили на международната коалиция. В същото време в страната в рамките на вече новата мисия „Решителна подкрепа" остават повече от 12 500 военнослужещи (от тях основната маса - около 10 хиляди души - са военни от САЩ). С името на официалната им задача се назовават подготовката на афганските сили за сигурност и охраната на дипломатическите представителства, пише livenews.bg

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.