• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Иванка Тръмп и Ники Хейли са евентуални кандидати за президент на Световната банка

Иванка Тръмп и Ники Хейли са евентуални кандидати за президент на Световната банка

/КРОСС/ Имената на Иванка Тръмп и на Ники Хейли се споменават като евентуални приемници на Джим Йон Ким начело на Световната банка, съобщава Франс прес, като се позовава на публикация във "Файненшъл таймс".

Освен дъщерята на Доналд Тръмп и бившият постоянен представител на САЩ в ООН се споменават и имената на Дейвид Малпас, високопоставен представител на американското министерство на финансите, на Майк Грийн, председател на Американската агенция за международно развитие. Споменават се обаче и имена на хора от други краища на света, допълва британското финансово издание. Сред тях са нигерийският икономист Нгоци Оконджо-Ивеала, който преди седем години беше претендент за лидерския пост на Световната банка срещу Джим Йон Ким, Доналд Каберука, руандийски икономист и бивш президент на Африканската банка за развитие и Шри Муляни Индравати, индонезийската финансова министърка.

Джим Йон Ким, който ръководеше Световната банка в продължение на шест години, обяви в понеделник, че подава оставка. Той ще започне работа в инвестиционния фонд Глоубъл инфрастръчкър партнърс, специализиран във финансирането на инфраструктурни проекти.

Обикновено американец е номиниран начело на Световната банка, а начело на Международния валутен фонд застава обикновено европеец. Но това е неписано правило и много нововъзникващи пазарни икономики оспорват това разделяне във властта, отбелязва Франс прес.

Иванка Тръмп имаше пряка роля през 2017 г. в задействането на фонд на Световната банка за насърчаване на предприемачеството сред жените в страните в процес на развитие. Инициативата беше наречена "Финансова инициатива за жените предприемачи".

Кандидатите за лидерския пост на Световната банка трябва да внесат кандидатурите си в периода 7 февруари - 14 март. Номинирането на новия ръководител ще стане преди пролетните срещи на банката, които ще се проведат в седмицата, започваща от 8 април. Оставката на Джим Йон Ким става ефективна на 1 февруари.

Напускането му не само беше изненадващо, но и породи въпроси за лидерството и бъдещата роля на институцията като централен елемент в оглавявания от САЩ икономически ред, отбелязва "Файненшъл таймс".

Нов президент на банката, избран от администрацията на Доналд Тръмп, обаче може да се опита да промени начина на действие на институцията. Тръмп открито се показа скептичен към международните институции. Президент на Световната банка, избрано от неговата администрация, може в частност да се опита да ограничи финансирането на проекти за борба с климатичните промени, както и на всякакви усилия, възприемани като подкрепа за изграждането на китайска инфраструктура посредством инициативата "Един пояс, един път".

Вестникът припомня, че Джим Йон Ким оставя трудно наследство на приемника си. Когато встъпи в длъжност, той се опита да насърчи по-голямото споделяне на информация от страна на банката и да я реорганизира, но това не се хареса. Членове на персонала открито започнаха да критикуват Джим Йон Ким. Асоциацията на персонала дори се противопостави на кампанията по преизбирането му през 2016 г.

Но въпреки че си създаде врагове в пределите на банката, Джим Йон Ким постигна някои важни победи навън. Той осигури запълването на фондовете за инвестиции в най-бедните страни в развитие. Той осигури и увеличение с 13 милиарда долара на капитала на Световната банка, издействано след трудни преговори с администрацията на Тръмп, включващи намаляване на заплатите на персонала. За добрия изход от преговорите подпомогна и доброто дипломатическо решение на Джим Йон Ким да подкрепи фонда за насърчаване на жените в предприемачеството, за който се бореше Иванка Тръмп.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Jacques Yves Moineau

Чак пък толкова да е умна тази Иванка!!! Като гледам колко е руса......

13.01.2019 04:47:24

Анонимен

Нищо чудно накрая да спечели Хайли Лайкли.

12.01.2019 20:19:14

Анонимен

и нито дума за нашта Сталинка?

12.01.2019 15:42:11

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.