• 18 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Проф. Баева: В Европа се възражда национализмът

Проф. Баева: В Европа се възражда национализмът

/КРОСС/ 100 години след края на Първата световна война все още живеем в нейните последици. С оглед на годишнината днес политиците би трябвало да бъдат много по-внимателни в своите действия и много повече да мислят за дълготрайните последици". Това коментира в предаването „Събота 150" проф. Искра Баева.

Европа, каквато познаваме и днес, е създадена в резултат на Първата световна война, подчерта историкът. Поуките са много, но те нито са добре разбрани, нито са преодолени опасностите, защото Втората световна война се оказва още по-катастрофална, коментира Баева. Тя добави, че поуките след Втората световна война вече са възприети и Европа съществува в мир.

Всяко отричане на национализма означава да отречем основата, върху която стоим, и води до обратни резултати, категорична е проф. Баева и добави: „В Европа се възражда национализмът и ние трябва да приемем тази реалност и да живеем с нея. Ние трябва да се опитваме да канализираме този национализъм в градивна посока, а не отричайки го, да хвърляме съчки в огъня. Всички идеи, че Европа може да надделее над национализма, според мен са силно преувеличени и до голяма степен утопични. Ако не искаме да повтаряме най-лошите неща от миналото, то трябва да живеем с реалностите такива, каквито са".

По думите на проф. Баева ЕС е изправен пред много сложни вътрешни проблеми, което му пречи да играе ролята на единен фактор в международните отношения и хаос, който се създаде в околното пространство. Съсредоточаването върху отношенията между Запада и Русия ми се струва, че пропуска реалностите, смята историкът и добави: "Русия не е основният играч за ЕС. Тя не представлява основната опасност за бъдещето на ЕС".

САЩ са глобалната сила - но сила, която постепенно губи възможностите си да господства навсякъде по света, каза още проф. Баева. Тя смята, че именно на това се дължат вътрешнополитическите сътресения и търсенето на нови външнополитически подходи:

„Сегашният изолационизъм е опит да се затворят САЩ в себе си, да възстановят своята мощ и глобалните си функции".

Проф. Искра Баева коментира и обръщението на президента Румен Радев по случай годишнината от началото на Прехода:

„Има усещане у българите, че има отстъпление в много от сферите, които бяха постигнати след 1989 г., особено в медийната среда. Ако свържем това обръщение, защото днес е 10 ноември - дата, която отбелязваме почти всяка година, с другото голямо събитие - 100-годишнината от края на Първата световна война, то ще видим, че за съжаление често пъти политиците, пък и обикновените хора бързо забравят това, което е станало и често пъти повтарят предпоставките за лошите събития, а забравят тези за добрите събития. Нещата са много различни както по отношение на нашия преход, така и по отношение на 100-годишнината от края на Първата световна война. Колкото и да виждаме подобия в ситуацията, тя е доста по-различна и предполагам, че и последиците ще бъдат доста по-различни".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.