• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Преглед на печата

Преглед на печата

/КРОСС/ Фирмите ще трябва да декларират в аванс всеки превоз на жито, олио и месо

в. Сега

Производители и търговци на плодове, зеленчуци и други храни, а също и на горива ще трябва предварително да декларират пред НАП всеки превоз на тези стоки както на територията на страната, така и ако ги внасят или изнасят. Това предлага финансовото министерство в проектопромени на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, публикувани за обществено обсъждане. Промяната засяга стоките с висок фискален риск и е насочена срещу измамите с ДДС, обясняват от МФ.  Декларирането на доставките ще става по електронен път поне 7 дни преди транспортирането. НАП ще издава уникален номер за всеки отделен превоз, който ще се предаде на шофьора на камиона, а когато стоката стигне до крайната си дестинация - у нас или в чужбина, получателят ще трябва да потвърди по електронен път пред НАП. Новата разпоредба няма да важи за доставки в страната с тегло до 300 кг и стойност по фактура до 3000 лв. без ДДС. Тоест дребните фирми ще бъдат пощадени от допълнителната бюрокрация. Въпреки това първите реакции са, че МФ стоварва поредни утежнения на бизнеса

Пловдивско стана Меката на агромилионерите

в. Сега

Пловдивска област е произвела най-много милионери от субсидии. Само през 2017 г. осем агробизнесмени от областта са взели по над 1 милион лева, показва справка на специализирания сайт fermer.bg. На второ място е поставена Софийска област, където получателите на седемцифрени суми компании са получили над 1 милион лева. Заедно с тях подобни суми са били раздадени и на няколко институции -  фонд "Земеделие", Националната служба за съвети в земеделието, съюза на градинарите, както и лозаро-винарската камара, показва още справката. В класацията присъстват още Варна, Ловеч. В Бургаско например милионерите са четирима, а някои градове се представят само с един богат фермер - Червен бряг, Монтана и районът на Добрич. По една фирма милионер през 2017-а има и в областите Търговище, Русе, Стара Загора и Враца.

Търговският регистър ще губи данни само в "приемливи стойности"

в. Сега

Нова поръчка за надграждане на базите данни и обновяване на сървърите е обявила Агенцията по вписванията, която отговаря за Търговския регистър. Тя е поредната след кризата през август, когато регистърът се срина и не функционираше 18 дни. Преди няколко дни стана ясно, че за същия период в агенцията са си раздали бонуси за близо 700 хил. лв. за "постигнати резултати". По новата поръчка ще се похарчат над 1.3 млн. лв. Крайната цел е "загубите на данни да бъдат сведени до приемливи стойности", пише в документите. За да се случи това, трябва да се разделят процесите на архивиране от ежедневната работна среда, става ясно от поръчката.

Задвижват проекта за детска болница след 40 г. чакане

в. 24 часа

Да задвижи проекта за строеж на национална детска болница, каквато се чака вече над 40 години. Този ангажимент е поел здравният министър Кирил Ананиев към членовете на инициативния комитет за изграждането на лечебното заведение, разказа пред “24 часа” един от членовете му - д-р Елена Георгиева. Очаква се около Коледа министърът да внесе конкретни предложения за това в Министерския съвет. Ананиев е изразил съгласие на срещата в министерството в края на миналата седмица, че сега съществуващата структура е крайно неефективна и от медицинска, и от икономическа гледна точка. Затова изграждането на високотехнологична университетска детска многопрофилна болница не търпи отлагне.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.