• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

За мъртвите или добро, или нищо, освен истината

За мъртвите или добро, или нищо, освен истината

/КРОСС/ Убийството на Борис Немцов на 100 метра от портите на Кремъл предизвика огромен медиен отзвук по света. Убитият бе приближен до президента Борис Елцин. Два пъти зае поста вицепремиер на Руската федерация. Даже по едно време се спрягаше за приемник на Борис Елцин. 

Интересни са спомените на Яков Кедми, израелски държавен деятел, ръководител на израелската специална служба „Натив" в периода 1992-1999 година. Той е служил и се е сражавал в редовете на танковите войски на Израел. Яков Кедми е бил в един танков екипаж с Ехуд Барак, десети министър-председател на Израел. Той е познавал Борис Немцов от 1990 година. Неговият коментар като професионалист е изключително показателен и интересен. Яков Кедми дава следното описание на Борис Немцов: „Той най-вече искаше да забогатее. И да води сладък живот. Считаше, че като се присъедини към Елцин, ще може да забогатее и преуспее. Елцин веднъж го нарече свой приемник".

Яков Кедми описва Борис Немцов като „приятен и обаятелен младеж". Според него руските власти са заинтересовани от съществуването на слаба опозиция. А болшинството руснаци възприемат убития политик именно като такъв слаб опозиционер. Яков Кедми прави паралел между Борис Немцов с Ханин Зуаби, депутатка в Кнесета, представител на маргинална група. Получаваща подкрепа от чужбина и говореща публично против действащата власт.

Яков Кедми изброява четирите версии за мотивите на убийството на Борис Немцов. Първа, касае бизнес миналото на убития. Според Яков Кедми такова убийство напълно може да се случи. Втора, касае руските ултранационалисти. Трета, убийство по лични мотиви: красавецът Борис Немцов се е ползвал с успех сред жените.
Бившият шеф на израелската специална служба „Натив" коментира и четвъртата версия, която в България големите национални медии анонсират като основна, почти единствена. Точно за нея Яков Кедми казва: „Версията за причастността на властите към убийството, на мен ми се струва, най-малко вероятна. От гледна точка на руските власти, ако Немцов го нямаше в опозицията, то трябваше да го създадат и щателно да го охраняват. Всички негови изявления само увеличаваха ненавистта на болшинството руснаци към опозицията. Евреин, свързан с обкръжението на Елцин, поддържан от Запада, конфликтуващ с Русия, политик, действащ, както считат много хора, във вреда на Русия. Опозиционер, който подкрепя всички действия на враговете, напълно устройва всеки един режим".

Партията, която оглавява Борис Немцов, с труд събира 1% подръжка, за това версията за причастност на властта не издържа никаква логична критика. Властта на Путин е стабилна, опозицията не му пречи. Освен това, такава опозиция му е нужна. Не знаем, кой и защо е убил Немцов. Но причастността на властите е най-малко вероятна. Може да се добави, че за над 50% от руснаците Борис Немцов бе неразпознаваем. Очевидно е, че анализът на бившия шеф на израелската специална служба е в пълно противоречие с лавината „анализи" на платените у нас агенти за влияние с неограничен достъп до медиите. Те са същите, които вдигнаха огромен медиен шум около сваления малайзийски боинг, обвиняваха Кремъл, и сега мълчат по темата. Дума не обелват. Защото всичките им „анализи" се оказаха несъстоятелни. Но пък за такива „коментари" плащат добре!

Любопитно е да се отбележи, че руската „либерална", западна и проамериканска опозиция, на която именно Борис Немцов бе един от лидерите, се оказа изненадващо сдържана. Тя за разлика от българските „доларови" експерти и пишман политици бе доста умерена.

Журналист във френската версия на Vineyard of the Saker (Saker-francophine) от 1 март 2015 г. пише: „Честно казано, никога не съм мислил, че ще дойде денят, когато ще кажа добра дума за либералната несистемна руска опозиция, но очевидно този ден е дошъл. И той е днес. За моя голяма изненада, всички ръководители на тази опозиция направиха до този момент умерени и разумни декларации. Всички, които чух, явно отхвърлят идеята, че Кремъл стои зад убийството. За нас това се разбира от само себе си, но за руската либерална опозиция това е истинска промяна на тона. Много от либералните лидери казаха, че това убийство е провокация /в този контект това значи постановка/ за дестабилизирането на Русия. И за провокиране на криза. Даже Ирина Хакамада, обикновенно прекалено крайна, заяви, че това е провокация или действие на малка група екстремисти".

