• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Шведски съд потвърди заповедта за задържане на Джулиан Асандж

Шведски съд потвърди заповедта за задържане на Джулиан Асандж

/КРОСС/ Шведски съд потвърди заповедта за задържане на основателя на Уикипедия Джулиан Асандж, предаде Reuters.

44-годишният Асандж е издирван от шведските власти за разпит по обвинение за изнасилване през 2010 г., което той отхвърля.

Стокхолмският окръжен съд смята, че все още има основания за подозренията срещу Джулиан Асандж в изнасилване и други закононарушения от по-лека степен и че все още има риск той да избяга от съдебно преследване или наказание", се казва в изявление на съда.

През 2012 г. основателят на Уикилийкс потърси убежище в посолството на Еквадор в Лондон, за да избегне екстрадиция в Швеция. Асандж твърди, че отправените му обвинения в изнасилване и други сексуални престъпления са политически мотивирани и се опасява, че от Швеция може да бъде екстрадиран в САЩ, където срещу него се води наказателно разследване за дейността на WikiLeaks.

В началото на февруари работна група на ООН (Working Group on Arbitrary Detention) взе решение в полза на Асандж, определяйки неговото преследване като необосновано. „Ако ООН обяви, че съм изгубил случая срещу Великобритания и Швеция, трябва да напусна посолството по обяд в петък, за да се предам на британската полиция, тъй като няма смислена перспектива за ново обжалване, но ако бъде установено, че държавите са действали незаконно, очаквам незабавно да ми бъде върнат паспортът и да се прекратят опитите за задържането ми", заяви Асандж в Twitter.

От 19 юни 2012 г.  Асандж живее в еквадорското посолство в Лондон, за да избегне екстрадиране в Швеция, където властите искат да го разпитат за изнасилване през 2010 г. Асандж категорично отхвърля да има нещо общо с подобно престъпление. Австралиецът се страхува, че впоследствие може да бъде екстрадиран в САЩ, за да бъде съден за изнасяне на стотици хиляди класифицирани военни и дипломатически документи.

През септември 2014 г. Асандж подаде оплакване срещу Швеция и Великобритания в работна група на ООН (Working Group on Arbitrary Detention). Той твърди, че престоят му в посолството граничи с незаконно задържане. Всяко решение на групата няма да има правно измерение, но в миналото други хора в подобна ситуация са били освобождавани на базата на отсъжданията.

Асандж привлече общественото внимание върху себе си с публикуването на класифицирана военна информация на САЩ в началото на 2010 г., която разкрива атака от 2007 г. на хеликоптери „Апачи", при която в Багдад са убити повече от 10 души, включително двама служители на Reuters. По-късно през годината бяха разкрити над 90 хиляди класифицирани документа, разкриващи военната кампания на САЩ в Афганистан. После бяха разкрити почти 400 хиляди военни доклада на САЩ, включващи подробности за операциите в Ирак. Асандж публикува и милиони дипломатически документи, датиращи от 1973 година.

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Иван Андреев

А дали този човек не заслужава нобелова награда за мир ?

26.05.2016 07:46:45

Анонимен

Швеция е на път да стане американски щат... или най-малкото колония.

25.05.2016 21:33:12

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.