• 21 Фев 2020 |
 •  USD / BGN 1.8126
 •  GBP / BGN 2.3328
 •  CHF / BGN 1.8423
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 1°C

Дванадесет държави-членки на ЕС се обединяват за подобряване на безопасността по пътищата

Дванадесет държави-членки на ЕС се обединяват за подобряване на безопасността по пътищата

/КРОСС/ Дванадесет държави-членки на ЕС, сред които и България, се обединяват, за да повишат пътната си безопасност. Това е част от нов проект, който днес официално бе стартиран в Брюксел с осигурено европейско финансиране.

Тригодишният проект за обмен на опит и знания по темите на пътна безопасност на ЕС има за цел да се справи с различните и специфични проблеми свързани с пътната безопасност в страните България, Австрия, Франция, Гърция, Ирландия, Литва, Холандия, Полша, Португалия, Румъния, Испания и Швеция. Транспортните експерти от участващите страни ще работят заедно, за да споделят най-добрите практики за намаляване на жертвите и ранените при пътнотранспортни произшествия и начините за интегрирането им на национално ниво. Съвместно ще се набележат мерки за справяне с предизвикателства в сферата на пътната безопасност, включително скорост, подобряване на инфраструктурата и на безопасността на пешеходците и колоездачите.

На събитието присъства европейският комисар по транспорта Виолета Булк, която подчерта, че всички страни трябва да работят заедно, за да постигнем целите на Визия 0 - без загинали по пътищата на Европа до 2050 г. Проектът ще предостави експертиза на държавите-членки на ЕС, желаещи да подобрят своите показатели в средносрочен план. Съчетавайки високо ниво на политическо участие с траен обмен между национални експерти, този проект е уникална възможност за справяне с предизвикателства, включително скорост, безопасност на инфраструктурата и подобряване на безопасността на уязвимите участници в движението като пешеходци и колоездачи, стана ясно по време на откриването.

Проектът се управлява от Европейския съвет за безопасност на транспорта (ETSC), водеща неправителствена организация по безопасност на транспорта, която работи с експерти по пътна безопасност от целия ЕС. Неговият изпълнителен директор Антонио Авеносо, допълни, че този проект има за цел да покаже ефективност на политиките за пътна безопасност. „Ще съберем експерти, за да могат те да си помогнат взаимно да набележат стъпките как да постигнат желаните резултати в собствените си страни. Радваме се, че толкова много държави-членки пожелаха да се качат на борда и нямаме търпение да видим резултатите", каза още Антонио Авеносо.

„Радвам се, че България е една от страните включени в проекта и че ще имаме възможност да координираме усилия с някои от страните, които постигат най-добри резултати в областта на безопасността на движението", подчерта Малина Крумова, председател на ДА „Безопасност на движението по пътищата". Включването на България в проекта е и резултат от обособяването на самостоятелна агенция по безопасност на движението по пътищата. „Повишаването на безопасността е и основен приоритет на правителството и в този смисъл за България ще е много ценно да интегрираме най-добрите европейски практики в политиките, които провеждаме", каза още Малина Крумова.

Европейската комисия и държавите-членки на ЕС са поставили цел за намаляване на смъртните случаи и тежките наранявания на пътищата с 50% между 2020 г. и 2030 г. В този контекст Комисията стартира проекта „EU Road Safety Exchange", който има за цел да допринесе за преодоляване на различията в сферата пътната безопасност между държавите-членки на ЕС. Проектът предоставя подкрепа на редица държави с висок потенциал за подобряване на пътната безопасност и по този начин допринася за намаляване на общия брой на смъртните случаи и сериозните случаи наранявания по пътищата на Европа. В стартирането на тазгодишния проект участник е и България. За успешната реализация на проекта ще се заложи на добрата междуинституционална координация, която за „EU Road Safety Exchange" ще се поеме от ДА „Безопасност на движението по пътищата".

Въпреки че европейските пътища са най-безопасните в света и пътната безопасност значително се е подобрила през последните десетилетия, броят на смъртните случаи и сериозните наранявания по пътищата все още е твърде голям. През 2018 г. е имало над 25 000 жертви при пътнотранспортни произшествия. Въпреки че това е намаление с 21% в сравнение с 2010 г., това представлява само 1% спад в сравнение с 2017 г. На този фон България отчита намаляване от 9% на загиналите по пътищата през 2018 г., но все е далеч от постигане на набелязаните цели.

 

реклама
ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Резултатите ще са колкото е смисъла на статията. Не разбирам как възрастни хора си говорят нещо и сами си вярват. Най-вероятно ще стигнат до извода, че трябва да изравнят скоростта на пешеходците с тази на автомобилите и това ще е най-добрият начин да защитят уязвимите. Глупости на търкалета. Млади, неграмотни идиоти с мощни коли предизвикват основния брой катастрофи. Кифли с включени аварийки задръстват тесните улици на градовете принуждавайки останалите да предприемат излишни маневри. Пияни цигани, неграмотни и без книжки летят между селата. Как ще повлияеш на всичко това със законови средства? Съвестния не прави катастрофи, на идиота не му пука.Големите глоби само корумпират катаджиите. Смешници-без жертви до 2050 година, а?

09.10.2019 20:08:39

 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2020 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.