• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Борисов: Няма да прекратим договора със САЩ за военните бази у нас

Борисов: Няма да прекратим договора със САЩ за военните бази у нас

/КРОСС/Няма да прекратим съществуването на български бази под българско командване за съвместно учение със Съединените щати, заяви премиерът Бойко Борисов по време на парламентарния блиц контрол. Дали правителството ще възложи спешни консултации с американските власти попита лидерът на „Атака" Волен Сидеров. Националистът настоя за ясна позиция на държавата. Междувременно той продължи да се бори.

„Ще направя подписка за излизане на България от НАТО. Другото е измама за избирателите", заяви Сидеров.

"Атака" и през 2006 г., и сега е против разполагането на бази. Ако бях премиер, бих казал, че сега прекратяваме споразумението и България няма да участва във военен конфликт, докато не се разберат САЩ и Русия за Украйна, България ще пази неутралитет, каза още Сидеров.

Лицемерието в политиката надали ви е чуждо, обърна се Борисов към Сидеров. Има теми, по които хората биха предпочели да им се каже друго, но аз съм привърженик на истината. В ГЕРБ и с хората, които сме в управлението, имаме ясно заявена евроатлантическа позиция. Против сме военни действия на Балканите и в региона, искаме да се спазва споразумението от Минск. Надявам се лидерите в Европа, Русия и САЩ да намерят дипломатическо решение на въпроса, коментира още премиерът.

Когато тези консултации приключат, министърът на отбраната, министърът на външните работи и аз самият ще дойдем в парламента да ви информираме как вървят тези преговори, защото правителството не би могло само да поеме такъв тежък ангажимент, заяви Борисов.

Зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов посочи, че споразумението между България и САЩ за сътрудничество в областта на отбраната, подписан през 2006 г. в София от правителството на Сергей Станишев, изтича през 2016 и според заключителните му разпоредби една година по-рано двете страни трябва да се информират предварително дали ще продължат, или ще прекратят договореностите. Този срок изтича на 12 юни. Стоилов попита премиера дали ще възложи при преговорите да се обсъжда чл. 4 от споразумението, засягащ ползването на американските военни бази у нас за многовариантни операции и други мисии предвид на обстановката в Украйна.

Премиерът отговори: "Ще възложа."

„Настояваме за спазване на Минските споразумения. Надявам се лидерите в Европа, Русия, Америка да намерят дипломатическо решение на въпроса", каза още министър-председателят Бойко Борисов.

На Европейския съвет винаги сме защитавали тази теза - по най-бързия начин, дипломатичен да се реши конфликтът в Украйна, той с оръжие няма да бъде решен, добави той.

Според Борисов санкциите върху Русия носят огромни загубите там и заяви: "Не виждам начин, по който да се компенсира бизнесът и не виждам начин, по който Българияможе да направи нещо различно от общата евроатлантическа позиция".

Борисов посочи, че днес на МС към външният министър е поставил въпроса за това, когато се събират външните министри в ЕС да се задава въпроса за санкциите и за това какви мерки могат да се предприемат за икономически компенсации за страните пострадали от тях. „Защо гласуваме едно, а след това разнопосочно на това го говорят. Аз като изляза от съвета го казвам: „Да ние подкрепяме санкциите въпреки всичките тежести за България", каза още министър-председателят.

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Алфа

ОСТАВКА и СЪД за изродите от БОСТАНЯ !!! Вън окупаторите от България !!!

02.04.2016 23:53:35

Анонимен

народът се пита по време на изборите, а като продават гласовете си за кебабчета или 50 лв - нямат право на мнение !!!

02.04.2015 09:34:09

АнонименНадежда Маринова

Някога искали ли са ни мнението.Че говорят от името на Народа?? Или Народа сме мезеен предтекст?

01.04.2015 20:30:31

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.