• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Започнаха бойните тестове на „невидимия” руски танк Т-14 ”Армата”

Започнаха бойните тестове на „невидимия” руски танк Т-14 ”Армата”

/КРОСС/ Започнаха бойните тестове на руския танк от ново поколение Т-14 “Армата”, които демонстрираха уникалните му способности и огневи диапазон, предаде Sputnik, цитиран от fbr.bg.

Т-14 “Армата”, който бе представен за първи път по време на Парада на победата в Москва през 2015 г., разполага с цяло съзвездие от характеристики, които го превръщат в автора на новата глава във военната индустрия и производството на бойни танкове.

Благодарение на технологията стелт машината е практически невидима за инфрачервено и друго сканиране. Снабден е с радар АФАР (Активна фазирана антенна решетка), подобен на създадения специално за руските изтребители от пето поколение Т-50 ПАК ФА.

Радарът и камерите не са предназначени само за боя срещу врага, но също така служат за целите на разузнаването и коригиране на огъня.

Въоръжението на танка включва 125-милиметрово гладкоцевно оръдие и 7,62-милиметрова дистанционно управлявана картечница. В бъдеще танкът може да бъде превърнат в тежко самоходно оръжие със 152 милиметрово оръдие.

Но технологията “Армата” не се ограничава само до Т-14. Платформата служи като основа за Т-15 –  тежка бойна пехотна машина, която ще бъде подсилена с дрон. Очаква се да бъде създадена и безпилотна роботизирана версия на танка. В допълнение към това Русия има намерение да разработи бойно превозно средство, наречено Терминатор-3, което ще подпомага танка и също ще използва платформата “Армата”.

Нещо повече, очаква се самоходното оръжие на Коалиция-СВ да бъде усъвършенствано с “Армата”.

Планира се да бъдат конструирани 28 превозни средства, които ще използват платформата “Армата”.

Едно от основните качества на танка “Армата” е автономната му оръдейна кула. Екипажът от трима души се намира в бронираната кабина в предната част на танка и е отделена от товарния отсег. Това конструктивно решение дава по-голям шанс за оцеляване на войниците, в случай че боеприпасите на танка експлодират.

Бронираната кабина, автономната оръдейна кула, радарът АФАР и активните отбранителни оръжия правят танка Т-14 “Армата” уникално превозно средство, способно да се изправи срещу всички съществуващи към момента антитанкови оръжия. Това съзвездие от характеристики превръща Т-14 “Армата” в почти невидимо оръжие на бойното поле.

Индия, Китай и Египет, както и няколко други страни, се редят на опашка за Т-14. Но нуждите на руската армия остават първостепенен приоритет. Според руското Министерство на отбраната първата серия от 100 танка ще встъпи в служба следващата година, а до 2025 г. армията ще разполага с 2 500 от тях.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.