• 17 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8387
  •  GBP / BGN 2.2891
  •  CHF / BGN 2.0138
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Кирил Ананиев: Няма натиск върху медицинските сестри да не протестират

Кирил Ананиев: Няма натиск върху медицинските сестри да не протестират

/КРОСС/ Не е оказван натиск от страна на директори на болници върху медицински сестри, за да не протестират. Това заяви здравният министър Кирил Ананиев в „Тази сутрин". Днес те излязоха на втори протест, след като изтече 20-дневният срок, който здравните работници дадоха на министър Ананиев да набележи мерки за решаване на проблема с формирането на работните заплати.

„Онзи ден събрах директорите в държавните болници и поставих този въпрос. Беше ми казано категорично, че от тях не е оказван натиск, а аз самият не мога да допусна да лиша хора от законовото им право да протестират", каза Ананиев и допълни, че уважава претенциите на медицинските сестри и труда, който те полагат.

На 1 март проведох среща с представители на протестиращите медицински работници и разговора беше доста конструктивен. Установи се диференциация на заплащането на труда на специалистите по здравни грижи - от минималната работна заплата на места до два или три пъти минималната работна заплата за страната. Това изглежда наистина несправедливо, защото няма принципи и правила за формиране на работната заплата. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин" във връзка с протеста на медицинските сестри. Това, което предложих и което за голямо мое щастие беше протестиращите, беше да разработим една методика, на базата на правила и принципи, които да се прилагат във всичките лечебни заведения за болнична помощ, добави той. Днес медицинските сестри ще протестират - това е тяхно право и никой не може да им го вземе, но въпроса е, че ние стигнахме до съгласие в рамките на две до три седмици да разработим съвместно тези правила и след като сме убедени и двете страни, че това е реда и правилата за формиране на средствата за работна заплата, да внесем необходимите материал в Министерски съвет, каза още здравният министър. Първоначалната идея беше да се разработят тези правила и механизми за формиране на работната заплата в държавните болници, в болниците в смесено участие и общинските. Вчера наистина медицинските сестри и всичките професионалисти по здравни грижи поставиха въпроса дали не трябва тези правила да се поставят и в частните болници, тъй като се ползва публичен ресурс, коментира Ананиев. Той допълни, че е поел ангажимента да се срещне с Асоциацията на частните болници. Според него може да се стигне до консенсус с представителите на частните болници, тъй като и те имат интерес да има правила и ред при формиране на работните заплати. Според Кирил Ананиев изваждането на едни пари сега означава да запазят всичките недостатъци на формирането на работна заплата, които съществуват в момента. Затова предложих да направим тази методика и каквото покаже, какъвто резултат покаже, тогава ще говорим за размера на парите, които са необходими, за да постигнем целите, които сме си поставили, обясни здравният министър. По отношение на закона за съсловните организации, Кирил Ананиев заяви, че това е въпрос на парламента.

По темата за реформите в ТЕЛК и информациите на хора от организациите на хора с увреждания, че близо 19 процента са засегнати от това, че е намален техния процент на увреждане и по този начин са ощетени, здравният министър коментира, че информациите на министерството са, че по-скоро става дума за около 8 процента от хората. Дори и един човек да е ощетен, ние трябва да реагираме и за това си дадохме срок от 6 месеца с организациите на хората с увреждания, за да преценим как работят новите правила. Видяхме, че има проблеми и сега се разработват нови правила, с които съм убеден, че няма да има ощетени, каза още Ананиев.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.