• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Бъчварова: Москов се опита да разреши един очевиден проблем

Бъчварова: Москов се опита да разреши един очевиден проблем

/КРОСС/ Водеща: Вицепремиерът Румяна Бъчварова е наш гост. Добре дошли.

Водещ: Реакцията ви за исканата оставка на здравния министър. Направо започваме с този въпрос, защото преди малко имаше спор тук между реформаторски зам.-министър и представител на ДПС.
Румяна Бъчварова: Аз съжалявам, не можах да го проследя. Мисля, че вотовете са нормална демократична процедура, всяко правителство трябва да е готово за това. Това, което ме притеснява в искането, е, че то обвързва правата на един етнос с политиката на правителството и това за мен е по-опасният прецедент в случая. Защото опитът да се реши проблем се генерализира и се ангажира с него цял един етнос.

Водеща: Какво, смятате, че ДПС заиграва с този етнос?
Румяна Бъчварова: Да, смятам, че това се опитва да прави, да прави политика за ромите, да застава в ролята на техен защитник и това, ако продължи, би било една допълнителна разделителна линия.

Водещ: Дава ли основания обаче самият Петър Москов с очевидно непрецизния си език по отношение на този спор за статистиката. Регистрирани ли са в полицията , или в самите спешни центрове? Имате ли критика към самия министър ми е въпросът.
Румяна Бъчварова: Може да не е било достатъчно прецизно неговото изявление, но в края на краищата той се опитва да реши един проблем, който съществува отдавна и този проблем е свързан, от една страна, със здравето на определени хора, от друга страна, със състоянието на една професионална прослойка.

Водещ: Оставка няма да има и няма да бъде поискана, това разбираме. Като политическа.
Румяна Бъчварова: Това е в правомощията на премиера.

Водеща: Имате ли информация той да има подобна мисъл, за оставка на Москов?
Румяна Бъчварова: Не, то от вчера се появи тая идея, но аз не мисля, че това е наистина правилна посока. Нека да видим кой от останалите парламентаристи, така да го нарека, ще подкрепи ДПС в това искане.

Водещ: Още един въпрос, свързан с ДПС изказвания. Включително в това студио, интервю даде Лютви Местан. Основният му цитат: „Ако не се разсече национал-популисткият възел около врата на Бойко Борисов, предсрочните избори могат да се окажат необходимост до края на 2015 г. Предупреждение, свързано по отношение на другия ви партньор, Патриотичния фронт.
Румяна Бъчварова: Да, то е от първия ден тая нетърпимост към Патриотичния фронт. Още при гласуване на правителството по тази линия, очевидно това е посоката, в която ДПС се опитва да се позиционира по отношения на етническите отношения.

Водеща: Като защитник на циганите в България.
Водещ: Предсрочни избори възможни ли са?
Румяна Бъчварова: Предсрочни избори, сега с 38 депутати...

Водещ: Сега 36, защото изключиха двама.
Румяна Бъчварова: Да. ДПС, за да предизвика предсрочни избори, трябва да намери съмишленици. Което е друг политически процес.

Водещ: Вие отговаряте точно за тези четири крачета, ако мога така да се изразя, все пак е сложно съставено правителството. Това окрупнява ли ви всъщност?
Румяна Бъчварова: В смисъл дали ни...

Водещ: Заплахата от предсрочни избори и партии, които може и да не се представят така добре.
Румяна Бъчварова: В такава сложна коалиция възможността за предсрочни избори винаги стои, ние сме я обмислили, някак си много трезво я възприемаме. Но към момент мисля, че имаме достатъчно много общи задачи, работа, която трябва да свършим, мотивация за това.

Водеща: Като казахте обмислили, обмислили ли сте например да се проведат предсрочни избори през есента на тази година, когато има местни избори?
Румяна Бъчварова: Не, не сме обмисляли това. Цялата дейност на правителството при разговори в коалицията се говореше за един цял управленски мандат.

