• 14 Авг 2020 |
 •  USD / BGN 1.6529
 •  GBP / BGN 2.1642
 •  CHF / BGN 1.8136
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София °C

Д-р Атанас Баташки: Общинското здравеопазване може да бъде спасено, нужна е воля

Д-р Атанас Баташки: Общинското здравеопазване може да бъде спасено, нужна е воля

/КРОСС/ „Политиката на ГЕРБ спрямо общинското здравеопазване е неадекватна и погрешна и води до закриване на общински здравни заведения", категоричен е д-р Атанас Баташки, кандидат за районен кмет на „Северен" с №56 и се обосновава с примери - Белодробна болница, МБАЛ „Св. Мина" и бившата трета градска в кв. Столипиново. Той изтъква, че това лишава гражданите от специализирана медицинска помощ, разположена равномерно по районите на града. По думите му общинското здравеопазване има своя дълбок социален ефект и социалистите ще го отстояват.

В платформата на „БСП за България" са заложени мерки за излизане на общинските болници от тежкото състояние. Част от тях са насочени към повишаване на нивото на компетентност чрез привличане и задържане на млади лекари специализанти. „За да работи едно лечебно заведение по скъпи пътеки, то трябва да има ниво на компетентност, т.е. специалисти. Обемът на извършена дейност е факторът с най-голямо значение за формирането на възнагражденията. Заплатите в общинските болници, особено на медицинските сестри, са ниски и те напускат", обяснява ситуацията д-р Баташки. Този порочен кръг е резултат от статута на лечебните заведения, които са търговски дружества.

Според него има едно авангардно решение и то е: За общинските болници да се приложи практика на чл. 5 от Закона за българското здравеопазване, при който собственикът на здравното заведение подсигурява основните заплати на медицинския персонал, а средствата за допълнително материално стимулиране идват от дейността по Здравна каса. „Разбира се, това е идея, но тя може да се дискутира", споделя кандидатът за районен кмет. Друг вариант е да се стимулира профилактирането на социално значими заболяване и чрез специални програми да се извършва в общински лечебници. „Общината като принципал може да възложи профилактичните прегледи на нейните служители да се извършват в общинските болници, а не от външни служби по здравна медицина, смята д-р Баташки и завършва: „Въпрос на мениджмънт в сектора и на политическа воля".

Довечера по покана на кандидата за кмет на Пловдив от „БСП за България" Николай Радев в заседателната зала на хотел „Лайпциг" с представители на медицинското съсловие ще бъдат разисквани именно въпросите за спасяването и развитието на общинското здравеопазване. В листата на БСП с № 56 има четирима лекари, акушерка и главна медицинска сестра. Това са хирурзите - Атанас Баташки. Любомир Паунов и Регина Хатър, анестезиологът Таня Дилова, акушерката Даниела Атанасова и хирургичната сестра Бойка Балтаджиева.

 

реклама
ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2020 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.