• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Р. Бъчварова: Скоро ще има яснота по нелепия случай на магистрала „Струма”

Р. Бъчварова: Скоро ще има яснота по нелепия случай на магистрала „Струма”

/КРОСС/ Водещ: Вицепремиерът Румяна Бъчварова и министър на вътрешните работи по актуални въпроси. Най-напред около тази трагична история със смъртта на строителя от АМ „Струма" и разбира се, с паниката, която ескалира чрез една от електронните медии - дали сте по следите на заподозрения? Там, разбира се, има и други текстове, които директно апелират за по-голямо внимание към това престъпление. Какво можете да кажете в този момент? 

Румяна Бъчварова: Конкретно по този нелеп случай и много трагичен на убийство мога да кажа, че МВР работи много активно и призивите за активизиране са малко неоснователни. Предполагам, че са само израз на лична тревога, а не на нещо друго. Има свидетели на този случай. В момента има досъдебно производство. Изясняват се всички детайли и мисля, че скоро ще имаме решение на този случай - нелеп и трагичен. Имах възможност с министър Павлова да говоря конкретно по повода този случай - нарушаването на ограничение при ремонт на пътни участъци да мога да призова всичко от служителите на фирмите, които изпълняват тези дейности да не влизат в саморазправа, а да сигнализират на органите на КАТ за тези нарушения.

Водещ: Т. е. саморазправата, както отдавате като използвате тази дума? Той нали е бил служебно лице, което контролира да не се минава от там?
Румяна Бъчварова: Да, но можеше да сигнализира за нарушението и да извика полиция, а не да влиза в саморазправа с нарушителя, с което не искам никога да оправдавам, оневинявам или да оправдавам. Мога да уверя всички, които са разтревожени от този случай, че МВР работи изключително активно от първия момент, в който е подаден този сигнал. аз също бях информирана, така че знам, че нашите служители работят.

Водещ: Нищо не оправдава насилието, разбира се. Това е все по-застрашителни все по, как да кажа, човек не може да се помири, че става жертва на такова насилие - един човек, който е на служебния си пост.
Румяна Бъчварова: Никой, но за съжаление не във всички случаи това може да бъде предотвратено.

Водещ: Можете ли да кажете дали заподозреният, този, за когото споменават медиите?
Румяна Бъчварова: Г-жо Маринкова, не мога да дам никаква информация докато тече досъдебното производство. Това е нарушение на закона.

Водещ: В случая нито „да", нито „не" казвате.
Румяна Бъчварова: Не, не мога нито информация да дам, нито да потвърдя една или друга версия. Нека да оставим органите да работят спокойно и да си свършат работата.

Водещ: Щом сте говорили с г-жа Павлова смятате ли, че всичко е било наред в маркировката, в начина, по който е било ограничавано движението в тази част на ремонта?
Румяна Бъчварова: Да, нямам основание да мисля, че има нарушение там. Просто нарушаването на ограниченията е лично решение и за съжаление, и според министър Павлова, често има такива случаи, които трябва да бъдат ограничени.

Водещ: В текстовете, които призовават вие да се активизирате по повод това престъпление се говори още и за убития Георги за младежът, който беше намерен убит в Борисовата градина. Как си обяснявате връзката между две такива събития, че това се напомня в текст?
Румяна Бъчварова: Подхождам добронамерени с тревогата на автора и неговото емоционално преживяване. Надявам се, че това е обяснението за този текст. Аз не бих искала да коментирам медийни публикации, но всички сме разтревожени и всички прави това, което е в рамките на неговите задължения. Мога да уверя всички, че от момент, в който аз имам отговорностите на вътрешен министър няма нито един случай, по който да има съзнателно забавяне, прикриване или опит за оневиняване или прикриване на виновни. Мога да кажа също, няколко пъти съм го заявявала, че строгостта на закона се прилага към всички, които го нарушават. Това е основен принцип в работата на МВР. В момента аз изключително много държа на него и го изисквам от всички служители.

Водещ: Връщам се отново към убийството на АМ „Струма": дали свидетелите са били категорични в своите показания? Смятате ли, че в това има надежда за бързо разкриване на престъплението?
Румяна Бъчварова: Факт е, че има доста много свидетели показва, че много по-лесно и много по-бързо цялата картина на случая ще бъде възстановена и ще бъде установени вината, участието на всеки един, които са участвали там.

Водещ: За няколко съучастника ли говорим?
Румяна Бъчварова: Г-жо Маринкова, конкретна информация не мога да ви дам в момента и пак ще ви помоля да оставим органите да си вършат работата.