Водеща: Днес ще представите и управленската си програма. Това, което прави впечатление, е не отказът на България от "Южен поток".
Румяна Бъчварова: А, този въпрос, който се появи. Това беше тема, която обсъждахме по време разговорите в коалицията. Това е важен въпрос и формално той не е излязъл от дневния ред, защото ние нямаме официални потвърждения за това освен публични изявления за прекратяването на този проект. Затова той остана, позицията, която беше уточнена още в края на октомври, началото на ноември, остана в програмата, докато няма официално решение за прекратяването на този проект. Така както и примерно ние в момента много активно обмисляме, работим по идеята за газовия хъб, но той все още не е решение на правителството, затова не е включен. И тук искам да ви кажа, че ние предприехме един такъв подход по програмата на правителството, която се чака с интерес, тя е съставена, много близко е плътно до тезите в програмната декларация, че допълнения към програмата или някакви корекции имат възможност да се правят в хода на работата, в рамките на Съвета за развитие.Т.е. има възможност някоя от политическите сили или министрите да предложи допълнителни мерки и те да бъдат включени. Защото се оказа, че ние имаме към момента 1155 мерки, отбелязани в програмата. Те могат да станат и 1255.

Водеща: В програмата записано ли е...
Румяна Бъчварова: ... Но имаме възможност програмата в движение да бъде коригирана.

Водещ: Записана ли е идеята за задължителен вот чрез законодателни промени или идеята да се ходи на референдум по време на местните избори?
Румяна Бъчварова: Всички въпроси, свързани с изборното законодателство, не са включени в програмата. Те са в правомощията на парламента и ние ме ги оставили на парламентарните групи. Знаете, че там има също един формат, който координира в сферата на парламентарните инициативи.

Водещ: Ще отидем ли на местните избори, освен да избираме кмет и общински съветници и на референдум, на който да се зададе въпросът да или не задължителен вот?
Румяна Бъчварова: Няма решение точно така да се случи, но има общо разбиране, че тогава, когато провеждаме референдуми, е добре те да бъдат заедно с редовни избори.

Водещ: Вие сте за да има референдум още на следващите, съчетани?
Румяна Бъчварова: Въпрос на процедура и във връзка с тази подписка, която бяхме организирали. Лично аз мисля, че ще бъде малко трудно да се гласува. Защото знаете, на местни избори гласуваме за общински съветници, за кметове, в големите градове за районни кметове. Още един вот малко ще затрудни гражданите, но ако има решение за това, няма ...

Водеща: Понеже подобна теза публично изказа Цветан Цветанов, виден представител на парламентарната група, щом оставяте решението на този въпрос в ръцете на парламента. Патриотичният фронт обаче предлага, и финал по тази тема, Патриотичният фронт предлага чрез законодателни промени...
Водещ: ... да няма референдум.
Водеща: ... да няма референдум, директно да се запише задължителен вот и сега на местните избори направо да си има задължителен вот.
Румяна Бъчварова: Разликата е в това, че ние казваме нека да има първо референдум, да се допитаме и тогава да го запишем в закона, а не предварително да го запишем. Изборното законодателство не е приоритет в момента, просто защото има много други задачи.

Водещ: Кажете Бойко Борисов защо се шегува така с вас жените, предизвика внимание репликата му за жена президент, после каза, че се е пошегувал.
Румяна Бъчварова: Не е точно шега, просто в тая зала, в която бяха жени и отчитаха своята политическа дейност, той каза, че след като има толкова много кандидати за кметове, активно участие на жените, защо не да има и кандидат за президент.

Водещ: За забавление.
Румяна Бъчварова: Не и за забавление, то беше знак за оценка на качествата и политическото поведение на жените.

Водещ: Всъщност той ли, много е рано може би да го изречете, но ето днес чета във вестниците Борисов и Миков ще се състезават в президентски избори. Вие за Миков не отговаряте, но за Борисов в голяма степен. Видяхме интервюто от кухнята, от самото ГЕРБ, Красимир Велчев казва той е много достоен за този пост. Кога ГЕРБ ще признае, че това ще бъде кандидатът за президент?
Румяна Бъчварова: Когато трябва да се издигне кандидатурата за президент.

