• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Италианската банка UniCredit съкращава 8 хил. служители

Италианската банка UniCredit съкращава 8 хил. служители
Жан-Пиер Мустие ще възнагради инвеститорите с обратно изкупуване на акции в размер на 2 млрд. евро

/КРОСС/ Главният изпълнителен директор на UniCredit Жан-Пиер Мустие ще възнагради инвеститорите с обратно изкупуване на акции в размер на 2 млрд. евро (2.2 млрд. долара), съобщава Bloomberg. Този ход е част от нов четиригодишен стратегически план, в който се предвижда и съкращаването на 8 хил. работни места, докато банката се опитва да се справи с бавния икономически растеж и отрицателните лихви.

Базираната в Милано финансова институция обяви нови цели до 2023 г., като те предвиждат увеличение на плащанията към акционерите чрез обратни изкупувания и дивиденти. Съкращенията на служителите, представляващи над 9% от работната сила, са в резултат от закриването на около 500 клона.

Мустие се стреми да постигне възвращаемост за инвеститорите чрез съкращаване на разходите и по-голяма ефективност, като същевременно сигнализира, че банката се бори да увеличи растежа си във времена на отрицателни лихвени проценти.

Очаква се приходите и разходите на банката да не се променят съществено до 2023 г. и да не се правят големи придобивания.

Целите на плана са „прагматични и постижими“, казва Мустие в изявлението. По неговите думи целите се основават на реалистичен набор от макроикономически предположения, които са по-консервативни от тези, които се приемат от пазара.

UniCredit очаква да спести 1 милиард евро чрез намаляване на разходите в Западна Европа, което отчасти ще бъде постигнато чрез съкращаване на работни места и клонове.

Изпълнителният директор ще се съсредоточи върху по-нататъшното опростяване на структурата на банката и подобряване на начина, по който разпределя капитала. UniCredit планира да създаде дъщерна компания, която да контролира международния й бизнес и това допълнително да намали необслужваните кредити.

Преди новия стратегически план UniCredit предприе редица стъпки през тази година, за да излезе от бизнесите, които не са ключови за дейността на банката.

UniCredit се съгласи да продаде дял от под 10% на Yapi ve Kredi Bankasi след развалянето на съвместно дружество в турския кредитор с местната индустриална група Koc Holding, като това ще доведе до загуби от 1 млрд. евро. По-рано тази година компанията продаде дяловете си и на италианската Banca Fineco SpA.

Приходите на финансовата институция се очаква да нараснат с 0,8% до 2023 г., тъй като ниските и отрицателните лихвени проценти продължават да оказват негативен ефект върху приходите на банките.

UniCredit отчете 26% ръст на коригираната печалба през третото тримесечие и повиши коефициента си CET, който е ключова мярка за финансова стабилност, след като продаде част от бизнеса си.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.