• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Как и защо руският патриарх стана почетен професор в Руската академия на науките?

Как и защо руският патриарх стана почетен професор в Руската академия на науките?

/КРОСС/ Главата на Руската православна църква патриарх Кирил беше удостоен от Руската академия на науките (РАН) с почетното звание професор на академията.

Това бе съобщено в петък, седмица след като патриарх Кирил предупреди, че потребителите на смартфони рискуват да попаднат под властта на Антихриста, пише "Москоу таймс".

Патриарх Кирил е станал почетен професор на РАН, защото е "голям популяризатор на науката", заяви говорителката на академията Светлана Попова в петък. Като пример тя посочи това, че патриархът е участвал три пъти в програмата "Очевидно-невероятно", водена от съветския физик Сергей Капиц.

"Както е казал Айнщайн, теорията на относителността говори за гениалността на Създателя и в този смисъл, няма никакви противоречия", заяви говорителката на РАН, цитирана от Интерфакс. Към момента обаче не е известно Айнщайн наистина да е казвал, че "теорията на относителността говори за гениалността на Създателя", отбелязва Би Би Си, позовавайки се на проверка по открити източници.

Своите възгледи за религията Айнщайн е изложил година преди смъртта си в писмо до философа и изследовател на Библията Ерик Гуткинд. Оригиналът на това писмо, известно като "Божието писмо", бе продадено на аукцион в "Кристис" през декември 2018 г. за близо 3 милиона долара. Нобеловият лауреат, който тогава е на 74 години, остро критикува религията и нарича Библията "сбор от почитани, но все пак твърде примитивни легенди".

"Думата "Бог" за мен не е нищо повече от израз и продукт на човешката слабост", пише физикът в това писмо и допълва: "Няма тълкуване, независимо колко сложно може да е то, което (за мен) да промени нещо по този въпрос". В същото писмо, писано на немски език, Айнщайн критикува позицията на Гуткинд, че евреите са избран, божий народ. Той казва, че макар и с радост да принадлежи към еврейския народ, "неподправената еврейска религия е като всички други религии, олицетворение на примитивно суеверие". В различни свои трудове и писма Айнщайн неведнъж е казвал, че не вярва в персонификацията на Бог. Приведеният от РАН пример за теорията на относителността и "гениалността на Създателя" поскоро се свързва с известното в Русия изказване на учения "Бог не играе на зарове" – именно на основание на този афоризъм мнозина правят извода за вярата на Айнщайн в Бога-творец. Този цитат е истински, но контекстът му е по-широк. През 1926 г., в кореспонденция с друг велик физик – Макс Борн, Айнщайн изразява недоволството си от квантовата теория.

Квантовата теория разкрива много, но почти не ни доближава до разкриването на тайните на Битието. Аз във всеки случай съм убеден, че Той не играе на зарове с Вселената".

Руската редакция на Би Би Си е помолила представителката на Руската академия на науките да уточни кое точно изказване на Айнщайн е имала предвид. Светлана Попова е отговорила, че е цитирала не самия учен, а герой от сериала "Гений", който сега се излъчва по тв канал "Култура".

"Това не е позиция на академията на науките. Аз сега разсъждавам от позициите на масовото съзнание...По канал "Култура" сега върви сериал за Айнщайн. Аз обърнах внимание на това, защото въпросът за отношението на Айнщайн към Бога винаги е бил много важен, това е спорно, но еднозначно отношение. Той действително е казвал това, в различни вариации", коментира Попова. По думите ѝ, да се намери първоизточника на цитата ще е сложно, но "Айнщайн трябва да се изучава".

"Той винаги е отговарял, че всичко, което той изобретява и разбира и за което получава отличие – това е гениалността на Създателя, не Бога, а Великият създател", казва още Попова пред Би Би Си. Тя допълва, че каквото и да е изказване на учения не противоречи на неговите възгледи. "Всички те (учените-б.р.) не вярват в бога, включително Сергей Капиц (първият почетен професор на РАН-б.р.). Той наричаше себе си православен атеист. Повярвайте, когато той беше в църква, той се молеше, защото баба му го е научила да се моли. Всичко това са сложни и спорни въпроси", казва в заключение говорителката на академията. Както уточни Попова, в РАН са решили да наградят патриарх Кирил със званието почетен професор заради неговия ентусиазъм по въпроса за "сближаването и разбирането (между наука и религия), на чувства и вяра".

Попова не можа да отговори в какво ще се състои новата роля на патриарха в дейността на академията. "Ние само слагаме начало на отношения със Светейшия в ново качество, затова сега не мога да кажа какво и как ще бъде", отговаря тя.

През 2010 г. патриарх Кирил стана почетен професор на ядрения университет МИФИ. Две години по-късно в университета бе открита катедра по теология под ръководството на митрополит Иларион, който завежда международния отдел на Руската православна църква.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Как защо , защото първо бе полковник от КГБ Гундяев , а после всичко останало ..... ако не вярвате питайте Руменчо президентчето ....

20.01.2019 12:16:54

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.