• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Гьоков: Предвиждаме еднократна помощ за всяко второ и трето дете- в размер на 10 минимални работни заплати

Гьоков: Предвиждаме еднократна помощ за всяко второ и трето дете- в размер на 10 минимални работни заплати

/КРОСС/ „С предлаганите промени в Закона за семейни помощи за деца се предвижда предоставянето на еднократна помощ за всяко второ и трето дете- в размер на 10 минимални работни заплати за родители, които са осигурени минимум 24 месеца преди раждането". Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България" Георги Гьоков от парламентарната трибуна. „Със законопроекта предлагаме и помощта за началото на учебната година за деца от семейства с ниски доходи да се разшири не само за 1 клас, както е сега, но и за деца от 2, 3 и 4 клас. Това е възрастта, в която децата бързо растат и най-малкото, с което може държавата да им помогне, е осигуряването на необходимите средства за облекло и обувки за началото на учебната година", допълни той. Гьоков обясни, че за учебната 2018/2019 година тази еднократна помощ е 250 лв., като допълнителните средства, необходими за тези мерки, ще са около 90 млн.лв.

Според Георги Гьоков бедността и социалното разслоение на българското общество нарастват. „Хората, които получават доходи под необходимите за нормален живот, спрямо средните български стандарти, достигнаха 71 %. В риск от бедност или социално изключване живеят 41 % от българските деца (510 хил.)", подчерта народният представител. По неговите думи България е сред страните в ЕС с най-голямо финансово разслоение на населението, което вместо да намалява, се увеличава. „Съгласно последните данни на Евростат България еднолично оглавява негативната класация за най-високи неравенства в ЕС, измерени чрез коефициента на Джини. И тази негативна тенденция се задълбочава", посочи той. Според него цените на основните стоки и услуги, потребявани от обикновените българи, нарастват с по-високи темпове от ръста на доходите, а издръжката на живот става все по-трудна. „Населението на България се топи и застарява. През 2018 г. населението на страната намалява с нови 49 995 души. Тази ужасяваща статистика изисква спешни, засилени и конкретни мерки за стимулиране на отговорното родителство, подпомагането на деца от семействата с ниски доходи и осигуряване на поне минимални условия за посещаване на училище", категоричен е Георги Гьоков.

Весела Лечева: Демографският проблем е нерешим без инвестиция в децата и семействата
„България е изправена пред тежка демографска криза. Налице са тревожни и задълбочаващи се проблеми. За огромно съжаление, това вече не вълнува патриотите, родолюбците и гражданите за европейско развитие на България". Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България" Весела Лечева. Тя коментира, че те дори гледат с досада на това, което опозицията представя. „За съжаление, тежките тенденции влияят върху стабилността на основни системи като пазара на труда, пенсионната и здравната система", каза още Лечева. Тя добави, че икономическата и социална обстановка у нас не стимулира младите българи да създават семейства и да отглеждат своите деца в България. „Младите семейства живеят в несигурност за работата, кариерното си развитие, постоянни доходи и условията, в които отглеждат децата си. Задълбочават се и вътрешните диспропорции в страната, големи територии се обезлюдяват, трудоспособното население става все по-малко, а общата култура и образованост рязко спадат. Нужни са комплексни мерки за социална защита на отговорните родители- затова предлагаме част от мерките, които сме заложили в нашата визия за развитие на България, защото демографският проблем е нерешим без инвестиция в децата и семействата", коментира още Весела Лечева.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.