• 23 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8396
  •  GBP / BGN 2.2656
  •  CHF / BGN 2.0178
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Започва Четвъртият летен фестивал „Опера на върховете“- Белоградчишки скали

Започва Четвъртият летен фестивал „Опера на върховете“- Белоградчишки скали

/КРОСС/ От 20 юли до 4 август в Белоградчик ще се проведе Четвъртият летен фестивал „Опера на върховете"- Белоградчишки скали. Този фестивал се роди по идея на академик Пламен Карталов, директор на Софийската опера и балет. Според него Белоградчишките скали, с удивителната си красота, трябва да бъдат видени от туристи от цял свят, тъй като са признати като истинско чудо на природата и са един от стоте национални туристически обекти на България. По пътя към тях се минава през древната белоградчишка крепост, построена още от времето на Римската империя.

Белоградчишката крепост е не само исторически паметник, но и синоним на национално мъжество, героизъм и стремеж за свобода на българите от този край.

България е членка на Европейския съюз, но трябва да запази своята национална културна идентичност. Да развива с новаторски устрем настоящите си и бъдещи традиции. Академик Карталов изтъква, че „ ...българите имат силата и духа да се борят за своето достойнство и независимо място в европейския дом, да са горди и съизмерими в него с величието на историята и постиженията си. Още в нас, 225 души артисти на Софийската опера, звучи ехото на Алпите, където имахме дързостта, увереността и способността да представим България в Бавария и да привлечем публика от целия свят. И това ми даде този тласък - да продължим напред по тези стъпки към върховете на оперното изкуство, към Белоградчик. Ето, успяхме с „Пръстена" на Вагнер, защо да не продължим да привличаме чуждестранна публика в България. Оттук дойде и наименованието „Опера на върховете".

Очаква се тази година интересът към фестивала в Белоградчик да е още по-голям. Миналата година за събитието пристигнаха 60 почитатели на операта и балета от Полша, 2 автобуса с летуващи от круизни кораби по Дунава, фенове от Румъния, Македония, Сърбия и др. Жител от Ню Йорк за трети път посети фестивала. На силен интерес се радва фестивалната пещерна импресия в три части „Вагнер Магура, богове, великани, джуджета, валкюри".

Тази година фестивалът в Белоградчик се открива на 20 юли с премиерната постановка „Кармина Бурана" по музика на Карл Орф. Следва балетът „Дамата с камелиите" по музика на Джузепе Верди и Сергей Онсоф на 21 юли.

На 26, 27 и 28 юли публиката ще може да бъде с оперите „Трубадур" от Джузепе Верди, „Кармен" от Жорж Бизе и „Турандот" от Джакомо Пучини.

На 1, 2, 3 и 4 август гостите на фестивала ще гледат прочутия мюзикъл „Мамма mia" - музика и текст Бени Андершон и Бьорн Улвеус.

За жителите на Белоградчик този фестивал е необходим и за икономическото и културното съживяване на региона чрез развитието на културния туризъм с построяването на нови хотели и къщи за гости. Стотиците зрители и артистите, настанени хотелите и ползващи услугите в града, оживяват местната икономическа среда.

Белоградчишката крепост „Калето" отстои на 1км от центъра на град Белоградчик, откъдето до крепостта има асфалтов път и паркинг за коли.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.