Бюлетин
 • 28 Апр 2015 |
 •  USD / BGN 1.8031
 •  GBP / BGN 2.6844
 •  CHF / BGN 1.8738
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 5°C
реклама

Бойко Атанасов: Ще пълним хазната, а не вечерните новини

Бойко Атанасов: Ще пълним хазната, а не вечерните новини

Интервю с Бойко Атанасов, изпълнителен директор на Националната агенция за приходите от 21 май т.г. , след като неговият предшественик Красимир Стефанов се закле като депутат от ГЕРБ. По време на предизборната кампания Атанасов изпълняваше временно функциите на данъчен номер 1. На 29 март 2013 г. той беше назначен за зам.-директор в НАП, а преди това дълги години ръководеше софийската дирекция на приходното ведомство. Завършил е УНСС в София със специалност прогнозиране и планиране на икономическите системи.

Г-н Атанасов, вече почти три месеца сте шеф на НАП и е нормално да изберете екипа си. Да очакваме ли още рокади по върховете на агенцията?

При нас работят отлични професионалисти като цяло и целта ми е да запазя максимално експертите с потенциал и опит в агенцията. Все пак някои промени не са изключени там, където има пропуски. През седмицата двама от териториалните директори - тези във Варна и Бургас, решиха да прекратят договорите си с агенцията по взаимно съгласие. Аз уважавам техния избор.

Как се справят данъчните из страната? Ще проверявате ли какво става по места?

Справят се добре. Но ще направим пълна проверка на ревизиите и принудителното събиране във всички дирекции в страната, за да се види има ли фирми, които се ползват от необясним данъчен комфорт, или обратното - данъчен тормоз. Такава проверка вече тече във Варна.

Имате ли усещането, че преди да поемете поста, НАП е била използвана като оръдие за политически рекет?

Не мисля, че в агенцията е имало централна линия за политически или какъвто и да е рекет. Но на някои места по териториалните дирекции има сигнали за тенденциозни и  непозволени действия на отделни служители. Те за съжаление са се извършвали не и без знанието на техните ръководители. Хората, които са ги допуснали, ще носят отговорност за действията си. Добре разбирам колко чувствителна е темата за използването на НАП за политическа разправа и ще направя всичко, за да остане приходната агенция настрана от политиката - нашата задача е да събираме приходите по честен и независим начин. Това ще се стремим да  правим.

А върху вас няма ли натиск за разчистване на политически сметки чрез данъчни проверки?

Не. Категорично.

Наистина ли има проблем със събираемостта на приходите, или управляващите се опитват като дявола да четат евангелието? Официалните данни за изпълнението на бюджета не говорят за срив в приходната част.

Събирането на приходите в бюджета е сложен и труден процес. Въпросът се изостря заради икономическата криза, в която се намира държавата. Така че проблем с приходите действително има, като основната причина за това е макроикономическа. За съжаление икономическият ръст е надценен при планирането на бюджет 2013 и това се вижда с просто око. Част от тези неблагоприятни тенденции може да се компенсират с още по-големи усилия на приходните агенции - НАП и митниците, друга част - просто няма как, когато бизнесът не е активен и има трудности. Не мисля, а сигурно и вие сте на мнението, че събирането на данъци с цената на фалити е разумна цел. Прогнозата на НАП от началото на годината, която е докладвана в Министерството на финансите, е за неизпълнение на приходите в размер около половин милиард лева. Ще мобилизирам  всички в агенцията, за да намалим неизпълнението с около 200 милиона. Но струва ми се, това е максимумът при сегашното нива на брутния вътрешен продукт, заетост, безработица и пазарните очаквания на фирмите.

Как ще съберете повече пари за хазната - създаването на т. нар. Данъчна полиция, тоталният контрол по границите, както и желанието ви да ровите в банковите тайни няма ли да увеличат „репресиите" върху бизнеса?

