• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Ще помогнат ли санкциите за справяне с дрогираните шофьори?

Ще помогнат ли санкциите за справяне с дрогираните шофьори?

/КРОСС/ Колко е голям проблемът с взимането на наркотици и сядането зад волана в България? Над десет пъти се е увеличил броят на хванатите шофьори, които са управлявали моторно превозно средство след употребата на наркотици в сравнение с 2014.

Гости в Сутрешния блок на БНТ - Виолета Богданова, Център по наркомании, дирекция "Контрол и превенция" и Йонко Иванов, председател на Асоциацията на преподавателите по авто-мото подготовка.

Има тенденция за увеличаване на употребата особено на стимуланти, обясни в ефира на БНТ Виолета Богданова от Центъра по наркомании.

Виолета Богданова, Център по наркомании, дирекция "Контрол и превенция": Ако го превърнем в цифри от 2005 година 5,2% от общото население - 15 до 64 години - са употребили поне веднъж някакъв наркотик в живота си. За 2016 година става въпрос вече за 11,2%.

Някаква част от тези хора са и шофьори, коментира тя. И не става въпрос за хора, които са зависими към наркотици, а за хора, които са употребили при някакви ситуации.

Най-честата употреба е на марихуана - около 320 - 370 хиляди човека са употребили поне веднъж марихуана, на второ място са стимулантите по употреба, коментира още Богданова. Комбинацията между стимулант и алкохол дава възможност реакциите на шофьора да са забавени заради алкохола, а заради стимуланта - той да не е критичен към ситуацията, обясни тя.

Йонко Иванов, председател на Асоциацията на преподавателите по авто-мото подготовка: Това, което е направено 2007 - 2012 година във Франция и в Канада доказва, че дори една минимална доза алкохол - до 0,5, както е разрешеното в България да бъде, оказва 4 пъти по - голям риск при шофиране, отколкото поемането на едно наркотично вещество от рода на канабиса.

Според него превенцията трябва да бъде на първо място.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.