• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 6°C

"Еврофутбол" връчи стипендия "Лука Бекяров" на студентката от техническия университет Петя Чоева

"Еврофутбол" връчи стипендия "Лука Бекяров" на студентката от техническия университет Петя Чоева

/КРОСС/ За пета поредна година „Еврофутбол" връчва стипендия на името на Лука Бекяров. Тазгодишният лауреат е Петя Чоева - специалност „Компютърно и софтуерно инженерство" от Техническия университет град София. Тя получи своят сертификат на специална церемония на 17.10.2017 г. в галерия „Сезони" в София от управителя на компанията Руди Вачкова. "Радваме се, че тазгодишният носител на стипендията на името на Лука Бекяров е една млада и амбициозна дама, която има невероятния успех от 5.92 от втори курс. Пожелаваме й много успехи и да сбъдва своите мечти", каза г-жа Вачкова. Петя благодари на българския букмейкър и на един много специален за нея човек: „Искам да благодаря на баща си, защото ако не беше той, може би нямаше да спечеля стипендията. Той ми помогна да опиша какво съм, какво искам да правя с бъдещето си и какво съм правила до сега".

Стипендията, която „Еврофутбол" учреди преди пет години, е в памет на ерудицията, интелекта и таланта на Лука Бекяров (1978 - 2013). Лука Бекяров получава бакалавърската си степен по икономика от Университета Рочестър, Ню Йорк; магистър е по „Компютърни системи" в Техническия университет - София, като в същата катедра започва и докторантура в областта на случайните събития. Лука Бекяров и ръководените от него компании се утвърждават като водещи в разработката, интеграцията и внедряването на комплексни софтуерни и хардуерни решения за игралната индустрия. Лука Бекяров бе един от най-ерудираните и модерно мислещи хора в областта на информационните технологии.

Ученикът Иван Иванов - 12-класник от Американския колеж също е лауреат на стипендията „Лука Бекяров" за 2017 г. Той има множество награди от български и международни състезания по информатика, а последното му постижение е научна разработка в областта на невронните мрежи и изкуствения интелект, започната по време на лятната школа Research Science Institute (RSI) в Масачузетския технологичен институт. „Ще използвам получените средства най-вече за да продължа развитието на проекта си, който налага използването на устройства с голяма изчислителна мощ за обучение и тестване на моделите. На второ място, през учебната 2017/2018 планирам да продължа своите участия в състезания по математика, информатика и ученически конференции - останалата част от средствата ще използвам, за да покрия разходите за път и престой по време на тези състезания".

Церемонията по връчването на стипендиите се проведе на 17.10.2017 г. в галерия „Сезони", след откриването на изложбата КОЛЕКЦИЯ ЛУКА БЕКЯРОВ, в присъствието на неговия баща Борис Бекяров, негови колеги и приятели. Г-н Бекяров връчи и четири поощрителни стипендии на учениците Виктор Терзиев от СМГ, Таня Оцетарова от МГ „Акад. Кирил Попов" Пловдив, Атанас Динев и Константин Гаров от ППМГ „Акад. Никола Обрешков" - Бургас. Той призна, че за журито е било изключително трудно да вземе решение, тъй като тазгодишните кандидати бяха изключително равностойни.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.