• 23 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8396
  •  GBP / BGN 2.2656
  •  CHF / BGN 2.0178
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Български автори влизат във френските библиотеки, Парижката филхармония идва у нас

Български автори влизат във френските библиотеки, Парижката филхармония идва у нас

/КРОСС/Директорът на Националния дворец на културата (НДК) Мирослав Боршош и директора на една от най-модерните библиотеки в Европа - тази в център "Жорж Помпиду" в Париж - Кристине Карие - се договориха във възможно най-кратки срокове, преведени на френски творби на български автори да бъдат предоставени на читателите във френската столица.

"Проблемът не е само в това, че не се издава литература, а в това, че четенето вече не е ценност", коментира Боршош и изрази възхищението си от факта, че в книжарницата и в библиотеката на център "Помпиду" е видял много млади хора, което "доказва, че каузата не е изгубена".

Боршош и Карие се срещнаха във френската столица по време на визитата на директора на НДК там. На работна среща Боршош запозна Кристине Карие с дейността на новосъздадения Национален център за книгата (НЦК) към НДК и с потенциалните възможности, които той дава на творците и издателствата за превод и издаване в чужбина.

Директорът на Френския институт в България Гийом Робер, който участва в срещата, изказа задоволството си от постигнатите договорки между НДК и Център "Жорж Помпиду" в Париж.

Център "Жорж Помпиду" е създаден през 1977 г., Центърът „Помпиду" приема през 2006 г. вече почти 7 млн. посетители годишно, което го прави третата най-посещавана институция във Франция след Лувъра и Айфеловата кула. В рамките на Националния музей на модерното изкуство (промишлен център дизайн), той запазва един от трите най-важни колекции на модерно и съвременно изкуство в света, наред с тази на Музея на модерното изкуство в Ню Йорк и Тейт Модерн в Лондон, дом на големи временни изложбени галерии, концертни зали и театри, първата обществена читалня в Европа.

НДК започва съвместен проект с Парижката филхармония.

В Париж Мирослав Боршош, директорът на Парижката филхармония Клара Вагнер и директорът на звено "Продукции" Емануел Ондре се договориха за първия концерт на Парижката филхармония в зала 1 на НДК.

"Отворени сме за партньорство с най-големия културен и конгресен Център на Балканите", беше категорична след срещата Клара Вагнер. Тя показа на българския си колега най-новата сграда на филхармонията - дело на световно известния архитект Жан Нувел. Боршош присъства и на репетиция на филхармонията.

"НДК може да бъде домакин на големи световни продукции и нашите партньори разбират, че новата ни стратегия цели постигането на качествен културен продукт", каза след срещата Мирослав Боршош.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.