• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Митични същества, зрелищни танци и пищни костюми от Азия завладяват София

Митични същества, зрелищни танци и пищни костюми от Азия завладяват София

/КРОСС/ Митични същества, зрелищни изпълнения и пищни костюми от всички кътчета на Азия пристигат в България на 15-и юни за третото издание на фестивала на азиатската култура "Магията на Изтока", иницииран от посолство на Индонезия в България, в партньорство с още 15 дипломатически мисии от Азия у нас.

Както всяка година, така и тази, фестивалът се обявява в подкрепа на благородна кауза в партньорство с фондация "За нашите деца". Билети за благотворителната томбола ще се продават на цената от 5 лв., освен в деня на събитието, така и седмици по-рано, в търговската мрежа на Eventim в цялата страна и онлайн.

Всички закупили билети участват в томбола за над 50 награди, най-голямата, от които, двупосочен билет за двама до избрана дестинация в Азия, щедро предоставени от Turkish Airlines, дългогодишен партньор на каузата. 

А събраните средствата от събитието фондация "За нашите деца" ще инвестира в подкрепа на уязвими семейства в риск от раздяла и ще спаси от изоставяне поне 15 деца в ранна възраст.

Специални гости - майстори на танца, музиката, театъра и бойните изкуства пристигат от всички кътчета на Азия за дългата над десетчасова програма на сцена в столичния парк "Борисова градина" на 15-ти юни. Феноменът на древния индийски "танц с очи" Катакали открива фестивалния ден с нажежаващо изпълнение, разказващо митични притчи и религиозни епоси, единствено чрез мимики, жестове и израза на лицето и тялото, декорирано с пищни орнаменти и костюм. Твърди се, че един "майстор Катакали" се подготвя десетки години преди първото си излизане на сцена, а самото приготовление в костюм и грим отнема повече от четири часа.

Митът за Баронг-Рангда, вечната борба между доброто и злото, произлизащ от древните корени на балийската митология, ще бъде представен на сцена от артисти от Индонезия и България, носещи обемни костюми от естествена козина, маски, изработени от свещено дърво, множество украшения от огледала, рефлектиращи светлината, седеф, скъпоценни камъни и ръчно изработена телешка кожа с традиционни орнаменти. "Китайски дракон" ще предхожда гостите на фестивала, въвеждайки ги в екзотиката на азиатския континент.

Бойните изкуства от изтока, съчетаващи дисциплина, дух и майсторство ще бъдат представени от "самурайската школа" по кендо - древното японско изкуство по фехтоване, демонстрации по айкидо; корейско таекуондо; тай чи от Китай и тайландски бокс Муай-Тай и Бурай-Тай.

Посетителите на фестивала, провеждащ се на 15-ти юни в "Борисовата градина" ще могат да се запознаят отблизо и с традиционна мода от Виетнам, представяща уникални произведения от различни тъкани и цветове на традиционното виетнамско дамско облекло Ао зай. "Танц с ветрила", "Танц с шапки" и "Ангелски танц" за плодородие ще бъдат изпълнени още от Виетнам. Република Корея завладява с ритъм, дух и изящество чрез корейската фолклорна трупа, единствена на Балканите, изпълняваща в този жанр - "Со Йънг Самулнори", които ще ни потопят в традициите на страната, свързани с ритуалите за плодородие и благодат. Смята се, че всеки от инструментите, с които се изпълнява музиката, въплъщава в себе си идеята за определено природно явление: джанггу (барабан във формата на пясъчен часовник) напомня дъжда, куенггуари (по-малък гонг) - гръмотевицата, джинг (по-голям гонг) - шума на вятъра, а бук (цилиндричен барабан) - звуците на облаците. Република Корея предлага програма и за феновете на нашумелия корейски музикален стил - к-поп със събиращите многобройна публика танцови състави "Cypher" и "Toxic", като последните са сред финалистите на Световния фестивал по К-поп в Република Корея през 2018 г.

И още, филипински национални песни, изпълнявани от деца, националната палестинска танцова трупа "Алкаумия" ще спечели отново публиката с енергия и ритъм, музика от Бангладеш, съвременна интерпретация на виетнамски фолклор от танцова формация "Sofistic Jivo" и още много, много изпълнения и представяния на сцена очакват посетителите на тазгодишното издание на фестивала на азиатската култура "Магията на Изтока".

Фестивалът "Магията на изтока" се осъществява и тази година в партньорство с Държавен културен институт към Министерството на външните работи, Министерство на туризма, Министерство на културата и Столична община; както и благодарение на партньорите IPS, Bohemia, Poseidon, Devin, Бонанза Бачорски; изложителите: Манджа Ван, Моменто, Чили Хилс, Сокони, Тако Фуудс, Мутай, Анагам Био, Бомбай Къри, Веге работилница Дока Дауджи, Витошко Лале и всички дарители на награди за благотворителната томбола: Turkish Airlines, Кемпински Хотел Гранд Арена Банско, SailWithMe, Restaurant Eisha, KWIAT, InGlobo, Este SPA, Маtzalo, Victoria Spa, 13grams, GOOD BOX, Бирария Palivec, KREO, Royal Thai, Yati Cooking, Indomie.

Културното събитие е инициирано от посолство на Индонезия в България, и се осъществява съвместно с Бангладеш, Виетнам, Емирство Кувейт, Индия, Ирак, Иран, Китай, Обединени Арабски Емирства, Пакистан, Палестина, Република Корея, Саудитска Арабия, Тайланд, Филипини и Япония.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.