• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Евгения и Николай Баневи остават окончателно в ареста

Евгения и Николай Баневи остават окончателно в ареста

/КРОСС/ Окончателно Евгения и Николай Баневи остават в ареста. Решението е на Апелативния специализиран съд. Малко след произнасянето му двамата дадоха импровизирана пресконференция в съдебната зала.

Разговорът с медиите беше поискан и специално разрешен от съдебния състав. След като чу, че молбата за по-лека мярка за неотклонение е неоснователна, бизнес семейството обяви, че продължава битката си, за да докаже, че не е извършвало длъжностни и данъчни престъпления, нито че има офшорни сметки, в които държи над милиард лева, изпрани от източването на четири приватизирани дружества:

"Чрез вас искам да се обърна и към българската общественост. Тя би ли поискала оставките веднага на Цацаров и на Гешев, ако не открият един милиард по сметките в Швейцария? Не можеш да се изцепиш пред цялото общество и да кажеш: "Николай Банев има в швейцарска сметка милиард лева. Това е абсурдно. Нямам един цент. Жалко...", каза Банев, а Евгения Банева допълни - "Дай Боже да ги имаме".

Така те коментираха думи на главния прокурор Сотир Цацаров и заместника му Иван Гешев Николай и Евгения Баневи.

Според съдебния състав събраните в над 120 тома доказателства са достатъчни да се направи изводът, че с майката на Банев Николай и Евгения Баневи са действали близо 13 години като организирана престъпна група.

Свидетелски показания пък показвали, че на свобода двамата могат да се укрият или да извършат друго престъпление.

След няколкочасово закъснение започна заседанието на Специализирания апелативен съд, на което ще стане ясно ще останат ли окончателно в ареста Николай и Евгения Баневи.

Нов том с доказателства отложи днес с три часа заседанието на Апелативния специализиран съд, пред който Николай и Евгения Баневи обжалват задържането си под стража. В ранния следобед заседанието все пак започна.

Заедно с майката на Банев те са обвинени, че като организирана престъпна група са източили четири предприятия, укрили са данъци за милиони и са изпрали 600 милиона евро.

Преодолявайки застаналите между него и медиите служители на Съдебна охрана, Николай Банев каза:

„Целият този процес беше като „селска вечеринка". Искам да ви попитам, знаете ли в една банка, която цитират, като ЕВ ДЖИ, тя е публична банка, регистрирана на Лондонската фондова борса, как можеш да вкараш 600 милиона, изпрани евро. Това е някакъв пълен смях".

По-късно Банев употреби пред журналисти други популярни изрази, за да опише разследването, като "крадецът вика дръжте крадеца".

Ден след екстрадирането им от Франция съдия Антон Урумов им наложи най-тежката мярка за неотклонение заради опасността да се укрият на свобода.

Така смятат и наблюдаващите прокурори - заради високия стандарт на Баневи и съмненията, че разполагат с достатъчно сметки в чужбина, и заради обвиненията за длъжностно присвояване, данъчни престъпления и пране на пари на над един милиард лева.

В първия си публичен коментар в съдебната зала миналия петък Евгения и Николай Баневи определиха като абсурдни обвиненията, че от 2005 г. до ареста им в Ница, освен семейство, били организирана престъпна група, източила четири предприятия, а парите от престъпленията депозирали в офшорни сметки. Отрекоха и да са се укривали, защото не искали да живеят като бегълци.

От вчера част от групата им официално е и майката на Николай Банев - Мария, на която прокуратурата отрежда важна роля в престъпното сдружение. Заради напредналата ѝ възраст тя е на свобода срещу парична гаранция от 10 000 лева.

Тезата на Баневи е, че всички приватизирани предприятия са имали колективни управления и няма как нещо там да се е случвало по личната воля на Николай или Евгения. Това показват и доказателства, внесени по-рано днес. Последната дума ще е на съда.

Защитата още заявява, че съпрузите трябва да бъдат освободени, защото те не само не се крият, а са имали намерение да се приберат в България веднага след като са разбрали, че срещу тях е образувано досъдебно производство. Самите Баневи твърдят, че не искат да прекарат живота си като бегълци от правосъдието.

Знае се, че по делото има използвани СРС-та, като в рамките на разследването са подслушвани Баневи и свързани с тях на лица.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.