• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Европа ще инвестира над 500 млн. евро в дигитални хъбове

Европа ще инвестира над 500 млн. евро в дигитални хъбове

/КРОСС/ В момента в хотел Маринела се провежда бизнес събитието „BUSINESS EXCELLENCE 2022" - част от Годишните награди „КОМПАНИЯ НА ГОДИНАТА", а инициатор и организатор е групата на списанията Bulgaria Business Review и Business Lady.

„Европа и светът стоят пред редица предизвикателства, изправени сме пред нов облик на индустрията и икономиката. Едва 20% от малките и средни предприятия са високо цифровизирани. Моето послание - бъдете иновативни, бъдете смели и експериментирайте, вложете своите усилия в дигитализиране, за да бъдете конкурентоспособни. Ще инвестираме над 500 млн. евро в дигитални хъбове, които ще бъдат в помощ на малките и средни предприятия. Въведохме официално първите правила и условия за използването на он-лайн платформи за МСП, даващи сигурност от лоши практики. Иновациите са жизненоважни за развитието на европейския бизнес, за което знаем, че са нужни сериозни инвестиции. Първата самостоятелна цифрова програма по моя инициатива, която нарекохме „Цифрова Европа", е с бюджет от 9,2 млрд. евро. Тя ще инвестира в развитието на изкуствения интелект, кибер сигурността, супер компютрите, цифровите умения - измерения от изключителна важност за проектирането на нови бизнес умения на нашето, европейско бъдеще" - това сподели в специални видео за събитието Мария Габриел, българския еврокомисар по цифровата икономика и обществото.

През изтеклите два панела до момента, имахме възможност да чуем интересни гледни точки по темите, свързани с това Как да постигнем бизнес превъзходство и да отчетем отлични бизнес постижения и Залагане на правилната стратегия и оптимизация на процесите.

Ето какво споделиха нашите специални панелисти:

Стив Кайл, управител на MariaDB Corporation, международен лектор: „Възможностите в България са невероятни за работа и ние сме щастливи, че работим тук. За мен бизнес превъзходството е бизнесът, освен да реализира печалба, да служи и на обществото. Ако трябва да направите избор, винаги изберете да служите на обществото - това е съвременният и бъдещ път за успешно развитие на организацията. Трябва да загърбим остарелите разбирания за правене на бизнес - той, разбира се, трябва да постига целите и таргетите си, но същевременно трябва да мисли за средата. Трябва да се мисли дългосрочно. Липсва ни смелост, трябва да скачаме в неизвестното, за да постигнем бизнес превъзходство. Магията не се случва в комфортната зона, трябва мъдро да поемаме рискове. Седнете, сипете си едно уиски и си помислете, че всичко, което знаете - е грешно."

Пламен Петров, управляващ партньор в Екуинокс Партнърс ООД: „Трябва да създаваме бизнес среда, в която хората да се чувстват достатъчно важни и значими - служители, партньори и клиенти. Три основни послания искам да отправя към вас: Айсберг - бизнес превъзходството има видима и невидима част. Видимата - постигането на целите. По-важна е невидимата част - отношенията между хората в компанията, те захранват това, което се вижда отгоре. Резултатите и продажбите ще дойдат от само себе се, ако ние успеем да контролираме и да се фокусираме върху това, което стои зад цифрите. 100% от резултатността идва от хората. Цветята като хората в компанията - как да мислим за тях: да им осигурим влага, топлина, слънце. Това трябва да е фокусът, а не да мислим за тях като за цвете, което можем да откъснем и използваме за определени цели. Стадион - външни обстоятелства и трудности при постигането на резултати - как да погледнем на спънките като на конкурентно предимство. Ако при футболен мач завали дъжд, треньорът е този, който трябва да предвиди това и да подготви отбора си за това как да играе по време на дъжд /техники, друго/, а не да обвинява външните условия, дъждът не може да бъде извинение."

Том Куигли, собственик и Главен маркетинг директор, QuigleyMedia: „Даването на възможност на хората да се развиват и да се подобряват и усъвършенстват в човешки план. Затова напуснах предходната си работа - искам да участвам в бизнеси, които връщат добавена стойност на общностите. Няма тайна съставка, нещата опират до здрава работа. Има много дефиниции за бизнес превъзходство, няма единно мнение и една формула. Моите компоненти, които използвам са: визия, ценности и поведение, трябва ви цел, която да можете да дефинирате и да обясните на своите служители и клиенти. Това не е просто култура на организацията, това е вашата основна задача и само така пазарът ще ви обърне внимание. Финансово управление - безупречен контрол върху финансовите потоци. Маркетинг - особено важен и трябва да бъде активен, заради глобализацията на съвременния бизнес. Изграждане на отлични екипи - не говорим за хората като за числа, те трябва да демонстрират поведението, което очаквате от себе си. Предпочитам 10 човека, които да дават 100%, от колкото 100 човека, които да дават 10%. Ръководене, чрез ценности - в помощ на изграждането на безупречни отношение с всички целеви групи, в дългосрочен план. Действие, учене и приспособяване - изкарайте бързо своя продукт на пазара, после може да помислите за неговото подобряване".

