• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Преглед на печата за 26 септември

Преглед на печата за 26 септември

„Църквата: Да не се допускат повече бежанци в България

Св.Синод вижда в мигрантската вълна всички белези на нашествие

„Българското правителство в никакъв случай не трябва да допуска в страната ни повече бежанци. За тези, които вече са тук, е редно да се погрижим, доколкото можем и ни стигат оскъдните ресурси, но повече - не".

Това се казва в извънредно обръщение на Светия Синод на Българската православна църква, направено този следобед, по повод бежанската криза.

От Синода подчертават, че изпитват състрадание към всички тези хора, попаднали сред нас, но не е редно православният български народ да плаща за това с цената на изчезването ни като Държава.

Църквата призовава българското правителството да постави най-остро и категорично въпроса за незабавно прекратяване на войните в Близкия Изток и в Северна Африка като причини, довели до масовото прокуждане на милиони хора от родните им земи.

"Българската православна църква призовава българското правителство, ако то е правителство на християнска държава, на всички форуми и във всички международни организации, в които то участва, да постави най-остро и категорично въпроса за незабавно прекратяване на войните в Близкия Изток и Северна Африка и за отстраняването на причините, довели до масовото прокуждане на милиони хора от родните им земи", се посочва в позицията.

Синодът е категоричен, че вълната от прииждащи хора от разорени от войни страни в Близкия изток и Северна Африка вече "придобива всички белези на нашествие".

"На второ място, искаме най-категорично нашето правителство да постави въпроса дали е налице религиозно прочистване на тези територии от християнството и как това се вписва в повелите за междуетническа и междурелигиозна толерантност. Искаме нашето правителство да постави пред международните организации въпроса как е гарантирана междурелигиозната толерантност в Египет, Сирия, Ирак и т.н. и какви мерки ще вземе световната демократична общност за гарантиране спазването на този принцип в тези страни", тревожат се още владиците..." - в. „Сега".

 

„Задържаха 50 бежанци край Перник, сред тях има две бебета

50 бежанци са задържани край Перник, сред тях и две бебета. Това съобщи за Фокус областният управител на Перник Ирена Соколова.

Тя уточни, че те са пътували в каросерията на ТИР с пернишка регистрация и са открити на територията на Перник в отсечката на скоростния път Перник-Радомир-Кюстендил. „Сигналът е подаден преди два часа от шофьор, колкото е карал зад ТИР-а.

Това са предимно млади хора, в това число има и две бебета, пътуващи с майките си. 7 деца и 7 жени са пътували, останалите са мъже", уточни Ирена Соколова и посочи, че към момента бежанците се транспортират от мястото на инцидента, което се обработва.

„Ще бъде заведено досъдебно производство срещу трафиканта", подчерта Соколова като поясни, че бежанците се извозват към Първо и Второ РПУ, децата, заедно с майките, ще бъдат настанени в кризисен център, в който се настаняват жертви, пострадали от насилие." - в. „Труд".

Задържан е мъжът, превозвал откритите край Перник бежанци. Това съобщиха за Фокус от ОД на МВР - Перник. Задържани са 50 души, 7 от които са деца. Най-малкото от тях е на 6 месеца, а най-голямото - на 7 години. Децата и жените са настанени в кризисен център на неправителствена организация, а останалите са в Първо и Второ РПУ за провеждане на процесуално-следствени действия. Задържаните заявяват, че са сирийци, но нямат документи за самоличност и работата с тях предстои. Шофьорът на товарния автомобил е перничанин, има фирма и автомобилът се води на името на фирмата. Мъжът е задържан за 24 часа..." - в. „24 часа".

„71 бежанци без документи са били задържани при акция в София вчера вечерта. Част от тях - 13 мъже, жени и деца, са засечени в къща в кв. „Модерно предградие". След проверка в Девето РУ се разбрало, че са иракчани. Задържан е собственикът на жилището, . По случая е образувано досъдебно производство, допълват от СДВР..." - в. „24 часа".

Сивата икономика и укриването на данъци също са сред темите на съботните вестници.

„Годишните обороти в сивия сектор в страната са около 25 млрд. лв. Става дума не за престъпен бизнес като трафик на наркотици и контрабанда, а за укрити приходи, върху които не се плащат данъци и осигуровки и реално заработени заплати. Това бе съобщено на третата поред национална дискусия "Икономика на светло за по-добро бъдеще!", организирана в София от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и КНСБ. "Борбата със сивия сектор е един от приоритетите и на бизнеса, и на синдикатите.

Той унищожава конкуренцията, която пък е в основата на икономиката", заяви председателят на КРИБ Кирил Домусчиев. "Над 300 мерки за справяне с проблема са били предприемани през годините, но те не са показали дългосрочен ефект", каза президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той посочи обществените поръчки като сериозен източник на сиви обороти. Годишно през обществените поръчки се разпределят 7-8 млрд. лв. публични средства и до тях трябва да се допускат само изрядни фирми, настоява синдикатът.

Оттам предлагат в търговете да не могат да участват не само фирми с публични задължения, но и със задължения към персонала си. КНСБ настоява също така в секторите, където работодателите отказват да договорят минимални осигурителни прагове, да влязат данъчни. "Нека те проверят доколко са на светло тези фирми и дали се плащат осигуровки върху реални заплати", предложи Пламен Димитров.

КРИБ пък лансира идеята да се подпомогне популяризирането на добрите практики на 100-те най-успешни компании.