Водеща: Чуйте въпроса на Виктор. С отговора си вие потвърдихте, че това ще е кандидатът за президент на ГЕРБ. Кога ГЕРБ ще си признае, че Бойко Борисов е кандидатът за президент?
Румяна Бъчварова: Не съм чула думата за признание. Вижте, ние имаме процедури, нищо не се казва предварително.

Водещ: Пазите, защото има много време ли? Вчера чух анализ на Кънчо Стойчев, ако изборите са днес и той се кандидатира, социологически казва да, би станало на този етап.
Румяна Бъчварова: Знаете ли, аз мисля, че тая тема изключително много се експлоатира в момента, за да се внушава, че правителството няма да изкара цял мандат.

Водещ: А то всъщност е свързано.
Румяна Бъчварова: Ами свързано е естествено. И затова се спекулира с тая тема и защото някак си политически не може освен злободневните теми няма какво друго да се извади като...

Водещ: Вие ли съветвате Борисов да се убере толкова много публично, прави впечатление. Някои казват, че това е добре за самия него. А вие ли сте човекът, който дава тези съвети? Не е онази ситуация, в която той се появяваше сутрин, обед, вечер по телевизията. Факт.
Румяна Бъчварова: Това е според мен съвсем естествено негова решение. Вижте, той по време на преговорите за правителството не участваше активно. Това е неговият усет за нещата, които трябва да прави. А усетът му е изключително силен.

Водеща: Нататък към следващите въпроси. Промените в пенсионната система в частта частни пенсионни фондове. Достигна ли до вас информация дали наистина има гнили ябълки сред частните пенсионни фондове, какво може да ни кажете по този въпрос? И вярвате ли на шефа на Комисията за финансов надзор, който каза: Няма такова нещо, всичко там е наред, няма нито един фонд, който да не гарантира парите на своите вложители.
Румяна Бъчварова: Аз не искам да коментирам по същество тая тема просто защото не съм експерт. Това, което мога да кажа, е, че в момента, вчера започна, тече, надявам се в разумни срокове да продължи дебатът по това към премиера Калфин и в крайна сметка тогава, когато има възможност за едно или друго решение, то да бъде обсъдено, да взето заедно в коалицията.

Водещ: Тогава коалиционен въпрос за Калфин. Имате ли проблем въобще в комуникацията? Виждаме по места как АБВ и БСП имат желание по места да се явяват заедно на избори, а пък той е част от вашето правителство. Малко шизофренично няма ли да се получи?
Румяна Бъчварова: Да, малко странно изглежда, но ние много добре работим с министър Калфин, много добро разбирателство имаме и въпрос на тяхно политическо решение е дали ще останат заедно с нас, или ще предпочетат да бъдат заедно с БСП. Така с тях ние сме договорили едно политическо сътрудничество в сферата на социалната е демографската политика.

Водещ: Нямате проблем. Да ви върнем към финансовия надзор. Пак не ви е ресор, обаче има напрежение около Стоян Мавродиев. В общи линии сблъсък виждаме, включително и по страниците на единия печат и по страниците на другия печат.
Румяна Бъчварова: Това също е добър израз, единият и другият печат

Водещ: Да, знам. Има един детайл обаче и ние си задаваме въпроса, това е човек на много сериозна позиция. Вчера Владислав Горанов е говорил за евентуални промени във финансовия надзор, знаем какво се случи с цяла една банка. Един въпрос, който витае и мен ме смути: да имаш, да си част от ГЕРБ, той кога стана депутат 2009-2010 г.?

Водеща: Все още ли е част от ръководството на ГЕРБ, към днешна дата?
Румяна Бъчварова: Не. Не е бил и към този момент не е част от ръководството.
Водещ: Но влезе в политиката, тогава, в онзи момент.
Румяна Бъчварова: Да.

