• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

*Ново развитие на сагата с покупка на БТК в Лондонски съд (обновена)

*Ново развитие на сагата с покупка на БТК в Лондонски съд (обновена)

/КРОСС/ В хода на делото във Върховния съд на Лондон, Обединеното Кралство, по обжалване на резултатите от продажбата на българския телекомуникационен оператор Vivacom, заведено от Дмитрий Косарев свидетелски показания доказаха твърденията за меко казано „странната сделка" на Спас Русев, пише сайта Афера.

На 14 май 2019 г. в хода на открито заседание на Върховния съд на Лондон, Обединеното Кралство, по дело за обжалване на резултатите от мошеническия аукцион по продажбата на българския телекомуникационен оператор Vivacom бяха открити нови доказателства - свидетелските показания на г-жа Джойслин Бенет.

Г-жа Бенет, гражданка на САЩ с постоянно местожителство в Швейцария, е директор на компанията Leman Nominee Company Limited. Тази компания се представя като професионален доверен собственик (trustee) по отношение на многочислените тръстове за различни клиенти.

Свидетелските показания на г-жа Бенет по всички съществени въпроси потвърждават заявленията на компаниите-ищци Empreno Ventures Limited и LIC Telecommunications Sarl, чийто бенефициант е Дмитрий Иванович Косарев, направени в рамките на продължаващите от 2016 год. съдебни процеси относно т.нар. аукцион за продажбата на Vivacom.

Госпожа Бенет потвърждава фиктивния характер на „аукциона", проведен от ВТБ Капитал, за да бъде продаден телеком-операторът на принадлежащия на самите ВТБ и неговите топ-мениджъри купувач - компанията Viva Telecom (Luxemburg) S.A. по съществено занижена цена с цел моментална препродажба на стратегически инвеститор, но вече на пазарна цена.

Госпожа Бенет също потвърждава, че Спас Русев атакува ВТБ Капитал за липса на средства, получавайки от банката цялото необхдимо финансиране, а ВТБ Капитал скрил, че стои зад г-н Русев. Тези свидетелски показания потвърждават иска в пълен обем, и тяхното представяне пред съда предвещава началото на нов етап в съдебните спорове.

Информацията се потвърждава и от съобщение на Ройтерс, според което руската банка е скрила факта, че финансира участието на български бизнесмен в лондонския търг за продажбата на Vivacom, най-голямата телекомуникационна компания в България. Съдът е изслушал и доказателствата на финансовия мениджър Джоселин Бенет, дамата, която е съветник на бизнесмена Спас Русев. Те са били представени пред Търговския съд на Англия и Уелс . Съдът е разгледал дело, в което главните акционери на Vivacom, LIC Telecommunications и Empreno Ventures, са ищци и VTB Capital, регулиран орган за финансово поведение, и седем други, включително Спас Русев, са обвиняеми по делото, пише Ройтерс. Съдът решава дали Empreno, собственост на руския бизнесмен Димитри Косарев, може да заведе дело срещу обвиняемите за граждански вреди във връзка с предполагаемото им поведение по отношение на търга. Банката винаги е отричала всякакви нарушения. ВТБ Капитал е отпуснала на Русев 35 милиона евро, за да може да участва във фиктивната сделка.

Свидетелските показания съдържат примери на преписката, която г-н Русев изпратил на г-жа Бенет. Г-жа Бенет също обещала да представи допълнителна преписка с указания, които е получавала директно от Спас Русев (в това число и препращаните й от Спас Русев съобщения на трети лица), или на която е била в копие.

Показанията на Джоселин Бенет са взети в петък, 3-ти май 2019 год., непосредствено преди началото на съдебните заседания, провеждането на които продължава и сега (7-9 май и 13-15 май 2019 год.).

Доказателства за мошеничество на ВТБ капитал при продажбата на Vivacom лъснаха в английски съд. Представяме в оригинал свидетелските показания на най-доверения човек на Русев пред съда в Лондон - Джойслин Бенет.

От тях става ясно, че схемата за незаконно овладяване на Виваком е на ВТБ и братя Велчеви, а "фалиралият" Спас Русев играе ролята на Гинка.

Представените пред съда имейли показват, че въпреки твърденията, че ВТБ нямат общо със сделката, те са в основата й.

Показания: JOCELYN BENET

 

*Заглавието е променено от редактор на Агенция КРОСС

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Ами то има ли какво да се говори , намеси ли се руската ВТБ явно става дума за кражба и далавера , нищо градивно не дошло от тази държава , за жалост на родните русороби ....

16.05.2019 19:29:41

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.