"Сивата икономика вреди не само върху конкуренцията, тя ерозира демокрацията и правовия ред в държавата, а генерирането на сиви потоци захранва корупцията, купуването на гласове, подменя правилата на играта", каза финансовият министър Владислав Горанов. "Най-лесно е да се вдигнат данъците, но ние сме избрали да затегнем събираемостта. Ако не успеем и продължаваме да толерираме сивата икономика, ще бъдем изправени пред нарастващо дългово бреме, което ще отслаби суверенитета ни", заяви министърът." - в. „Стандарт".

Българите - първенци по неплатени данъци в ЕС

България е на първо място сред страните в Европейския съюз (ЕС) по загуби от невнасяне на данъци. Това показва проучване на университета в австрийския град Линц, цитирано от „Файненшъл Таймс".

У нас тези загуби достигат 18,8% от всички постъпления, а най-ниско е нивото в Австрия - 4,5%.

Сивата икономика и неплащането на данъци остават сериозни проблеми за ЕС, става ясно от изследването. Общо за всички държави в съюза загубите от невнасяне на данъци достигат внушителните 454 млрд. евро или 8,6% от общите данъчни постъпления..." - в. „Сега".

Развитието по случая с КТБ отново е сред актуалните теми.

„Синдиците на КТБ Лазар Илиев и Росен Ангелчев са предприели правни действия срещу длъжници на банката с общ материален интерес за близо 6,4 млрд. лв. Това става ясно от отговор на финансовия министър Владислав Горанов на въпрос на депутатите Мартин Димитров и Петър Славов.

Тези средства са вземания на банката по линия на вече отпуснати заеми и представляват огромната част от кредитния й портфейл. Към края на септември 2014 г. всички кредити на КТБ са били в размер на 6,66 млрд. лв. Това обаче не означава, че всички кредити ще бъдат върнати в масата на несъстоятелност на фалиралия трезор. В интервю пред „Труд" Горанов наскоро обясни, че обикновено в такива ситуации се възстановяват около 30-40% от активите на банката.

От отговора на финансовия министър става ясно, че в съда са атакувани 156 прихващания, които увреждат имуществото на КТБ на стойност 185,8 млн. лв. Съдебните производства обаче все още са в начален етап. През следващия месец ще бъдат подадени още 5 иска за оспорване на такива сделки за близо 70 млн. лв.

Срещу длъжници на банката са били стартирани и редица производства по несъстоятелност за над 2,89 млрд. лв. Били са започнати и заповедни производства срещу длъжници за още 1,47 млрд. лв. Отделно от това по Закона за особените залози са били иззети обезпечения за 200,3 млн. лв. Заведени са искове срещу бивши администратори на банката за над 18 млн. лв. и т.н.

Синдиците оспорват в съда и предприети действия по заличаване на обезпечения по кредити, които са били погасени чрез прихващане. Така също се уврежда имуществото на банката и затова синдиците са започнали съдебни производства. От отговора на Горанов става ясно, че обезпеченията са били заличавани, преди да бъдат назначени временни синдици в банката.

Финансовият министър съобщи още, че до края на септември международната разследваща фирма „Аликс Партнърс" трябва да представи доклад за работата си в КТБ. Договорът с фирмата беше сключен през юни, а целта беше да се проследят финансовите потоци от фалиралата банка. Горанов се ангажира да потърси вариант, чрез който Народното събрание да бъде запознато с доклада..." - в. „Труд".

Синдиците на КТБ са започнали производства по несъстоятелност срещу "много на брой длъжници" с материален интерес за 2,89 млрд. лева. Това обяви от парламентарната трибуна финансовият министър Владислав Горанов...

Финансовият министър запозна Народното събрание с мерките, които синдиците предприемат по защитата на масата на несъстоятелността на КТБ.

От неговия отчет стана ясно, че по заповедни производства по чл. 417 от Гражданско-процесуални кодекс (ГПК), засягащи взимания, основаващи се на счетоводни документи и извлечение от регистъра на особените залози, са предприети действия, целящи събирането на 1,47 млрд. лв. По Закона за особените залози синдиците са предприели мерки за събирането на 200,3 млн. лв., а изпълнителните листове са на стойност 609 млн. лв. Образуваните наказателни производства са за малко над 500 млн. лв.

Горанов беше категоричен, че част от тези липси са били налице още преди обявяване на банката в несъстоятелност. От май до септември синдиците са подали 156 иска срещу прихващането на общо 185,8 млн. лв., а през октомври могат да бъдат заведени още 5 иска на стойност 70 млн. лв. Като част от обезпечителните действия синдиците няма да заличават кредитите, които са били обект на прихващане.

До края на септември ще бъде готов и докладът на международната фирма, наета да разследва дейността на КТБ - "Аликс Партнърс Сървисис Ю Кей", съобщи още министър Горанов. Той коментира, че информацията в него е чувствителна относно защитата на масата на несъстоятелността и затова тепърва ще бъде търсен начин Народното събрание и обществеността да бъдат запознати с анализите на компанията, наета през юни 2015 г..." - в. „Стандарт".

В. „24 часа" съобщава за научни проекти, за които се очаква да бъдат финансирани от НАТО:

„В процес на разработка са няколко български научни проекта, които ще бъдат представени за финансиране от НАТО.

Това обяви просветният министър проф. Тодор Танев по време на информационния ден на НАТО в София...

Наши учени вероятно ще бъдат включени в групата на НАТО за оценяване на новопостъпили проекти, каза още той.

Специално за деня от Брюксел пристигна Сорин Дукару, помощникгенерален секретар на НАТО по нововъзникващите предизвикателства към сигурността..."

Източник: moreto.net

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.