• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Албания призна българското малцинство в страната

Албания призна българското малцинство в страната

/КРОСС/ Албанското правителство призна българите за малцинство в Албания. Външния министър на страната Дитмир Башати изостави позицията си, че такова малцинство не съществува в страната, предава албанското електронно издание Albanian Daily News.

След исторически доказателства, представени от България, както и „натиск" от страна на членове на Парламентарната комисия по юридически въпроси, която гласува в полза на закон, целящ да повиши статута и правата на малцинствата в Албания, албанското правителство се реши на мярката.

В момента в Албания има девет признати малцинствени групи - гърци, македонци, власи, черногорци, сърби, бошняци, цигани, египтяни и българи.

Единствената македонска партия в парламента на Албания - партията Македонски алианс за европейска интеграция (МАЕИ) се обяви против включването на българско малцинство в закона за националните малцинства в Албания.

Признаването предизвика широк отзвук. Единствената македонска партия в албанския парламент - Македонски алианс за европейска интеграция (МАЕИ) се обяви против включването на българско малцинство. Македонците в Албания смятат, че признаването на "несъществуващото българско малцинство" в областите Преспа, Голо бърдо и Гора било нарушаване на международното право, защото тези области били населени с македонци, а не с българи.

Местният историк Пелюмб Шкуфи пък обяви, че в Албания има само две официални малцинства, гръцкото и черногорското, които са вписани в документите на Мирната конференция от 1921 г. и са признати при постъпването на Албания в стъпването ѝ в Лигата на народите през същата година.

Според някои медии в Албания пък се стигнало до признаването на българското малцинство след натиск от Европейския съюз.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Meшepeтo

И ние, от Мешерето, ако ни се плати подобаващо, сме готови да признаеме съществуването на българско малцинство в Столипиново, Филиповци, Факултето, КуцКорн, Меден рудник, Аспарухово, ...

12.10.2017 22:31:53

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.