• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Руи Миньос: Има нужда от разработването на по-добри алтернативи за пушачите

Руи Миньос: Има нужда от разработването на по-добри алтернативи за пушачите

/КРОСС/ Данните на Световната здравна организация показват, че до 2025 г. в света ще има над един милиард пушачи. При толкова много хора, които са избрали да пушат, има реална нужда да съществуват по-малко вредни алтернативи на конвенционалните цигари. Това сподели Руи Миньос, ръководител на регионалното научно звено на Филип Морис Интернешънъл за Източна Европа, Близкия изток и Африка на среща с медиите в началото на ноември 2018 г. Г-н Миньос представи резултатите от приключилите шест месечни клинични проучвания, които се провеждат с група пушачи, група пълнолетни, преминали към бездимните изделия и бивши пушачи. Данните от изследванията при проследяването на 15 биомаркера показват, че показателите при преминалите на системата на нагряване на тютюн IQOS и на бившите пушачи се доближават. По думите му различните изследвания категорично показват, че здравните показатели на преминалите на алтернативните тютюневи изделия значително се подобряват.

Компанията провежда и редица изследвания на въздействието на аерозола, отделян при употребата на IQOS, върху качеството на въздуха в затворени помещения и околните. Извършените проучвания, включително последните проведени в заведения за хранене в Япония, доказват, че употребата на системата за нагряване на тютюн няма негативно въздействие върху въздуха в затворени помещения и върху околните.

Проведените изследвания са част от многостъпковата научна програма на Филип Морис Интернешънъл, която има за цел да докаже намалената вреда на бездимните изделия спрямо конвенционалните цигари.

Вече над 10 години Филип Морис Интернешънъл инвестира над 4.5 милиарда долара в научни изследвания, разработки и производствени мощности за продуктите с намален риск. Със своите над 4300 получени и още над 6000 заявени патента за своите бездимни продукти, производителят на IQOS се нарежда сред топ 100 на най-иновативните компании в ЕС по брой издадени патенти.

Множеството научни изследвания са необходими, за да се превърнат по-добрите бездимни алтернативи в реалност и да има разбиране за тях и за потенциала, който тези алтернативи носят за намаляване на вредата от тютюнопушенето и за подобряване на живота на пълнолетните пушачи по света.
Много хора все още смятат например, че никотинът е в основата на вредата от пушенето. Известно е, че никотинът води до пристрастяване, но е доказано, че той не е основна причина за развитие на заболяванията, свързани с тютюнопушенето. Никотинът е една от причините, поради които хората пушат, наред с вкуса и ритуала. За да могат пушачите да преминат от конвенционални цигари към по-малко вредни алтернативи, тези продукти трябва да съдържат никотин.

Но за да се намали вредата от пушенето, са необходими не само по-малко вредни алтернативи, нужно е и хората, които иначе биха продължили да пушат, да са задоволени от вкуса и сетивния опит, които тези алтернативи предлагат. Можем да постигнем значителна полза за общественото здраве, когато голям брой от тези пушачи преминат от цигари към по-малко рискови за здравето им продукти, сподели научният ръководител на компанията. Необходимо е и разбиране за потенциала на тези продукти като част от решението за борба с тютюнопушенето и намаляване на вредата от тютюна.

Широко известно е, че основният причинител на заболявания, свързани с пушенето са вредните и потенциално вредни вещества, формирани при горенето на тютюна. Обикновената цигара гори при температура от над 600 градуса и води до образуване на дим, топлина и пепел. За разлика от това, при системата за нагряване на тютюн IQOS температурата на нагряване достига максимум до 350°C, така че да се извлече необходимия никотин и да се елиминира горенето. Аерозолът, който се отделя при употребата на системата за нагряване на тютюн IQOS, не съдържа твърдите частици, които се образуват при цигарения дим, именно поради липсата на горене.

На въпрос дали непушачите имат интерес към тези изделия, г-н Миньос отговори, че системата за нагряване на тютюн е насочена единствено към пълнолетните пушачи, които иначе биха продължили да пушат и че най-доброто, което всеки може да направи е да спре или никога да не започва да употребява тютюневи изделия. Проучванията на създателите на IQOS показват, че минимален е процентът от непушачите, които изразяват намерение за употреба на IQOS.


45% от българите смятат, че правителството трябва да насърчава пълнолетните пушачи да преминат към по-малко вредни алтернативи

Ново глобално проучване, проведено от IPSOS по поръчка на Филип Морис Интернешънъл, пък показва, че 45% от пълнолетните лица в България са напълно съгласни, че правителствата трябва да направят всичко възможно, за да насърчат хората, които иначе биха продължили да пушат, да започнат да използват по-добри алтернативи. 63% от запитаните българи са на мнение, че компаниите, търгуващи с потребителски стоки, имат задължение да осъществяват научни изследвания и да прилагат иновации по отношение на своите продукти в интерес на общественото здраве. Само 11% от участниците в изследването смятат, че държавните власти в България се справят добре с това да осигурят на всички достъп до последните иновации и технологии. 67% от интервюираните в България пък са съгласни, че пушачите трябва да имат достъп до точна информация за алтернативни продукти, които биха могли да намалят риска в сравнение с цигарите, на базата на която да направят своя избор.

Изследването е проведено сред 31 000 пълнолетни лица от 31 страни по света от Ipsos Hong Kong Limited (септември 2018 г.); статистическа грешка ±0.6% при 95 процента доверителен интервал. Всички данни могат да бъдат намерени на www.pmi.com/media-center/news/public-supports-alternatives-to-cigarettes

Със съдействието на Филип Морис България

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.