• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Орбан непоколебим: Унгария не иска бежанци

Орбан непоколебим: Унгария не иска бежанци

/КРОСС/ Неговата страна щяла да приеме за сведение решението на Европейския съд, защото зачитала правото и законите в ЕС, заяви Виктор Орбан пред държавното радио. Същевременно обаче съдебното решение не можело да бъде повод за промяна на унгарската политика, базираща се на отказ за прием на бежанци.

Виктор Орбанотхвърли исканията на много страни-членки и на ЕК, средствата от кохезионните фондове за финансово слабите страни-членки да бъдат отпускани в зависимост от готовността им да приемат бежанци. Орбан нарече подобна практика „неморална". Според него, тя би довела до нарушение на правилата в ЕС.

"Досега водехме юридическа борба, а сега ще трябва да водим и политическа", заяви още унгарският премиер. Будапеща искала да постигне отмяната на квотния принцип за разпределението на бежанци, приет през 2015 година, и да се погрижи за това той да не бъде заменен от друг подобен механизъм.

Квотният принцип важи и за Унгария, и за Словакия

По-рано Европейският съд отхвърли жалбите на Унгария и Словакия срещу квотния принцип за разпределяне на бежанците в рамките на ЕС. Тъй като решението на съда не може да бъде обжалвано, двете страни би трябвало да приемат определена квота мигранти против волята си. В решението на Съвета на министрите на ЕС се предвижда всяка страна от Общността да приеме предварително определен брой бежанци.

Унгарският външен министър Петер Сиярто отхвърли решението на Европейския съд като "възмутително". Според него, то е израз на една политика, "която изнасилва европейското право". Унгарският премиер Орбан пък заяви, че за разлика от други страни, Унгария никога не е била колониална страна и затова не била задължена да приема чужденци.

Ограда, за чийто строеж Орбан иска 440 млн. евро от ЕС

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер заяви след решението на Европейския съд, че не може да има „солидарност по желание". Това изявление на Юнкер бе посрещнато с голямо одобрение в Германия. От предаването "Политбарометър" на Втора германска телевизия (ZDF) стана ясно, че 68% от анкетираните са на мнение, че страните, които отказват да приемат бежанци, би трябвало да дължат парични компенсации.

Европейски пари за унгарската гранична ограда?

Виктор Орбан отново настоя ЕС да му изплати 440 милиона евро, вложени в строежа на оградата по унгарската граница. Тази ограда служела не само за защитата на унгарските граждани, а и на австрийците, германците и другите европейски народи от неконтролираната миграция.

"Ако Еврокомисията е готова да финансира мерки и институции, които се застъпват за прием на бежанци, вместо да защитава границите, само ще стимулира допълнително стотици хиляди мигранти да поемат пътя към Европа и няма да спре миграцията", заяви той. Още в края на август Еврокомисията отхвърли искането на Орбан за парични плащания в размер на 440 милиона евро и призова Унгария към повече солидарност.

Източник: Дойче Веле

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Браво Орбан, свещен дълг на един президент и един министър-председател е да защитават устоите на държавата си. Борете се , защото имате ли държава, ще запазите народа си. Ние загубме държавата си, сега постепенно изчезваме като народ. Колониалната администрация си е извадила поука от 9-ти септември..... няма народ - няма след време да има за днешните безобразия и престъпления народен съд.

10.09.2017 00:47:30

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.