Интересно за българското обществено мнение ще бъде да направи сравнение между домашните „полуфабрикати" на местните траншоеди от НПО-тата и заключенията на Гилбът Доктороу, експерт по Русия, който е работил за различни американски и европейски транснационални компании. Той предлага комплексен анализ на ситуацията около убийството на Борис Немцов. Гилбърт Доктороу работи в американския университет в Москва и същото така в Брюксел. Той лично познава Борис Немцов и е следил неговата кариера. Гилбърт Доктроу в своя анализ дава редица оценки, но неговото заключение е недвусмислено: „Тази атака не може да е поръчана от Путин" - и я определя като „провокация".

Можем да проследим пълно съвпадение на неговата оценка с тази на ръководителите на руската либерална опозиция, като например, на Ирина Хакамада. Тук можем да задълбочим анализа и да стигнем до следния извод . Да, руската либерална опозиция е разтърсена от убийството на Борис Немцов. Но не в тази посока, в която очакваха бившият посланик на САЩ в РФ Майкъл Макфол, съветник на Барак Обама и сенатора Бенджамин Кардин, автор на закона „Сергей Магнитски" (законът позволи персонални санкции срещу граждани на РФ). Това го твърди Гилбърт Доктороу. Руската либерална опозиция изведнъж проумя, че след като няма никакъв ресурс да свали от власт Владимир Путин ще бъде частично „утилизирана" подобно на Борис Немцов за повишаване на вътрешната конфронтация. И естествено, най-вече за демонизирането пред света на руския президент.

Симптоматична бе и реакцията на амортизираната и не подлежаща на рециклиране българска либерална опозиция от 90-те на миналия век. Изведнъж голяма част от бившите либерални величия започнаха да се тревожат за своя живот. И гръмогласно обявиха за заплаха за своето съществуване руския президент Владимир Путин. Дали и те не проумяха, че вече не стават за „рециклиране", а могат да бъдат ползвани само, евентуално, за „утилизиране". Три часа след убийството на Борис Немцов, свой коментар изложи Михайл Делягин. Той е бил съветник на застреляния политик и го познава много добре. Михаил Делягин силно развълнуван заяви: „Убийството на Борис Немцов е учебен пример за „жертвено агне". Добра работа на американците, добра работа на нацистите, добра работа на либералите. Не знам кой от тях го е направил, но бе направено брилянтно. Това бе „глава на Гонгадзе" (украински журналист от грузински произход, отвлечен и убит през 2000 г., с което бе тотално дестабилизиран президента на Украйна - Леонид Кучма), която бе поднесена на Путин на сребърен поднос. И сега Путин ще разбере, че Западът му е произнесъл смъртна присъда, не съвсем като на Милошевич или Кадафи, но също като на Немцов.

Ако Путин не го разбере и не почне да действа накрая като президент на Русия, ако той не престане да бъде менажер на либералния клан и представител на международния бизнес в Русия, ако той не промени позицията си, той е свършен. Това си е негов проблем. Но Русия ще изчезне заедно с него". В същия тон Михаил Делягин продължава: „Ние трябва да се приготвим дефакто в Русия много по-бързо, от колкото до скоро считах. Преди си мислех, че сме защитени от Майдан чак до ноември. Занапред, е ясно, че Майданът може да дойде още през пролетта. „Жертвеното агне" бе заклано, сега това, което остава е да се работи в интернет и социалните мрежи. Множество хора от телевизиите като Ксения Собчак пристигнаха на мястото на убийството почти незабавно, може би съвпадение, или може би технология. Така или иначе ние ще спечелим. Русия не иска да бъде либерална, по същото причина, поради която не иска да бъде нацистка, защото е Русия. Но пътят може да бъде по-труден, от колкото изглеждаше. Ние ще победим: с или без Путин, или въпреки него, Русия ще бъде Русия. Тя няма да бъде допълнителен природен ресурс за Запада".