Дарина Стоянова, изпълнителен директор на „Престиж - 96" АД: „Истинското лице на бизнеса сме ние - които създаваме иновациите, които добавяме стойност в обществото, които градим национален имидж. Корпоративната стратегия трябва да бъде гъвкава, не статична и да може да се променя във времето. Стратегията на Престиж-96 е доста комплексна и съдържа множество странични елементи. Днес ще ви разкажа за 3 от тях - качество, иновации и хора - това са елементите - котва за всеки бизнес. Това е абсолютната необходимост за бизнес превъзходство. Качеството и иновациите имат отношение към това какво правим, а хората - към това как го правим. Основна наша ценност са качеството и съвършенството - това в нашата компания се изразява в постоянен стремеж да правим нещата по възможно най-добрия начин. 65% от потребителите у нас ни асоциират с качеството на нашите продукти и ние сме изключително горди от това. Имаме 3 собствени лаборатории, занимаващи се с научно-развойна дейност и контрол върху производството, проявяваме сериозно отношение към нашите доставчици, контролираме всеки вход и изход в нашето производство. Иновациите - като пазарен лидер това е наша отговорност, да доставяме нови вкусове и продукти. Между 700-800 нови продукта биват лансирани в нашите категории и много малка част от тях успяват да останат на пазара. Хората - това, което никой не може да прекопира, са хората, екипният дух и ентусиазъм. Организационната култура винаги е била на първо място за мен, тя обуслява това, не какво правим, а как го правим."

Пламен Петров, управляващ партньор в Екуинокс Партнърс ООД: „Стремете се към пълна демокрация по отношение на стратегията, след това наложете диктатура на изпълнението. Когато една компания има брилянтна стратегия, но пък тя не води до резултати, това е защото има диктатура при стратегията, а демокрация при изпълнението. Хората не участват в измислянето на стратегията, затова пък имат свобода при нейното изпълнение, което е погрешен подход, защото те не разбират какво и защо трябва да направят."

Ивайло Нецов, управляващ директор, Foodpanda България: „Визията е константната величина, стратегията е следствие от визията. Всеки ден се налага да взимаме решения, които могат да променят стратегията. Колкото по-голям ставаш, толкова повече пробойни се появяват. Бизнесът е като ластик, трябва да се внимава с разтягането и догонването на пазара, за да не се скъса. По-трудно е да останеш на върха, отколкото да стигнеш до него."

Предстоят панелите Нови управленски подходи (Management), Кои човешки качества ще са най-ценни в бъдеще (HR), Развитието на технологиите и мястото им в бизнеса (IT) и Маркетинг, служещ на клиента (Marketing).

За повече информация и регистрация посетете: awards.companyoftheyear.eu/bg/
Тази вечер, в 20:00 часа за пета поредна година ще се проведат годишните награди „КОМПАНИЯ НА ГОДИНАТА", отличаващи най-добрите компании в различните индустрии, давайки гласност на постиженията им и фокусирайки общественото внимание върху иновативните и успешни модели на управление. Наградите се връчват за заслуги, свързани с развитие на човешкия капитал; непрекъснато повишаване на качеството на предлагания продукт/услуга; ефективност и прозрачност; конкурентоспособност и иновации; индивидуален клиентски подход; успешен бизнес модел; ноу-хау; добро пазарно позициониране; устойчиво развитие; корпоративна социална отговорност; позитивен обществен имидж и други. Сред категориите тази година са УСПЕШЕН МЕНИДЖМЪНТ, СТРОИТЕЛСТВО И АРХИТЕКТУРА, МЕДИИ, ИНДУСТРИЯ, БАНКОВ СЕКТОР, ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ, ИНВЕСТИЦИИ, ТЕЛЕКОМУНИКАЦИИ, БЪРЗООБОРОТНИ СТОКИ, ФАРМАЦИЯ, РЕКЛАМА и други.
Партньори на тазгодишното издание са: радио Витоша, радио Фокус, информационна агенция Фокус, информационна агенция Кросс, QuigleyMedia, интернет порталите Vesti.bg, Sinoptijk.bg, Mail.BG, Radar.BG, b2bmedia, Manifesto.BG, Flashnews.bg, J Point, както и Българска асоциация за управление на хора (БАУХ) и „Стопански факултет" към СУ „Св. Климент Охридски".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.