• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Какво търсят Сотир Цацаров и Младен Маринов в емирствата?

Какво търсят Сотир Цацаров и Младен Маринов в емирствата?

/КРОСС/ „Главният прокурор Сотир Цацаров и министърът на вътрешните работи Младен Маринов са на работно посещение в Обединените арабски емирства (ОАЕ) по покана на главния прокурор на ОАЕ, д-р Хамад Сайф Бин Мусалам Ал Шамси. Целта на посещението е обсъждане на възможностите за задълбочаване на сътрудничеството по наказателноправни въпроси и противодействието на тероризма и престъпността."

С това лаконично бланкетно съобщение прокуратурата на България и Министерството на вътрешните работи обявиха изненадващото посещение на две ключови фигури от сектор „Сигурност" на страната в ОАЕ.

Странното посещение на Цацров и Маринов беше отразено в проправителствените и обществените медии в санитарен стил със заглавия от типа „Обменяме опит с Абу Даби". И това не е изненада. Още повече, че официалното съобщение от прокуратурата на България е в същия дух:

„По време на двустранната среща с д-р Ал Шамси на българската делегация бе представена подробно системата за управление на наказателни дела на ОАЕ, която обединява информацията на полицията, различните прокурорски органи и наказателните съдилища в страната. Обсъдени бяха общите и различните аспекти в структурата и дейността на прокуратурите на двете страни, като бе изразена обща готовност за развиване и задълбочаване на директните контакти и сътрудничеството по конкретни въпроси от взаимен интерес. Постигнато бе съгласие за подготовка и подписване в най-кратки срокове на меморандум за сътрудничество между прокуратурите на двете страни".
И все пак. Най-логичният въпрос е какво за Бога търсят Сотир Цацаров и Младен Маринов в емирствата. До този момент двамата са имали редки общи публични изяви. Последната например е от декември 2018 г. и е във връзка с откриването на изложба. По-рано през миналата година пък Маринов и Цацаров се появиха в Русе в опит да тушират обществената реакция при убиството на журналистката от местната телевизия Витория Маринова.

Ако България ще черпи опит в правоохранителната система от Обединените арабски емирства, това звучи направо страшно. ОАЕ е сред страните, в които все още съществува смъртно наказание. Ако причината не е обмяна на опит, а борба с тероризъм, то трябва да има наистина сериозна причина в посещението да участват толкова високопоставени български представители. Това звучи странно на фона на публичните изказвания на българския премиер Бойко Борисов за добрите връзки на България с емирствата и арабския свят. Самият Борисов впрочем беше на визита в ОАЕ само преди броени месеци. Това беше и първата визита на ниво премиер в историята на отношенията на България и ОАЕ.

Какво кара България да има такъв интерес към ОАЕ

Емирствата не са страна, с която България да има традиционни отношения. В последните няколко години се отличават две основни линии на сближаване. Едната е търговията с оръжие. През 2017 г. Близкият изток е формирал над 50% от пазара на оръжие за българските търговци до 617 млн. евро. ОАЕ наистина все още е малка част от него.

Годишният доклад за 2017 г. на Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение към министъра на икономиката за изпълнението на Закона за експортния контрол на продукти, свързани с отбраната, и на изделия и технологии с двойна употреба показва, че за ОАЕ е изнесена продукция за 17 млн. евро. За сравнение за Саудитска Арабия продукцията е за 617 млн. евро. И все пак само за три години увеличението в износа на оръжие за ОАЕ е 500 пъти.

Именно ОАЕ е и дестинацията, която беше посочена в раследване на Балканската мрежа за разследващи репортажи (BIRN) за това как произведено в Източна Европа оръжие, включително и българско, стига до военни зони в Сирия.

Мрежата журналисти цитира данни, според които през октомври 2014 г. цяла поредица джъмбо джетове Boeing 747, с надпис Saudi Arabian Cargo, са започнали да кацат на летището в българската столица София. А това не се е случвало в последните 20 години.

Какво има на борда не е ясно. Внезапното появяване на саудитските товарни самолети странно съвпада с внезапното увеличение на одобренията за износ на българско оръжие за емирството.

След като саудитските полети спират, започват да пристигат товарни самолети от Абу Даби - Обединен арабски емирства. Airbus A330F и Boing 777F с маркировка на Etihad Cargo кацат в София пет пъти от края на юни до средата на август 2015 г. На 19 октомври Etihad Cargo Airbus 330F, пристигащ от Абу Даби, каца в Бургас, а след това излита за военната база Ал Джафра, разположена на юг от столицата на Емирствата.

Пеевски на сцената

И ако доставките на оръжие може и да не са приоритет в интереса на главния прокурор Цацаров, то с втората линия на сближаване на България и ОАЕ може и да не е точно така. Емирствата се превърнаха в основна бизнес дестинация на най-богатия български депутат Делян Пеевски. Без да е ясно с какъв бизнес се занимава Пеевски, в последните три години той декларира спестявания и имущество за десетки милиони долари главно от офшорните дестинации в региона. Основната компания под котрола на Пеевски Intrust limited е базирана именно в Абу Даби. Друго от емирствата - Дубай, пък се превърна в основна точка за търговия и преразпределяне на финансов ресурс за групата на „Булгартабак холдинг". Именно в Дубай са регистрирани поредица от компании за представителство и посредничество за Близкия Изток с цигари на холдинга. Там беше регистриран и официалният краен купувач при промяната в собатвеността на „Булгартабак холдинг" през 2014 г. Още с реализацията на сделката Пеевски е приеман като човекът, който държи контрола над дружеството. Той беше посочен и като сосбтвеник на „Булгартабак холдинг" от един от бившите изпълнителни директори на КТБ Георги Христов. Преди да фалира през 2014 г., КТБ беше обслужваща банка на БТ и един от кредиторите на холдинга.

Групата на „Булгартабак" пък беше сочена от турските служби като източник на контрабандни цигари за страната, а каналът преминавал именно през Дубай. Случайно или не главният прокурор Сотир Цацаров проведе в рамките на досегашния си мандат цели четири визити в Турция. Прокуратурата, дори и МВР дори получиха доклада на турските служби за контрабандата на цигари с източник „Булгартабак", но така и не намериха основания да се задействат и да разследват.

В какво ще се завърнат от ОАЕ Цацаров и Маринов не е ясно. Пак според официалното съобщение на прокуратурата обаче:

„Като общи приоритети на двете страни бяха посочени противодействието на тероризма и екстремизма, както и противодействието на престъпления, извършвани от гражданите на едната държава на територията на другата. Постигнато бе съгласие за своевременен обмен на информация по конкретни разследвания на двете страни. Обсъдени бяха възможностите за обмен на опит на експертно ниво по различни направления на дейност."

Източник www.transmedia.bg

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.