Информационната кампания, която се разгърна в глобалните медии след убийството на Борис Немцов е фокусирана срещу руския президент Владимир Путин. Най-вероятно става въпрос за началото на предварително изготвен план за сваляне на сегашната власт в Кремъл. Ще минат десетина дни, през които ще се анализира реакцията на световното и руското обществено мнение. Очаква се да се появят някакви „доказателства" за убийства по поръчка на Владимир Путин. Не е изключено да се намерят и „свидетели" от силовите структури на РФ, които да дадат показания на Запад. Основната цел ще бъде да се сложи преграда за всички международни контакти на Владимир Путин. Франсоа Оланд и Ангела Меркел повече да не се срещат с руския президент. Никой да не иска да стои до Владимир Путин. Западните медии в това отношение ще бъдат основен показател за развитието на плана. В България същата роля ще играят добре познатите на българската публика доларови „анализатори", които умират от страх случайно Владимир Путин да не ги убие. АFP вече „изготви" материал, озаглавен „ Убити руски опозиционери на Кремъл". В този списък влизат Сергей Юшенков, Пол Хлебников, Ана Политковска, Александър Литвиненко, Станислав Маркелов, Анастасия Бабурова, Наталия Естемирова, Сергей Магнитски, Борис Березовски и Борис Немцов. Изброените лица да се посочват като „жертви" на Кремъл е класическа провокация. Това, че отдавна е доказано, че в повечето случаи няма никакви доказателства, е несъществен „детайл" в информационно-психологическата война срещу Русия. Глобалните медии вече започнаха да тръбят, че Ксения Собчак е получила заплахи, че ще бъде убита. Същата тази журналистка, която беше на мястото на събитието само 42 минути след разстрела на Борис Немцов. Появата на украинския депутат Гончаренко в Москва на 1 март с тенискa с портрета на Немцов за по-наблюдателните също дава повод за разсъждения. Маршът в руската столица бе на 1 март. Разстрелът бе извършен практически в полунощ на 28 февруари.

За по-малко от 24 часа на участниците в марша са раздадени тениски с качествен четирицветен принт включително и с надпис на украински език. За да се получи това е необходимо да се направи макет. Да се направят цветоотделки. Да се поставят изображението и надписите върху тениската. Да се раздадат тениските на правилните хора. На украинците на украински. На останалите на руски. Да се поръчат стандартни снимки на покойния. Да се изготви на тяхна основа огромно количество еднакви плакати. При това част от плакатите с типографско качество са създадени на базата на казаните вечерта на 28 февруари лозунги от Ходорковски. И това само за по-малко от 12 часа. Конкретно, в 22.53 ч. на 28 февруари до масите са спуснати лозунгите, които трябва да се скандират по време на шествието. След 12 часа, от които 8 през нощта митингуващите са подсигурени с търговско количество плакати, залепени върху дървена основа. За този срок са готови и лозунгите. Чудеса на координация, оперативност и светкавично действие. От къде са знаели? Логичният въпрос е: Тениските и плакатите са поръчани точно на 28 февруари или все пак по-рано? Приживе?

Очевидно става въпрос за изготвен предварително план, чиято 1-ва точка е убийството на Борис Немцов. Следващите дни и седмици ще станем свидетели на следващите точки от неговото изпълнение. На национално, българско ниво релефно ще се покажат тези, които си отработват доларовите надници. Преди години Борис Березовски със същия план се опита да създаде „сакрална жертва" в Украйна в лицето на Иван Петрович Рибкин, руски политик. Той „изчезна" в Киев вечерта на 5 февруари 2004 година. Борис Березовски се опита да жертва своя близък съратник, но по това време вече нямаше достатъчно властови ресурс за да обърне хода на предстоящите президентски избори в Русия. Много е вероятно убийството на Борис Немцов да е извършено със силите на украинските специални служби и съгласувано с руската „оранжева опозиция". Кой е поръчителят, който не иска да си цапа ръцете лично? Тази формула е класика от много години. И се е прилагала многократно.

 

Боян Чуков

A-specto

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Бобо

Точно така , ЦРУ спряло всички камери на мостта , те докарали камиона да прикрива убииството , те го следяли непрекъснато и му подслушвали телефона , айде стига глупостти Чуков , егаси рускя слугинаж .

06.03.2015 11:45:19

Иван Господинов

Долният текст е писан от доларов соросоид. А Боби Чуков е направил блестящ анализ на плана срещу Путин.

05.03.2015 15:53:55

Анонимен

Тоя ГУРЕЛ /ченгето ЧУКОВ/ винаги е бил подмазвач и лъжец ! С тия тин-тири-мин-тири твърдения, че един Първи вицепремиер на РФ ще приеме /за кратко/ някакъв си Израелски прошляк и набързо ще му обясни, че е "С единствената си цел - ДА ЗАБОГАГЕЕ..."?! Хайде холан, разкарайте тоя болшевишки слугинаж, дето през целия си живот никаква реана и ефективна работа не са свършили за България, а само лъжи и демагогия пробутваха...!

04.03.2015 11:46:17

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.