• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

30 000 българи с болестта на Бехтерев

30 000 българи с болестта на Бехтерев

София /КРОСС/ Трудно диагностициране на болестта на Бехтерев и тромави бюрократичен път, който пациентите извървяват на всеки 6 месеца. Това малка част от проблемите, с които се сблъсква всеки българин с болестта на Бехтерев у нас.
Близо 30 000 души у нас живеят с болестта на Бехтерев. От нея са засегнати млади хора на възраст от 18 до 35 години. Тя не е животозастрашаваща, но е нелечима и хронична. Ако не бъде навреме диагностицирана, води до идвалидизация, съобщиха в Плевен организаторите на информационния ден от кампанията „Сега вече знаете" на Българското сдружение на болните от Болестта на Бехтерев.
Ранната диагноза позволява хората да са трудоспособни и да водят пълноценен социален живот. Здравната каса поема 75 на от парите за лечение на заболяването, не така обаче стоят нещата с разходите за изследвания. Те не се поемат от здравната каса. Около 40 процента от болните у нас са т.нар. „спящи бехтеревци". Те имат всички симптоми - будят се нощем от болки в гърба, изпотяват се, все по-трудни стават за тях ежедневните движения, но не знаят за заболяването си. Болестта на Бехтерев е генетична. 80-90 от хората са носители на ген, който предопределя развитието на ставни заболявания. Най-добър ефект в лечението на болните с болестта на Бехтерев дава т.нар. биологична терапия. Има опасност да бъде „орязана" от НЗОК, алармира инж. Живко Янков, член на изпълнителното бюро на Световната федерация на организациите, представляващи хора със заболяването, цитиран от "Стандарт".

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.