• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 21°C

Проф. Христо Бонджолов: Търновската конституция е една от най-демократичните в Европа

Проф. Христо Бонджолов: Търновската конституция е една от най-демократичните в Европа

/КРОСС/ Парламентът единодушно обяви Велико Търново за историческа и духовна столица на България. Предложението е от инициативен комитет, представляващ великотърновската общественост и подкрепено с решение на Общинския съвет на града от 28 март тази година. Формален повод за гостуването на проф. Христо Бонджолов, ректор на Великотърновския университет и член на инициативния комитет в предаването „Метроном“ сега. Проф. Бонджолов, какви бяха аргументите ви за това предложение и как коментирате решението на Народното събрание?

Христо Бонджолов: Първо, да кажа на нашите парламентаристи – благодаря. Това сигурно е първото решение, което се прие с аплодисменти от цялата зала – студенти, на които връчвахме дипломите за завършено образование на Юридическия факултет на Великотърновския университет. Радостта на всички беше голяма, защото Велико Търново заслужава това. А колкото да аргументите, те са описани и от историците, и от литераторите, и от филолозите, и от фолклористите. От всички хора, които живеят в нашия град, от всички българи, които са гледали спектакъла „Звук и светлина“ и са се чувствали горди, че са българи в наистина духовната столица на България. Колкото до Великотърновския университет, на входа на Ректората има една изписана година – 1371. Годината на Търновската книжовна школа, наследник на която е Великотърновския университет. В Старата столица има дух и слава Богу. Аз мисля, че това са нашите опори – онова, което идва от миналото и което ще продължи в бъдеще. 

Ще има ли това признание, което Велико Търново получава сега дивиденти и за бъдещото развитие на града?

Христо Бонджолов: За бъдещото развитие не знам. Ние се опираме на едно славно минало. Много се  надявам да има някакви дивиденти за града, за университета, за младите хора. Защото много е важно да пазим светините. Много е важно да се опрем на онези източници на българската история, които в крайна сметка определят и нашето самосъзнание, и нашия идентитет.

Само след дни ще отбележим тържествено 140-та годишнина а от приемането на Търновската конституция. Защо всъщност този акт е ключов за България?

Христо Бонджолов: В залата на Учредителното събрание, там, откъдето е започнала нова България, онази България, която е само в очите на дядо Йоцо от Вазовия разказ, само в мечтите на българите за свободна България, започва с Търновската конституция. С една от най-демократичните конституции в Европа. Шепата интелектуалци след Освобождението полагат в темелите на нашата нова България преди 140 години една Конституция, иначе казано, една държава, която да се гради на правото, на справедливостта. Застават зад нея, слагат темелите на нова България. Ето това е важно да се знае от всички нас. Това е значимостта на тази Конституция. В началото и не само в началото, сега трябва да бъде така – като върховенство на закона да се приема това. Юристите ни да пазят правото. На пиедестал да поставим учителите и лекарите. И само тогава ще имаме държава. 

И в същото време всички български граждани да имат еднакви, равни права и задължения така, както са регламентирани още преди 140 години в Търновската конституция. 

Христо Бонджолов: Точно така. Това е страшно важно за всички ни. Ако поставим върховенството на закона най-отгоре, да важи за всички, тогава ще имаме онова, заради което се обърнах към младите хора, към студентите, които ще станат юристи в следващите дни, ще започнат своята работа – пазете правото, вие сте следващото поколение, в което ние имаме доверие. Имам цялата си надежда и тя е отправена към вас, че вие ще върнете доверието в съдебната система. Доверието в справедливостта.

Казали още преди 140 години с приемането на Конституцията България, че е част от Европа, че е готова да бъде част от демократична Европа?

Христо Бонджолов: Аз мисля, че нашите хора тогава не са различавали по този начин Европа, както сега я различаваме ние. Имало е едно нещо друго обаче като граница, което са преминали. От тиранията към свободата. И тази Конституция им е дала надеждата, а цялата ни надежда е там отвъд.

Инициативният комитет направи още едно предложение, а именно 16 април – Денят на Търновската конституция да бъде обявен за национален празник.

Христо Бонджолов: Около това предложение се обединиха колегите – да бъде национален празник. Може би заради значимостта на Деня на Конституцията и заради това, че и други народи имат такива дни в своя календар, в своя национален календар – Ден на Конституцията. И според мен е справедливо и ние да имаме такова нещо. Но не толкова, за да го отбелязваме като празник само. Имаме достатъчно празници. Важно е друго. Важно е в нашата стойностна система, в нашата ценностна система този ден, Денят на Конституцията, да бъде поставен на неговото място, на мястото, което заслужава. 

Програмата за отбелязване на годишнината започна с редица инициативи още в началото на тази година, но кулминацията предстои в дните 15 и 16 април. Какво ще се случи във Велико Търново в тези дни? 

Христо Бонджолов: Много е голяма програмата. Нямам я пред себе си да мога да ви кажа всички тези неща. Но във Великотърновския университет ще удостоим със званието „Доктор хонорис кауза“ председателя на Венецианската комисия Джани Букикио. Имаме такава церемония. След това ще има тържествено заседание на Конституционния съд, на което той отново ще произнесе реч. След това, доколкото знам, ще има заседание на парламента и т.н. Разбира се пропускам една голяма конференция, с която ще започнем още на 15 април сутринта във Великотърновския университет. И много други неща, съпътстващи това събитие.

Проф. Бонджолов, къде е мястото на младите хора?

Христо Бонджолов: Младите хора първо трябва да познават историята на своя народ. Трябва да знаят и да са отговорни. Когато се обръщат напред към бъдещето, да знаят какво има отзад. Каква е опората, каква е силата, какво е величието на нашия народ, кои са неговите съдбовни мигове. И когато вземат решение в своя живот за себе си, нека то да бъде отговорно. Да не бъде само моментно. Да не бъде само за конкретна ситуация, а да бъде част от онова, което е изграждала нашата държава векове наред.

Неща, които за съжаление през последните години сякаш сме загърбили или позабравили, но неведнъж сме казвали, че народ без история е без бъдеще, затова е необходимо по-често да се връщаме към подобни събития.

Христо Бонджолов: Така е. Наистина трябва да се връщаме. И наистина тези събития трябва да ги поставим в нашия национален календар на мястото, което заслужават.

Може ли историята да ни обединява?

Христо Бонджолов: Не. Не вярвам. В историята има толкова много неща, върху които ако се съсредоточим, със сигурност скандалите, разправиите, противоречията, противопоставянията ще ги има, но не в това е смисълът. И аз мисля, че нашите хора във Велико Търново разбират това нещо добре. И доколкото знам се обединяват около тази идея. Т.е. тази идея за Търновската конституция е обединителна. Така мисля.

Източник:  Радио „Фокус“, авт. Росица Ангелова

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Иван Андреев

Тя отменена ли е по законно установения ред?

15.04.2019 11:18:20

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.