Водещ: Оказва се, че има един такъв висш служител кредитни карти за 60 хиляди евро едната. Той си го е декларирал това. Другата за 40 хиляди евро.
Водеща: Лева.
Водещ: Другата за 40 хиляди лева, точно така. И въпросът е, знаем как се обезпечава една такава карта, с какви доходи, знаем и къде сме по докладите, свързани...
Румяна Бъчварова: Знам, че очаквате да ви отговоря по този въпрос, знам, че г-н Мавродиев и във времето, когато, съвсем в началото на ГЕРБ, беше ангажиран с първата програма на партията, имаше собствен бизнес и се занимаваше с него.

Водещ: Това се е появило по-късно, 2012 г. се появи.
Румяна Бъчварова: Не мога да го коментирам, не е и редно.

Водещ: Интересува ли ви тази тема?
Румяна Бъчварова: Интересува ме това, че по отношение на финансовите регулатори наистина съществува напрежение, което отразява голямо недоверие към тях. И по повод на развитието на случая с КТБ, и сега по повод на последните действия, и че този конфликт много се персонализира. Факт е, че тук очевидно имаме проблем в регулацията на тоя сектор. Това е политическият въпрос и трябва да видим как те трябва да бъдат уредени.

Водеща: Вашият партньор Радан Кънев използва следната формулировка за работата и дейността на Стоян Мавродиев, особено по отношение на последните му решения, санкцията за Икономедиа и сериозните глоби, които бяха наложени на някои медии, сред които и тези на Икономедиа. И го нарече бухалка, в чии ръце го нарече, намекна, че е бухалка в ръцете на Делян Пеевски. Това го казва Радан Кънев.
Румяна Бъчварова: Какво да коментирам? Попитайте г-н Кънев, не го е обсъждал тоя въпрос с мене, да, направи това изявление вчера и в тоя смисъл имаше такъв един форум. Това потвърждава моите опасения, че нещата изключително много се персонализират, а за мен проблемът е принципен, въпросът за регулаторите, въпросът за стабилността на финансовия сектор.

Водещ: Стабилен ли е финансовият сектор, самият премиер каза в интервю за Диана Найденова, помагаме на банки, в множествено число.
Водеща: После стана ясно, че става дума за една банка.
Водещ: Имате ли някаква тревога пак по отношение на регулаторите, че нещо се крие в момента?
Румяна Бъчварова: Не, не смятам, че нещо се крие. Проблем е, че изключително внимателно наблюдаваме това, което се случва, и следим състоянието. Все пак 3,6-3,7 млрд. да изтекат от резерва, от касата на държавата е много голямо сътресение. Както и да го погледнеш, на фона на нашия бюджет. Следим внимателно това, което се случва, министърът е много активен в тази посока и много натоварен.

Водещ: Към финала последен въпрос. Виждам, че имате едно голямо тесте, това вероятно е управленската програма. Нещо, важно, което за финал...
Румяна Бъчварова: Не, не е управленската програма. Това е представянето на моите приоритети като вицепремиер, защото това беше една нова позиция, така конструирахме всички неща, които трябва да се правят, защото има неразбиране, за което не мога да виня хората, които не разбират от това, което ние се опитваме да правим. Управленската програма е работен документ.

Водеща: Който ще бъде представен днес.
Румяна Бъчварова: Днес ще бъде гласуван на Министерски съвет.

Водеща: Респективно представен.
Румяна Бъчварова: Разчитам министрите сами да представят тая част, която е в отделните им сектори, защото пак ви казвам, имаме 191 приоритета, около 400 и няколко подцени и 1155 мерки. Разбирате, че това е изключително много и аз пак не мисля, че е достатъчно, за да може да отрази всичко това, което правим. А това, което правим, наистина в много сектори сме започнали реформи, започнали сме много активни действия...

Водещ: Ще го обсъждаме поотделно с министрите конкретно. Добре.
Румяна Бъчварова: Да, да има резултат в скоро време. Това е най-важното.

 

Румяна Бъчварова, вицепремиер по коалиционна политика и държавна администрация

Нова телевизия

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.