• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Боряна Ангелакиева: Очаквахме награда за „Каръци“, но не и най-голямата

Боряна Ангелакиева: Очаквахме награда за „Каръци“, но не и най-голямата

/КРОСС/Българският филм „Каръци" на режисьора Ивайло Христов спечели голямата награда на Международния фестивал в Москва.

Това беше невероятна и неочаквана новина, каза пред БНР Боряна Ангелакиева - директор на Културния институт в Москва.

„Каръци" обра всички главни награди, което показва неговото високо кинематографично качество. Триумфалният ден на филма започна още сутринта, когато на пресконференция, където се раздават наградите на пресата и други обществени организации, той, според мен, получи много силно отличие - на гилдията на журито на руските кинокритици. Единодушната им оценка е по-висока от тази на международното жури на пресата и показва високия критерий, с който те подхождат към чуждестранните фирми, каза още Боряна Ангелакиева. 

„Каръци" е получил признанието и на Асоциацията на руските киноклубове.

Когато съберете най-високата оценка на критика и публика, мисля, че това говори само по себе си. Като венец на това единодушие се появи вечерта и наградата "Златен Свети Георги". Съвсем неочаквана, защото ние всички бяхме с нагласата, че на такъв форум ще ни дадат най-много награда за режисура, допълни Ангелакиева.

Последните години, предвид новите постижения в българското изкуство, аз мисля, че културните центрове работят много активно. Всеки съобразно спецификата на мястото, където работи, на държавата, обществената нагласа, атмосферата, коментира тя и ролята на културните институти по света.

Боряна Ангелакиева каза, че юни е един от най-натоварените месеци в културния живот на Москва, а Българският културен институт участва активно в него.

Имахме две участия в две големи международни изложби. Първата изложба е един международен театрален проект, който се казва "Театралният костюм през вековете". Той е под международната егида на сценографите, театралните работници, архитекти на сцената, която има седалище в Америка. Участваваха 200 души от 31 държави. Нашето участие беше в лицето на доц. Мария Райчинова и младата сценографка Мира Каланова, така, че авторитетът на нашето представяне беше подчертан. Младата дизайнерка Нури Димитрова, в самостоятелно участие представи един гигантски манекен на сватбената рокля на Екатерина Втора, който кандидатства и за рекордите на Гинес, казо още Боряна Ангелакиева.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.