• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Проф. Светла Бъчварова: Нека не сме зрители, а режисьори на изграждането на бъдещето си

Проф. Светла Бъчварова: Нека не сме зрители, а режисьори на изграждането на бъдещето си

/КРОСС/ Трябва да има сериозни държавни регулации за защита на българските производители и потребители.

„Нека заедно бъдем не зрители, а сценаристи на изграждането на нашето бъдеще“. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ проф. Светла Бъчварова при представянето на „Визия за България“  пред жителите на с. Бистра, Търговище.  Тя подчерта, че в своята Визия левицата залага на няколко основни приоритета, сред които е икономиката. По думите й България е пазарна икономика, но трябва да има сериозни регулации от страна на държавата.  Депутатът припомни, че цената на хляба се е вдигнала, а реакцията на управляващите е била- вместо да вземат мерки, да се молят на веригите да намалят своята печалба. „Нормално ли е този, който произвежда да получава само 35 ст, а търговецът да получава 45 ст. Няма развита държава, в която търговската надценка да е 50%“, каза тя.

Проф. Светла Бъчварова подчерта, че държавата трябва да подпомогне българските производители. Тя коментира, че водата за напояване в българското земеделие е възможно най-скъпата и даде пример с Гърция, където  е безплатна.  „Без напояване България не може да развие земеделие, което да задоволява нашите потребности, а и да остава за износ“, поясни тя.  Бъчварова каза още, че страната ни е станала по-скоро вносител на плодове и зеленчуци и тази година, повече от месец, не е имало български плодове и зеленчуци на пазара у нас. По думите й трябва да има контрол от страна на държавата по отношение на условията за внос. Проф. Бъчварова подчерта, че има практики за двоен стандарт при храните в ЕС и попита: „Как ние произвеждаме мляко, изкупувано за 50 ст. на литър, а от Унгария идва сурово мляко за 25 ст.?“. Тя изтъкна, че всички храни трябва да се проверяват от Агенцията по храните и попита- ако суровото мляко трябва да пътува не повече от два дни и е прието от агенцията, то следва, че то е дошло на втория ден, което е почти невъзможно.  „Държавата, ако не застане на мястото си и не контролира всички тези процеси в защита на потребителя, няма да имаме никакви други възможности, освен да сме консуматори на нещо, което дори не знаем какво е и от къде идва. Точно това не искаме да се случи и затова търсим вашата подкрепа и мнение- как да го предотвратим“, заключи проф. Бъчварова.

Събралите се на срещата граждани задаваха въпроси, свързани с дървата за огрев, възможността за облекчаване на ДДС за храните и лекарствата, повишаването на пенсиите за всички пенсионери, контролът върху качеството на произвежданото у нас и внасяните отвън стоки, цените на учебниците и учебните помагала и тяхното качество.  

Проф. Бъчварова проведе дискусия и с граждани на Търговище в клуб „Паисий Хилендарски“.  Присъстващите изтъкнаха диспропорциите между отделните региони на страната и неравномерното разпределение на средства по общини от страна на държавата, което ги задълбочава. Те се оплакаха, че им липсва достъп до качествено здравеопазване, образование и са лоши транспортните връзки в региона. 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.