• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Убийството на саудитския журналист разкри алчността на Вашингтон

Убийството на саудитския журналист разкри алчността на Вашингтон

/КРОСС/ Чудовищно престъпление – убийството и разчленяването на трупа на журналиста в саудитското консулство предизвика рядко мека реакция на САЩ. Тръмп повярва на оправданията на Риад по повода. Така, изглежда, пропусна прекрасна възможност да защити правата на журналистите и човека като цяло. Но в момента е заложена сделка за повече от сто милиарда долара, пише Поглед Инфо.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп прие официалната версия на Риад, че журналистът Джамал Хашогджи е убит в саудитското консулство в Истанбул при конфликт и започнало сбиване. Тръмп нарича тази версия „заслужаваща доверие“, а самата гибел на журналиста „неприемлива“, без да изключва въвеждане на санкции против непосредствените виновни.

Междувременно Тръмп призна за нежеланието си да отмени оръжейния договор със Саудитска Арабия за 110 млрд. долара. Тази сделка бе сключена миналата година. Тя включва продажбата на самолети, хеликоптери, кораби, бомби с прецизно управление, зенитно-ракетни комплекси ТХААД и „Пейтриът“. В близкото десетилетие сделките между САЩ и Саудитска Арабия могат да достигнат до 350 милиарда долара.

Примирителното заявление на Тръмп бе наречено проява на политиката на двойни стандарти на САЩ и Запада. За това, в частност, заяви в събота бившият ръководител на военното разузнаване на Чехия генерал-майор Андор Шандор. Според него историята получава огласяване единствено благодарение на световната известност на журналиста, а за съдбата на обичайните граждани на страната не знае никой. „В Саудитска Арабия командата за провеждане на операцията с опозиционния журналист навярно е дадена от някое доста високопоставено лице“, заяви той.

За гибелта на Хашокджи в истанбулското консулство официално обяви генералният прокурор на Саудитска Арабия Сауд ал Муаджиб. Преди това журналистът, който изчезва на 2 октомври, се смята за безследно изчезнал. По делото са задържани 18 саудитски поданици и са отстранени от длъжност главните помощници на престолонаследника Мухамед бен Салман ал Сауд – заместник-ръководителят на общото разузнаване Ахмед Асири и съветника на кралската канцелария Сауд Ал Кахтани. Един от заподозрените – лейтенант от ВВС на Саудитска Арабия Мешал Саад ал Бостани преди два дни загина при автомобилна катастрофа.

Хашокджи работи като автор в американския вестник Washington Post и от 2017 г. живее в САЩ. В своите материали той постоянно критикува Риад и кралското семейство за нарушаване на правата на човека, където съвсем наскоро на жените им разрешиха да шофират, но единствено с разрешение на мъжете. Той изчезна, след като влезе в зданието на генералното консулство на Саудитска Арабия в Истанбул, където има нужда от държавна услуга преди насрочената си сватба.

Според една от версията, преди да влезе в консулството той си дава телефона на годеницата. При това той носи електронен „умен часовник“, който използва като диктофон и предаване на аудиозапис на мобилния си телефон. По-късно файлът попада у турското следствие. Медиите не изключват, че зданието на консулството е било подслушвано от турските специални служби, които след това споделят записите със следователите.

Турският вестник „Йени Шафък“ представя чудовищни подробности за случилото се: уж Хашокджи е бил подложен на „ужасни изтезания“: първо му режат палците, а след това главата. На записа се чува как генералният консул на Саудитска Арабия Мухамед ал Утейби моли „да се разберат с журналиста извън сградата“. „Ще си имам проблеми заради вас!“, вестникът цитира думите на дипломата. На друг запис консулът казва: „Ако искаш да останеш сред живите – замълчи“.

Според друга версия, не е имало планове журналистът да бъде убиват, а просто са искали насила да го отведат в Саудитска Арабия, той се опитва да избяга, но е хванат и „случайно“ задушен един от агентите, който му прилага задушаващ захват.

Журналистът е причакван в консулството от 15 саудитски агенти (те пристигат в Истанбул с два самолета), в това число и съдебен медицински експерт, който след случилото се разчленява тялото професионално. Своята работа, както отбелязват американските медии, я върши докато слуша музика на слушалки. Сега турските следователи търсят останките на журналисти в предградие на Истанбул и в град Ялова (съобщава се, че тялото може би е било разтворено в киселина).

Експертите също така смятат, че реакцията на Тръмп на официалното заявление на монархията е проява на двойни стандарти и желание да не загуби пазара за военната продукция. Както подчертава американистът Борис Межуев, президентът на САЩ уважава мнението на Саудитска Арабия, Израел и на „някакво количество арабски монархии“. „а другите страни не са му особено интересни и той се отнася с тях доста прагматично“, заяви Межуев пред „Взгляд“.

Експертът смята, че главната външнополитическа задача на Тръмп е опитът да сдържа Иран, което няма да е възможно без саудитска помощ. „Каквото и да се случи, когото и да разчленят – той ще се опитва да осъществи тази задача. Тръмп ще се опита някак си да замете случая“, убеден е Межуев.

На свой ред политологът Дмитрий Дробницкий също посочва двойните стандарти на САЩ. „Саудитска Арабия са кучи синове, но са си техни кучи синове“, заяви Дробницкий пред „Взгляд“. Според него историята с изчезналия журналист става елемент от хибридната война между четиримата лидери в региона: Саудитска Арабия, Турция, Иран и Израел. Саудитска Арабия дълго време се смята за особен съюзник на САЩ и мисли, че всичко ѝ е позволено. „Нали това не е първото убийство на неугоден на Саудитска Арабия човек. Просто Турция успя да направи от това пиар-събитие“, смята експертът.

Той е убеден, че просто така тази история няма да се размине за саудитската династия. „Очевидно Турция ще продължи да предава на пресата подробности, които ще бъдат свързани с тях и убийството. Никой с целия си уж и трезва памет няма да повярва, че това е случайно сбиване в консулството. Всички разбират, че това е поръчково политическо убийство“, убеден е Дробницкий.

Експертът прогнозира, че стремежът на Белия дом да замете ситуацията ще се сблъсква със съпротивата на Турция, за която това е добър ход в противостоенето с Риад. А и в самата Америка има немалко политици, които „започват да се дразнят от безнаказаността и неконтролируемостта на династията на Сауд“)

Времето е избрано удачно, турците се намесиха много грамотно – в точния момент, в който Америка по-малко от всичко зависи от вносния петрол, а участието на Саудитска Арабия във варварските бомбардировки в Йемен става все по-очевидно. В този момент на Саудите ще им е наистина трудно да се отърват, заради което те ще стараят, както винаги заливайки Вашингтон с пари“, обобщи Дмитрий Дробницкий.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.