• 23 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8396
  •  GBP / BGN 2.2656
  •  CHF / BGN 2.0178
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

77% от българите не очакват присъди за корупция

77% от българите не очакват присъди за корупция

/КРОСС/ Огромното мнозинство от българите са скептични към възможностите на родното правораздаване да наказва за корупция. 77% смятат, че е малко вероятно някой да бъде осъден за взимане на подкупи, а едва 10 на сто вярват в обратното. Това показват данни от национално представително проучване на социолозите от "Екзакта рисърч груп", цитирани от "Сега".

Най-големите оптимисти, че подобни престъпления могат да бъдат наказани, се оказват хората под 30 и над 60 години, нискообразованите и жителите на малките населени места, както и избирателите на Реформаторския блок и на ГЕРБ. Скептиците пък преобладават сред високообразованите и заможните прослойки от населението, както и сред поддръжниците на националистическите формации.

Здравеопазването се оказва най-корумпираната сфера - 10% от хората признават, че през последната година са дали рушвет за решаване на здравни проблеми. Следват тези, които са платили, за да избегнат полицейски санкции (5%), и за някаква административна услуга (3%). Иначе българите демонстрират изключително нисък праг на толерантност към корупцията. Едва 2% заявяват, че са склонни да оправдаят хора, които искат подкупи, а 6% прощават на онези, които дават такива.

Изследването демонстрира изненадващо висока подкрепа за изготвения от правителството антикорупционен закон. 43 процента от интервюираните вярват, че подобно спецзаконодателство може да ограничи корупцията, 25 на сто очакват слаб ефект, а 16% не смятат, че проблемът може да бъде решен чрез закон.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.