• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Лазаров и Писанчев подадоха оставки. Борисов ги прие

Лазаров и Писанчев подадоха оставки. Борисов ги прие

/КРОСС/Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и председателят на ДАНС Владимир Писанчев подадоха оставки.

Оттеглянето им идва ден след като премиерът заяви, че оставките и на двамата ще им бъдат поискани днес. А решението на Борисов дойде в отговор на обвиненията, че ги пази.

Обвиненията пък бяха в резултат на скандалното напускане на поста министър на вътрешните работи от Веселин Вучков, който настоямаше за персонални смени в МВР и ДАНС.

Хронологията на събитията не изненада лидерът на ДПС Лютви Местан.

Едва ли някой е очаквал друго развитие на събитията. Оставки, поискани от принципала, в случая от г-н Бойко Борисов, не се отказват, а се подават, коментира случващото се Местан.

На въпрос какъв човек трябва да заеме този пост, Местан заяви: „Не ме вкарвайте в компетенциите на принципала".

Вчера ДПС бяха категорични, че няма да подкрепят кандидатурата на Борисов за министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

След вчерашния призив на премиера от парламентарната трибуна мога да оценя oставката на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров като една достойна морална постъпка, коментира Цветан Цветанов. „Няма как да работиш в протовиречие с премиера, ако той ти е поискал оставката", обясни решението на Лазаров той.

По-рано днес в телевизионно интервю съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев бе категоричен, че се доверява напълно на премиера Борисов, особено в тази ситуация.

„За мен важен е резултатът. Тези хора си тръгнаха, а реформата в МВР ще продължи, макар и с нов министър. Важен е резултатът. Имаше трус, имаше дестабилизация. Силно изявен политически лидер от ГЕРБ поема гаранцията, че ще продължи реформите в МВР, а премиерът сменя хората, които трябва да смени."

Според депутата от Реформаторския блок ген. Атанас Атанасов обаче главният секретар е закъснял с оставката си.

„Лазаров можеше да спести много отдавна тези драми в българския политически живот, ако си беше подал оставката още, когато му беше поискана в началото на управлението на сегашното правителство. По отношение на Светлозар Лазаров опитните служители в МВР усещаха липса на професионално ръководство и от вътре се искаше тази оставка. Той не си даде сметка за това, че нямаше подкрепата на професионалната общност", коментира той.

„Редно беше политическите промени на правителството да бъдат разгледани още днес и съответно по най-бързия начин да се придвижи този процес по процедурата за нов главен секретар, защото от вчерашното изявление още стана ясно, че главният секретар ще си подаде оставката", заяви социалистът Атанас Мерджанов.

По думите му от този факт трябва да бъдат щастливи най-вече от „Протестна мрежа" и реформаторите, тъй като това било тяхното искане: „Да видим сега как ще бъде подредена професионалната служба в МВР. Каквито и упреци да бяха отправяни към Светлозар Лазаров, това беше човекът, който практически не допусна окървавяване на гражданските протести".

Кой ще е следващият главен секретар на МВР ще реши бъдещият вътрешен министър. Очаква се Румяна Бъчварова да заеме поста в сряда. Тя остава и вицепремиер, който ще поеме ресора МВР. В момента това е ресор, координиран от Меглена Кунева.

Борисов мотивира избора си Румяна Бъчварова - вътрешен министър с това, че става дума за политическа позиция и че от министъра на вътрешните работи не се очаква да ходи по акции. На въпрос, това означава ли, че дава негативна оценка на Цветан Цветанов, който лично участваше в оперативни действия, Борисов отговори лаконично, Аз оценката за Цветанов съм я дал като не го направих вътрешен министър.

Кой ще е следващият председател на ДАНС, пък ще реши лично премиерът, но след широко съгласуване. Колко широко, Борисов не каза, освен че ще се дебатира с коалиционните партньори.

Шефът на ДОТО остава.

Не съм искал оставката на Китов, така че оставка няма да има, каза министър-председателят.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.