• 01 Юни 2020 |
 •  USD / BGN 1.7563
 •  GBP / BGN 2.1710
 •  CHF / BGN 1.8245
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 10°C

Ангелкова: Застраховките на туроператорите покриват само щетите за туристите

Ангелкова: Застраховките на туроператорите покриват само щетите за туристите

/КРОСС/ Независимо дали един туроператор е чуждестранен или български, всеки има застраховка „Отговорност на туроператора", която покрива само и единствено щетите за туристите". Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова в студиото на „Здравей, България". С тези свои думи тя индиректно потвърди опасенията на бранша за сериозни загуби, вкл. и фалити на хотели и транспротни фирми, които няма да си получат парите за извършени услуги по заявка на британската компания Thomas Cook или българския туроператор „Астрал Холидейз", която обяви фалит.

Thomas Cook и „Астрал Холидейз" имат договор помежду си за официално представителство, а „Астрал Холидейз" са регистрирани по българското законодателство, уточни Ангелкова и допълни: „Независимо дали Thomas Cook би била регистрирана по българското законодателство или не, рискът за хотелиерите е един и същ."

Нужни ли са законодателни промени

Министър Ангелкова обясни, че няма застраховки, които да покриват рисковете нито по отношение на доставчиците на услугата към туроператора, нито към чуждестранния такъв. „Няма такова изискване в нито едно законодателство", подчерта тя.

Министърът на туризма подчерта, че заради фалита на Thomas Cook е започнал дебат за законови промени - или да се увеличи задължителният минимален праг на застраховката „Отговорност на туроператора", или да се взема процент на оборота като предпазен механизъм. Оказва се, че само 18 туроператори в България имат лимит на покритие на този вид застраховка от 1.4 млн. лева, по думите на министър Ангелкова.

Бизнесът смята, че трябва държавата да влезе като инвеститор в туристическата индустрия. „Държавата е съсобственик на туристическата индустрия и собственик на стратегическата инфраструктура, земя и културни места, и може да се намеси чрез различни инструменти", каза в сряда в сутрешния блок на bTV Полина Карастоянова от Националния борд по туризма. Като пример тя даде безлихвени заеми през Българската банка за развитие.

„Нужна е мощна подкрепа в две посоки - рекламата на страната и подкрепа на чартърна програма на туроператори, които имат капацитет да изпълняват полети", допълни още Карастоянова.

На друго мнение, обаче, е Димитър Попов от Асоциацията на българските туроператори. Според него е невъзможно държавата да се намеси в изцяло частен бизнес какъвто е туризмът. „Туристите ще дойдат отново в България, но пренасочени през други туроператори", изтъкна Попов, който се съгласи, че държавата може да помага, както го и прави, с рекламата в чужбина.

Равносметката за летния сезон

Министърът на туризма смята, че прогнозите за сериозен спад на летния туризъм не са се оправдали: „За месеците от януари до август имаме над 6.8 млн. чуждестранни туристи, което е минимален спад от 0.6% спрямо рекордната 2018 година."

В защита на тезата си, че има постоянно нарастване на чуждестранните туристи, Ангелкова посочи, че откакто е създадено Министерството на туризма като самостоятелна администрация, има ръст от 31% на чуждестранни туристи и 24% на приходите. „Независимо от мрачните прогнози, които юни месец бяха умишлено очертани, към момента за първите месеци от януари до август имаме над 6.8 млн. чуждестранни туристи, което е минимален спад от 0.6% спрямо рекордната 2018 г., когато имахме над 9.2 млн. чуждестранни туристи", посочи още министърът на туризма.

В отговор на въпрос за летния туризъм, Ангелкова обяви: „За месеците юни‚ юли и август имаме над 4.437 млн. чуждестранни туристи и спад от 1%. Фактите и цифрите показват, че ние си вършим работата. Има още какво да се желае и работим в посока постигане на основната ни цел - превръщането на България в целогодишна туристическа дестинация и максимално използване на капацитета по отношение на летни, зимния и културно-историческия туризъм."

Източник: Infostock.bg

реклама
ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2020 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.