Нека наричаме нещата с истинските им имена. Нашата работа е свързана с последователно и непоколебимо прилагане на закона. Следваме правилата в отношенията бизнес - държава. Затова агенцията води както политика за насърчаване на доброволното спазване на закона, така и за по-добър контрол и за прилагане на санкции, когато това е необходимо. Въпросът е те да са насочени към големите играчи и към организираните измамници, най-вече с ДДС, а не към малкия и средния бизнес, който лесно фалира след само една по-голяма глоба. Просто казано, ще се стремим да сме партньори на коректните и безкомпромисни към организираните групи за източване на бюджета. Имаме конкретен план за работата на НАП. Първото и най-важно нещо е да засилим вътрешния контрол върху спазването на правилата в самата агенция. Имаме отлични правила, записани на хартия, но като че ли контролът за спазването им понякога куца. Вече съм възложил цялостен анализ на ключовите звена - обслужване на клиенти, контрол и събиране.

Очевидно е, че в принудителното събиране на данъчните задължения проблемите се задълбочават с всяка изминала година. Там определено трябва нов подход. Създаването на новото звено за фискален контрол също е спешно и крайно необходимо. Подчертавам обаче, че това не е данъчна полиция в истинския смисъл на това понятие, а структура в НАП с контролни функции. След приемането ни в ЕС постепенно ДДС измамите за сделки в съюза придобиха плашещ мащаб. Основният проблем там е, че откакто няма митница, никой не следи физически дали определени стоки реално пътуват между България, Румъния и Гърция или другите членки на съюза, или просто става дума за движение на фактури или на празни камиони, ако щете.

В какви размери са щетите?

Говорим за стотици милиони потенциална загуба, и то от познатите рискови стоки - селскостопанска продукция -  зърно, захар. Това не може повече да продължава и съм категоричен - няма да продължава. Вече са подготвени промените в различните закони, които да регулират дейността на звеното, включително новите права на служителите. Надявам се в близките  месеци то реално да заработи. Паралелно с това подготвихме и програма за намаляване на административната тежест за бизнеса - ускорено и почтено възстановяване на ДДС, по-малко документи, по-малко субективизъм при проверките и ревизиите, електронна комуникация при представяне и връчване на информация между данъкоплатците и НАП. Продължаваме да развиваме и електронните услуги. Знаете, там агенцията за приходите има водеща роля от години.

Защо агенцията не дава засега данни за данъчните проверки по морето? Хората свикнаха всяка година да има показни акции и вечерните новини да са пълни с кадри от шумни проверки в модните морски дискотеки. Отказахте ли се от това?

Работата ни е не да запълваме вечерните новини, а да пълним хазната ефективно; да извършваме проверки за спазването на данъчната дисциплина. Уверявам ви, че работим изключително усърдно и мащабно, но предпочитам да коментираме резултати, а не намерения. Освен това е редно дейността на т.нар. оперативен контрол да се оценява не само по броя на проверките и издадените актове, а на база промяна в поведението на проверяваните и оценка на вложените бюджетни пари. Все пак изпращането на стотици инспектори по Черноморието струва доста на данъкоплатеца и понякога, съпоставяйки разходите и ползите от тези грандиозни кампании, се оказва, че вложените ресурси са съпоставими с наложените санкции. Системата за дистанционна връзка все пак е силен инструмент за избор на рискови търговци и когато я използваме грамотно, имаме добри резултати. Ще чуете обобщени данни в края на сезона.

Кои са рисковите сектори, които попадат в плана ви за проверки през тази година?

