• 16 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8387
  •  GBP / BGN 2.2891
  •  CHF / BGN 2.0138
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Ще се случи ли Брекзит след политическата криза на Тереза Мей?

Ще се случи ли Брекзит след политическата криза на Тереза Мей?

/КРОСС/ Тереза Май е изправена пред най-сериозната криза в управлението си, след като външният й министър и министърът, отговарящ за брекзит, подадоха оставка в рамките на няколко часа. Борис Джонсън и колегата му Дейвид Дейвис драматично се отказаха от по-меката позиция на Обединеното кралство при напускането на Европейския съюз.

Какво означава това за британския министър-председател и има ли вероятност Брекзит да не се случи?

Как се стигна дотук?

Тереза Мей пое поста министър-председател преди две години след референдума, в който британците гласуваха Обединеното кралство да напусне ЕС. Консервативната партия беше разделена между тези, които ожесточено подкрепят брекзит и онези, които предпочитат оставането в Съюза. Мей се опита да обедини тези две фракции, като постави стабилни фигури на ключови постове, включително Джонсън във външното министерство и Дейвис, отговарящ за брекзит.

Но от самото начало тя не можеше да обясни какво би означавало напускането на ЕС за Обединеното кралство и беше силно критикувана, че казва само "Брекзит значи Брекзит". В опит да затвърди властта си, тя свика предсрочни парламентарни избори през юни 2017 г. След като загуби мнозинство, беше принудена да влезе в неформален съюз с по-малка, подкрепяща брекзит партия от Северна Ирландия.

Оттогава насам нейната власт беше силно отслабена от провала при определянето на ясна преговорна стратегия с Брюксел, който от своя страна предупреди, че Великобритания не е в позиция да си избира бъдещите търговски отношения с ЕС. През последната година имаше няколко оставки в кабинета на Мей, но до тази седмица те бяха заради лични скандали и въпроси, които не са свързани с брекзит.

Може ли Тереза Мей да оцелее като премиер?

Краткият отговор на експертите е "да", но тя се изправя пред битката на политическия си живот, за да го направи. Най-голямото предизвикателство пред Мей беше опитът й да реши дългогодишната липса на единство в правителството и в Консервативната партия за брекзит. Тя смяташе, че е постигнала това на срещата на министрите от кабинета си миналия петък. Тази среща одобри нова позиция, която предполага по-близки от очакваните отношения с ЕС след напускането на блока или т.нар "по-мек" брекзит.

Но това предизвика обратен ефект. Загубата на двама от най-големите поддръжници на брекзит в кабинета може да доведе до отцепване на депутати, които не са съгласни с новата политика и до отслабване на позицията на Мей като лидер на Консервативната партия.

Вероятността да се изправи пред вот на недоверие се увеличава драматично, но вероятността да загуби поста си – не, тъй като все още има необходимата депутатска подкрепа. През двете години като министър-председател Мей посрещна сериозни предизвикателства и остана твърда, така че е много малко вероятно сама да подаде оставка.

Но оставката на старшите министри от кабинета й заради европейски въпроси напомня падането на Маргарет Тачър от власт през 1990 г. Тогава Тачър обеща да се бори, но не успя да спечели на първия кръг на вътрешнопартийните избори и беше принудена да подаде оставка.

Ще падне ли правителството?

Това е малко вероятно, твърдят политическите наблюдатели на Острова. Въпреки настоящия хаос, Консервативната партия ще иска да поддържа колкото е възможно по-голяма стабилност от страх да не сдаде властта на опозиционните Лейбъристи.

Дори Мей да е изправена пред вътрешнопартиен вот и да загуби, е малко вероятно новият министър-председател да рискува да свика избори, на които консерваторите почти сигурно ще бъдат победени.

Какво означава това за брекзит?

Съгласно условията на член 50 от Лисабонския договор, задействан през март 2017 г., Великобритания трябва да напусне ЕС две години по-късно, на 29 март 2019 г. Сегашната криза не променя този график, но поставя въпроса дали целият процес на преговори може да се разпадне.

Брюксел очаква Великобритания да излезе с твърда позиция преди последния кръг от преговори между представители на Обединеното кралство и ЕС това лято. Окончателната сделка за излизането от ЕС трябва да бъде договорена с Брюксел на среща на върха през октомври, въпреки че официални представители на евросъюза признават, че може да има отлагане до декември.

Брекзит все още предстои да се случи, а въпросът все още е такъв, какъвто винаги е бил – под каква форма? Ако фракцията на твърдите привърженици поеме ръководството на Консерваторите, това може да означава или „тежък” брекзит или изобщо никаква сделка. Ако Мей удържи властта, тя ще трябва да направи компромис по сегашната си мека позиция по отношение на развода с ЕС.

Анализ на международния редактор Илияна Димитрова / BTV

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.