• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

МВнР номинира Бокова за генерален секретар на ООН

МВнР номинира Бокова за генерален секретар на ООН

/КРОСС/Министерството на външните работи официално номинира Ирина Бокова за поста генерален секретар на Организацията на обединените нации (ООН).

Съобщението на МВнР гласи:
"Във връзка с Решение № 404 от 19 юни 2014 година на Министерския съвет, Министерството на външните работи изпрати писмо, с което номинира г-жа Ирина Георгиева Бокова за поста Генерален секретар на Организацията на Обединените нации (ООН). С биографията си и натрупания опит Бокова може да бъде една от значимите кандидатури в предстоящата кампания за Генерален секретар на ООН".

Писмото е подписано от министъра на външните работи на 9 февруари 2016 година.

„В следващите дни ще изпратим писмо с номинация до ООН", увери по-рано днес външният министър Даниел Митов в кулоарите на парламента, където присъства на международната конференция на Съвета на Европа. Той не пожела да навлезе в конкретика, но след самоотвода на Кристалина Георгиева единственият кандидат за генерален секретар на международната организация е шефът на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

Митов поясни, че няма да научим от ООН новината кое е името, а когато българското правителство изпрати писмото, щял да го оповести. Това означава, че страната ни няма да чака последния възможен срок - края на март, както анонсира преди няколко дни самият премиер Бойко Борисов, а след отпадането на еврокомисарката Георгиева от състезанието, процедурата по официалното обявяване на Бокова ще бъде ускорена.

Новината идва по-рано от очакваното след остри критики не само от опозицията, в лицето на БСП, но и на две от подкрепящите властта партии - АБВ и Патриотичния фронт, които също застанаха зад Бокова. В полза на нейната кандидатура и с остри предупреждения за фаталното й забавяне излязоха и двама бивши външни министри - Соломон Паси и Кристиан Вигенин, които също казаха ясно, че страната ни е на път да изпусне огромен шанс да има българин начело на ООН.

Паси натърти, че докато имаме сънародник начело на ЮНЕСКО, втори българин няма да бъде допуснат до висок международен пост. Каза и че ако бъде издигната Кристалина Георгиева Москва със сигурност ще наложи вето. Той предупреди, че българи пречат на Бокова, защото драпат за заместническия пост на генералния секретар. Вигенин пък направо обвини правителството, че очевидно вече не работи за българска кандидатура, а за номинация на чужда държава.

„Ще бъде престъпление, ако България пропилее шанса си да има достоен кандидат за шеф на ООН", коментира пред Епицентър.бг лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. Той припомни, че станата ни е в близост до военни конфликти и на изток и на юг. „Не е без значение кой е генерален секретар на ООН, защото именно той свиква Съвета за сигурност", мотивира се патриотът. „Да не говорим, че това би било изключително престижно за България. Затова, нека правителството част по-скоро да издига Бокова, а не да се ослушва", допълни той.

Малко по-рано ВМРО излезе с декларация по темата. „След достойната позиция на Кристалина Георгиева, че ще се фокусира върху отговорностите си в Европейската комисия, вече е време българското правителство официално да оповести кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН", пише в документа.

В него се подчертава, че Бокова е кандидатура, която би могла да получи консенсусна подкрепа в глобален мащаб. „Затова и шансът не бива да бъде пропускан. Това е уникална възможност, която страната ни идва ли ще получи в следващите 100 години", категорични са от ВМРО.

Патриотите припомнят, че с работата си в ЮНЕСКО Ирина Бокова е доказала и собствените си способности, и способностите на България да бъде на висотата на световните процеси. „Допълнително забавяне на нейната официална кандидатура само би подкопало нейните шансове", предупреждават патриотите.

В понеделник сайтът на Министерския съвет публикува кратко съобщение за проведен телефонен разговор между Борисов и зам.-председателя на Европейската комисия Кристалина Георгиева, която го уверила, че остава изцяло ангажирана със задачите си в ЕК.

Очевидно е, че този разговор съществено променя ситуацията. Той е и причината за разбързването на външния министър Даниел Митов с официално обявяване на кандидатурата на Бокова за шеф на ООН.


Ирина Бокова е родена е на 12 юли 1952 г. в София. Тя е дъщеря на видния деец на БКП Георги Боков (бивш главен редактор на в. „Работническо дело") и сестра на Филип Боков (началник на политическия кабинет на премиера Сергей Станишев). Ирина Бокова завършва гимназията с преподаване на английски език, София (1971 г.) и „Международни отношения" в МГИМО, Москва през 1976 г. От 1977 до 1982 г. е трети секретар в отдел "ООН и разоръжаване" на МВнР. До 1984 г. е трети секретар в постоянното представителство на България в ООН, Ню Йорк. До 1990 г. е втори и първи секретар в отдел "ООН и разоръжаване" на МВнР. От 1990 до 1991 г. е депутат в 7-то Велико народно събрание. През 1995 г. е секретар на правителствения Комитет по европейска интеграция. Тогава става и заместник-министър на външните работи. През 1996 г. Бокова е кандидат за вицепрезидент в двойка с Иван Маразов (БСП), губят изборите. Същата година става първи заместник-министър на външните работи. От 1996 до 1997 година е министър на външните работи. От 2001 до 2005 година е народен представител в 39-то Народно събрание от "Коалиция за България". В това НС е била в: Парламентарна група на "Коалиция за България": член (05 юли 2001) Парламентарна група на "Коалиция за България": секретар на ПГ (05 юли 2001 - 18 май 2005) Комисия по европейска интеграция: член (20 юли 2001 - 18 май 2005) Комисия по външна политика, отбрана и сигурност: заместник-председател (20 юли 2001 - 18 май 2005) Делегация в Съвместния парламентарен комитет България - Европейски съюз: заместник-председател (03 август 2001 - 18 май 2005). От 2005 година Ирина Бокова е извънреден и пълномощен посланик на Република България във Франция и постоянен представител на Република България към ЮНЕСКО. На 22 септември 2009 година българският посланик във Франция Ирина Бокова беше избрана за генерален директор на ЮНЕСКО. Бокова получи 31 гласа в 58-членния Изпълнителен съвет на организацията при петия, последен тур на гласуването. Другият кандидат, египетският министър на културата Фарук Хосни, смятан доскоро за големия фаворит в борбата, събра 27 гласа.

57-годишната Бокова става първата жена, избрана начело на Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата в 62-годишната й история. Ирина Бокова е омъжена, с две деца.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.