Струва ми се, че като цяло политиката на НАП в контрола изисква известна преоценка. Първо, в момента той е силно концентриран върху ДДС, често върху отказването на данъчен кредит с много спорни мотиви - липса на доставка. Практиката на Съда на Европейския съюз и анализите на Централното управление на нашата агенция обаче сочат, че тези откази често не са съобразени със закона. Затова още през юни издадох задължително указание до нашите инспектори, според което те трябва да се аргументират не само с липса на доставка, а и с безспорни доказателства, че е имало измама. Мисля, че трябва да положим сериозни усилия в контрола на сделки за доставки в ЕС и затова се създава специално звено за физически контрол на движението на стоки в съюза. Друг ключов въпрос към контрола е укриването на обороти, включително в обектите за търговия на дребно. Не по-малко важна е темата с криенето на осигурителни вноски чрез осигуряване на минималните прагове или 4-часов работен ден, която за известно време е била на втори план, но сега ще работим по-сериозно. Пак ще ви кажа - задачата е да сме коректни към коректните и безкомпромисни към организираните схеми за измами. Разчитаме за това на съдействието на ДАНС, МВР и прокуратурата.

Кои са модните хватки при ДДС измамите?

Винаги има хора, които се опитват да мамят, но ние се стремим да развиваме уменията на нашите служители така, че те да хващат навреме схемите и да ги предотвратяват.

Поддържате ли мнението за по-нисък ДДС при зърното. Според експерти така ще се намалят опитите за злоупотреби, защото те вече няма да са толкова изгодни.

Поддържам мнението за обратно начисляване на данъка в селскостопанския сектор и по-строг контрол върху движението на земеделска продукция като мерки, които ограничават измамите. Иначе различните ставки не решават почти никакви проблеми - нито помагат за намаляване на цените, нито за ограничаване на измамите, данъкът върху добавената стойност като правило е неутрален.

Извършва ли в момента агенцията проверка за съответствие на доходите и имуществото на Цветан Цветанов. Такава беше заявена, но последва информационно затъмнение. Смятате ли, че при първата проверка нарушения са били „покрити" от Красимир Стефанов. Не стана ясно откъде тъстът на Цветанов има пари, за да финансира имотните сделки на зет си.

В момента тече ревизия на г-н Цветанов. Когато тя приключи, ще докладваме резултатите на прокуратурата. Тогава ще коментирам имало ли е пропуски при първата проверка на имуществото и доходите на бившия вътрешен министър. Засега нямам основание за друг коментар.

Интервю на Цвета Динкова, в. „ Преса"

Снимка: в. „ Преса"

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

ХАХАХАХА, ТОВА МЕ КАРА ДА СЕ СМЕЯ ОТ СЪРЦЕ! ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ ГОВОРИШ БОЙКО, ОСВЕН ДА ПЪЛНИШ ПРИХОДИТЕ ПО ЧАСТНИ СМЕТКИ, ЗАЕДНО С СТЕФАНОВ, ДРУГО ЗНАЕШ ЛИ?! ИМАШ И НЕИЗПЪЛНЕНИЕ НА ПРИХОДИТЕ С НАД МИЛИАРД!!! ТОВА СА СЕРИОЗНИ ПРИЧИНИ ДА БЪДЕШ ОТСРАНЕН!!!

06.10.2013 11:59:26

Анонимен

Що не си го зачукате в долнопробните си миризливи устички бе смотани герберастко-седерастки педераси.

17.08.2013 22:06:46

Анонимен

С какво ще я пълните хазната ,с трънки и глогинки ли ? Вие докато ви изритат ще се разплащате с мангалите гласували за вас.

16.08.2013 16:39:06

Анонимен

Вие вече пълните новините, не само вечерните, но и целодневните със шибаните си назначения. Не се мори да пълниш хазната - каквото и да събереш, всички ще знаят, че парите са откраднат. Гледай да се класираш. Да не е напразно зорът, /или позорът/!!!!!

16.08.2013 13:28:35

Анонимен

ПОСЛУШКО, КОЙ ЩЕ ХАРЧИ "ПЪЛНАТА ХАЗНА", ИЛИ ВЕЧЕ СА ДАДЕНИ АВАНСОВО ЗА АВТОБУСИ - ЧЕРВЕНИ И ТУРСКИ?

16.08.2013 13:24:45

 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • реклама
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ИНТЕРНЕТ РЕКЛАМА

Google+
Copyright © 2002 - 2011 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.