• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Жельо Бойчев: Показваме, че може да има друг тип макрорамка с голяма събираемост

Жельо Бойчев: Показваме, че може да има друг тип макрорамка с голяма събираемост

/КРОСС/ В студиото на БНТ „Денят започва" депутатът от БСП Жельо Бойчев, че предложението на БСП за държавен бюджет разчита на по-голяма събираемост на данъците и поставя четири основни цели - борба с бедността, достъп до качествено образование и здравеопазване и преодоляване на неравенството между районите в страната. Той подчерта, че предложението на БСП за прогресивно данъчно облагане цели да се премести данъчния товар от най-нискодоходните групи, които плащат най-много, включително чрез косвения данък.

Жельо Бойчев заяви, че в предложението на БСП за бюджет заложеният брутен вътрешен продукт е по-висок от този, който залага Министерството на финансите, но въпреки това е занижен, за да бъдат поставените цели постижими. Поставили сме си реалистична и постижима цел. Занижаването на БВП сваля всички показатели.

Бойчев подчерта, че има необходимост от прогресивно данъчно облагане, защото по всички показатели България е страна от Африкански тип с над 40% от населението в риск от социално изключване. Според депутатът от левицата, България е държава с изключителни неравенства. Съотношението между 20-е процента най-бедни и 20-е процента най-богати е много голямо, най-високо в нашата държава от всички европейски страни. Разпределението е несправедливо - най-бедните имат най-голям принос към бюджета. Косвените данъци са около 70%, а пак най-нискодоходните групи плащат най-много. Ако не направим промяна, това ще постави в риск за гражданското общество, демокрацията и икономическото развитие. Искаме да минем към икономически растеж, който голяма част от обществото да ползват. Няма държава в ЕС без необлагаем минимум.

Жельо Бойчев заяви, че трябва да се повиши ефективността на здравната система, което не е задължително свързано с делегирането на повече средства, тъй като те постоянно растат, но обществената неудвлетвореност от здравната система остава незадоволителна. Има райони с граждани, които нямат достъп до здравно обслужване. Цялостно трябва да сменим модела на функицониране на здравеопазването. Според Жельо Бойчев първата крачка е да се спре закриването на болници и да се премахне режима на болници като търговски дружества, за да се регистрират по Закона за болничните заведения.

Той допълни, че една от мерките на БСП е държавата да покрие дълговете на държавните и общинските болници. Жельо Бойчев подчерта и нуждата да се направи фонд за развитие на регионите, за да се намали икономическото неравенство между тях. По въпроса с образованието, Жельо Бойчев заяви, че е важно ученикът да стане център на образователната система, както и да се намали броят на децата, които отпадат от училище или въобще не прекрачват училищния праг. Фокусът трябва да се насочи към качеството и да се подготвят граждани с адекватни способности, каза още депутатът от БСП.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.