Водещ: Да, не бихме искали да пречим в никакъв случай.
Румяна Бъчварова: Да.

Водещ: Сега, за европейското решение тази седмица по отношение на имигрантите и начинът, по който ще се действа, за това, че България извоюва някакво положение, което може да бъде коментирано с някакви думи, говорим за специално внимание. Вие удовлетворена ли сте?
Румяна Бъчварова: Естествено, удовлетворена съм, защото трябва да кажа на вас и на нашите слушатели, че от дълго време предложеният от Европейската комисия (ЕК) план се обсъжда. Преди да бъде обявен този план, след като беше обявен на последното заседание в формат вътрешни министри на Европейския съюз (ЕС), на който аз представих българската позиция и сега на Европейския съвет с ясна позиция, която показва, че нашите аргументи са били чути, възприети и аз съм изключително удовлетворена от това, защото успяхме да обърнем внимание на особеностите на ситуацията в страната ни. Нека да не забравяме, че доста по-драстични са цифрите, които характеризират мигрантския натиск в Италия и в Гърция. Ние винаги сме казвали, че ще проявил, в рамките на нашите възможности, солидарност към тези държави, но в същото време сме настоявали за балансиран географски подход и за отчитане особеностите на всяка една страна. Българската позиция беше точно такава - ние обърнахме внимание на детайлите, без да се отказваме от готовността ни за проявяване на солидарност. Очевидно това е било чудо в Брюксел и в известен смисъл, с оглед да мерките, които трябваше да предприемем това би ни облекчило, но по никакъв начин не отменя ангажиментите ни и грижите ни по опазване на сигурността на границата, ограничаване на нелегалната миграция, усилията ни да направим един план за интеграция на всички бежанци, които са на територията на България.

Водещ: И продължаваме да строим на нашата стена, както се нарича?
Румяна Бъчварова: Има решение, има отпуснати средства. В момента тече подготовка за началото на това строителство, то ще се осъществи на етапи.

Водещ: Продължението, по-скоро.
Румяна Бъчварова: Да, то ще се осъществи на етапи и вероятно до края на година това, което е планирано като първи етап ще бъде приключено. Много се надявам да бъде така. Самото строителство ще означава присъствие на повече хора на границата и по всяка вероятно ще има възпиращ ефект /.../ нелегално преминаване.

Водещ: В резултат на тази среща беше споменато, че вътрешните министри на отделните страни имат други грижи по доизработването на документите. Какво трябва да се свърши?
Румяна Бъчварова: Трябва да се изчислят точно квотите, да се определят принципите, по които ще тече самият процес на пренасочване на бежанците и детайлите по логистиката. Поне това бяга въпросите, които обсъждахме преди две седмици.

Водещ: Говори ли се за някакви средства, които ще бъдат разпределяни в полза на имигрантите, на бежанците?
Румяна Бъчварова: Да, беше обявено, че комисията ще отпусне средства за тези, които бъдат преселени или преместени. При положение, че няма да има такива в България - тези средства ще отидат там, където се преразпределени квотата.

Водещ: Благодаря за вашето участие. Впрочем, г-жо Бъчварова, какво става със стачката на тези синдикати, които протестира, която беше определена като палатков лагер на площада. Какво става там?
Румяна Бъчварова: Това не беше стачка, беше протест.

Водещ: Протест, да го наречем, символичен.
Румяна Бъчварова: В момента се опитваме да възстановим диалога със синдикатите, за да установим точните им искания към ръководството на МВР.

Водещ: Те не бяха категорични до този момент?
Румяна Бъчварова: Кое не беше категорично?

Водещ: Не бяха ли така пунктуални в своите искания?
Румяна Бъчварова: Последният разговор, който проведохме имаше повече отговори от страна на ръководството на МВР, отколкото поставени въпроси и проблеми от страна на синдикатите. Затова сега трябва да уточним кои от техните въпроси не са получили отговор. Аз мисля, че дадохме отговор на всяка една от темите, които те искаха. Доколко те са удовлетворени от тези отговори - ще установим, но ние нямаме интерес да не търсим решения и да не предлагаме най-доброто за служителите в МВР.

 

Румяна Бъчварова – вицепремиер и министър на вътрешните работи

БНР, „Неделя 150" 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

CROSS защо не й пуснете истинска снимка на шматката, както изглежда, а Фотошоп? За да я харесват младежи като Боршош ли?

28.06.2015 17:56:18

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.