• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Б. Борисов: Плевнелиев се справи прекрасно, усещаше подкрепа от страна на ГЕРБ

Б. Борисов: Плевнелиев се справи прекрасно, усещаше подкрепа от страна на ГЕРБ

/КРОСС/ Името на кандидат-президентът на ГЕРБ ще бъде обявено през август или септември, зависи от това за кога ще ги насрочи президентът. Това обяви премиерът Бойко Борисов в интервю за сутрешния блок на Нова телевизия. "Сега не е време за избори и кандидатури", каза Борисов.

Той обаче бе категоричен, че Цветан Цветанов няма да е кандидат за президент.

Много добре знам българската поговорка да не казваш хоп преди да скочиш. Като почнеш да обсняваш - аз ще спечеля изборите, Господ решава, ние правим необходимото. Цветанов няма да е кандидат, ясно казах, никога не е ставало въпрос той да е кандидат, допълни той.

Премиерът и лидер на ГЕРБ коментира и вече обявената номинация на бившия държавен глава и сегашен лидер на АБВ Георги Първанов.

"Пожелавам успех на Първанов. Помага ми много. Сега стана ясно, че целта на излизането им от властта е да се кандидатира за президент", заяви премиерът.

Според него АБВ правят същото като ДСБ.

"Искат общ кандидат, но те да го посочат. Поставят г-жа Нинова в тежко положение. ДСБ по същия начин - Борисов да дойде, за да каже да подкрепим Плевнелиев", каза премиерът.

Той оцени високо работата на сегашния държавен глава Росен Плевнелиев.

"Прекрасно се справи в трудно време, не като времето на Първанов. Навремето нямаше криза, светът бе спокоен, парите с кофи да ги ринеш", каза премерът.

Въпреки заявката на ДСБ да бъде подкрепен Плевнелиев за единен кандидат на десницата, Борисов обясни, че не се е обидил. Той разкри и че с държавния глава е говорил в деня преди Плевнелиев да направи преди изявлението, с което той се оттегли от борбата за втори мандат.

"Питах го ще се кандидатира ли и какво желае от мен и от ГЕРБ, за да не общуваме на твоя гръб през медиите. Каза, че иска да си изкара мандата спокойно и че за следващ мандат ще говорим. Не желая от негово име да разказвам неговите лични проблеми. Достатъчно сериозни са. Плевнелиев ще продължи да помага на държавата. Той усещаше подкрепа от страна на ГЕРБ", каза Борисов.

"Ердоган е много тежък характер, изключително тежко се работи с него, но той има уважение към мен. Той така е взел властта, че е невероятно силен в Турция. Това, което стана в Гърция с десетките хиляди бежанци, беше планирано да стане и в България. В Странджа има много ненаселени области, удобни за разселване на мигранти", каза още премиерът Бойко Борисов.

В интервюто Борисов продължи да разказва за контактите си с Ердоган: "Ние с него имаме такива отношения, той има уважение към мен и като поеме ангажимент, го изпълнява. Ние сме си дали думи, че заедно ще пазим общата ти граница от бежанци. Аз разчитам на неговите думи", подчерта премиерът.
Той разказа как преди години на една вечеря убедил Ердоган Турция да ремонтира българския метох и църквата „Свети Стефан". "Това, което ми обеща, го изпълни! Удържа си думата за сдържане на бежанците към България, обясни премиерът и се обърна към зрителите: "Да пазим добрите отношения с Турция, за да си пазим границата!"

Той разказа, че при посещението си в Истанбул преди дни е посетил металната църква "Свети Стефан" и българския метох, ремонтирани с пари на турската държава. Обещанието било дадено преди време от Реджеп Ердоган и било изпълнено. Лидерът на Патриотичния фронт Валери Симеонов, който също бил в българската делегация, бил впечатлен от видяното. "Тази църква, която е единствената останала метална църква в света, се беше наклонила и щеше да падне. А се намира точно на Златния рог", разказа Борисов.

Благодаря на Реджеп Ердоган, че си изпълни обещанието за църквата, и че заедно пазим българо-турската граница, заяви Борисов.
Не ви ли смущават заплахите на Ердоган, че ще пусне бежанците към България, ако ЕС не спази договорката с Анкара, попита водещият. Не, аз вярвам на неговите думи. Една нощ имаше 40 000-50 000 бежанци, тръгнали към България и лично Давутоглу отида да ги спре.

В началото на бежанската криза България била най-слабото звено на територията на ЕС. Ние обаче успяхме да опазим границата си, заключи премиерът.

"Казах на Меркел, че за два дни в Истанбул не видяхме веднъж новия турски премиер, само Ердоган. Това е да покажеш, че в страната има само един управляващ", каза още Борисов.

Как ще отговорите на коментарите, че Турция има имперски амбиции към българия и се меси във вътрешните й работи, попита водещата Ани Цолова. Няма да отговоря на въпрос, с което да предизвикам дипломатически скандал, каза премиерът. "Нека да не дърпаме дявола за опашката. Има големи началници в ЕС, нека те да преговарят с Анкара, а ние да се опитаме да си запазим добрите отношения с нашия съсед Турция", завърши Борисов.

Отчитам като своя грешка, че огласих разговора си с тогавашния турски премиер Давутоглу, когато се сменяше ръководството на ДПС. Той продължи около час, обясни премиерът.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Да, усещаше постоянно удари под пояса и остриета в гърба, но сега е на ред ... самият БОКО! А, за него вероятно ще могат да се изрекат много нелицеприятни факти, които не прилягат за Премиер!

27.05.2016 07:49:04

Анонимен

Tъпак!

26.05.2016 09:35:05

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.