• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Изборът на нов главен прокурор е потвърден

Изборът на нов главен прокурор е потвърден

/КРОСС/ „През последните месец-два пазя мълчание по тези теми, защото процедурата върви нормално, нямаше някакви особени изненади. Имаше една много мощна, добре организирана съпротива срещу избора на Иван Гешев, но това вече е политика, това е тема на друг разговор". Това каза в интервю за предаването „Денят започва с Георги Любенов" по БНТ бившият служебен министър-председател проф. Георги Близнашки. Думите му са по повод това, че той не е имал никакви съмнения за това, че ВСС ще прегласува и потвърди избора на Иван Гешев за нов главен прокурор. „От гледна точка на Конституционното право, нещата протекоха нормално. Процедурата е най-добрата възможна", допълни той.

Проф. Близнашки подчерта, че президентът Румен Радев не мога да направи нищо повече оттук нататък по въпроса. „За мен лично, беше голяма изненада, че върна поначало кандидатурата, защото той нямаше мотиви за това. А друго щеше да бъде, ако беше изложил някакви мотиви. Но ние възприехме една отворена процедура. Процедурата е отворена, заседанията са открити, една принципна грешка, която беше направена, когато Христо Иванов се захвана да прави съдебна реформа.

Когато се решават персонални въпроси, и дебатите, и гласуванията трябва да бъдат закрити, и всичко това трябва да протича в една конфиденциална обстановка. Така, че се получи нещо много странно.", изтъкна Близнашки. „Очевидно, президентът има някакви съображения, но не посмя да ги изложи публично и върна, което е, общо взето едно действие, което не може да се характеризира иначе, освен като безотговорно. Защото не изложи мотиви. Ако беше изложил мотиви, щеше да стане дискусия.

На практика се стигна до същия резултат, 20 човека бяха „за" първия път, 20 човека са „за" и при втория път. т. е., той не ги разколеба по никакъв начин. Може би е имал нещо в предвид, но трябваше да го направи по един солиден, достолепен начин. Очевидно, има едно на ум, но това трябваше да бъде казано публично, ако беше готов да отстоява своята позиция.

Решението е взето, решението се взема от ВСС, държавният глава трябва просто да му даде гласност, да подпише указа и да го изпрати за обнародване в Държавен вестник. От тази гледна точка, всички тези внушения, които му се правят са изключително опасни, те са в разрез с Конституцията, с изричния текст на Конституцията. Задължително трябва да подпише, без да губи време, в рамките на няколко дни, до една седмица, максимум, това е разумният срок. Защото, в противен случай, той ще извърши едно тежко престъпление, едно от най-тежките в държавата, нарушението на Конституцията", каза още проф. Георги Близнашки.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.