• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Личният печат на граф Игнатиев в изложбата “Памет за бъдещето” в НВИМ

Личният печат на граф Игнатиев в изложбата “Памет за бъдещето” в НВИМ

/КРОСС/ Артефакти, дарени през изминалата година, представя Националният военноисторически музей (НВИМ) в годишната изложба „Памет за бъдещето"
„Това е традиционна изложба и традиционно с нея отваряме своят експозиционен изложбен прочит на националната история всяка година. Надявам се, че това е един достатъчно уважителен жест към всички онези, благодарение на които музеят днес притежава богат фонд. Това са хората, които винаги са до нас с онова, което решават да ни предоставят и да го направят част от големия разказ за българската армия и българската история", заяви директорът на музея доц. д-р Соня Пенкова.

Изложбата включва част от близо 900 реликви на емблематични за българската история личности, дарени от техни наследници, както и техника и снаряжение, получени от военните формирования в страната.Тази година музеят в София, защото всяка една от структурите и останалите три музея правят подобни изложби, в които представя онова, което е получил през годината, има придобити 885 дарения, които са сравнително балансирано - нито много, нито малко. Около петдесетина са дарителите ни и всеки един е представен в изложбата с част от нещата, които е дарил", каза доц. Пенкова. Тя посочи, че тези предмети са от изключително широк времеви отрязък - от Средновековната българска държава, до настоящите дни на българската армия с предметите, дадени им от контингенти, които се връщат от чужбина.
Сред експонатите са монета на цар Иван Александър, личният печат на граф Игнатиев - един от четиримата представители на Руската и Османската империя, подписали Санстефанския мирен договор, комплект с принадлежности за обозначаване на военни части и позиции на ген. Михаил Савов -военен министър в 6 правителства и помощник-главнокомандващ на Българската армия в Първата балканска война, дарени от неговия внук Михаил Беров. Любопитство предизвикват и пистолет „Парабелум", кал. 7.65 мм с герба на Царство България, български медал за Първата световна война с разрешение за носене и свидетелство, връчени на германеца Рудолф Мюнх, цев, заключващ механизъм и патрони от намерения в землището на село Марица през 2018 г. самолет Месершмит 109 Г6, както и нагайка с животински крак на полк. Димитър Младенов, запазил от обезоръжаване и обкръжение войските на Прилепския гарнизон през септември 1944 г. Съвременното битие на Българската армия е представено чрез вещи на главния сержант на 26-и военен контингент в Афганистан старшина Ивелин Инджов.

При откриването на изложбата този следобед бяха връчени и дарителски грамоти. /

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.