• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Императорът на Япония Акихито абдикира

Императорът на Япония Акихито абдикира

/КРОСС/ Императорът на Япония Акихито официално абдикира. Той е първият японски монарх, който се оттегля от престола за последните повече от 2 века, информират световни агенции.

Преди няколко години Акихито изненадващо съобщи, че желае да се оттегли. По-късно беше обявено, че той ще напусне трона на 30 април 2019 г.

Днес премиерът на азиатската страна Шиндзо Абе официално обяви, че императорът абдикира. Изявлението му бе прочетено в пряк ефир на телевизия NHK от главния секретар на японския кабинет Йошихиде Суга.

"Негово величество прекратява пълномощията си според изискванията на специалния закон. Пазим спомен за това как в течение на тридесетгодишното си управление Негово величество императорът и Нейно величество императрицата винаги бяха заедно с народа. Бихме искали да се възползваме от случая, за да изразим още веднъж сърдечна благодарност към тях", се казва в съобщението.

По-късно днес в тържествената "Борова зала" на императорския дворец ще се състои държавна церемония, по време на която император Акихито ще отстъпи престола на своя най-голям син и престолонаследник - Нарухито. На нея ще участват около 300 души.

През 2016 г. 85-годишният Акихито изрази желанието си да се оттегли заради преклонната си възраст. Според законодателството монархът остава на трона пожизнено, но за Акихито беше прието специално изключение.

Той ще запази пълномощията си до последната минута на 30 април. От утре император на Япония ще е 59-годишният принц Нарухито, който е най-големият син на императора.

Акихито участва в няколко церемонии по-рано днес като част от абдикацията си, с което се слага край на настоящата ера Хейсей, започнала през 1989 г., когато император Акихито наследи баща си император Хирохито. Ерата Хейсей имаше за цел монархията да сближи японския народ след болезнените години след края на Втората световна война.

Утре Нарухито ще е новият император на Япония и ще се сложи начало на новата ера Рейва. Ерата, чието име означава добър късмет и хармония, свързано с японската класическа литература, официално ще започне на 1 май, когато новият император ще бъде коронясан.

В последното си слово като император Акихито благодари на народа за подкрепата и изрази надежда за мирно бъдеще. Той беше първият монарх, който се възкачи на Хризантемовия трон при следвоенната конституция, която определи императора като символ на народа, но без политическа власт.

Суга отбеляза, че ерата на императора приключва без война, което японците именно желаеха.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.