• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Доклад: България не е премахнала домовете за деца, а ги е заменила с нови

Доклад: България не е премахнала домовете за деца, а ги е заменила с нови

/КРОСС/ В България все така има сиропиталища, но те са в лъскави сгради и се казват иначе. Децата в тях са често подложени на агресия и обиди, в някои случаи те са затворени в клетки, в други - са оставяни на пода, ограден с дървена преграда, а в трети - изоставени в тъмни стаи. Около тях има миризма на урина и фекалии. Има момичета с обръснати глави и други, които са оставени да си блъскат главата в стената. Някои са упоени с лекарства, други - оставени да живеят сами в мазето.

Това става ясно от доклад на международната правозащитна организация Disability Rights International, която е провела своя мисия в България. По същата тема по-късно тази вечер ще бъде излъчен документален филм на Би Би Си на журналистката Кейт Блюит. Преди 12 години тя засне документалния филм за дома за деца в Могилино, който шокира публиката и изостри вниманието на международните организации към системата за предоставяне на социални грижи в България.
Докладът идва няколко години след като България обяви, че е в процес на премахване на институционализираната грижа за деца. През септември 2019 г. външната министърка Екатерина Захариева посочи, че около 90% от децата в домове вече са "деинституционализирани" - дума, с която администрацията означава процеса по закриване на старите домове и настаняване на децата в тях на други места.

Малко над 1500 деца, изведени от старите домове, са били настанени в новопостроени къщи от семеен тип, където се предполага, че децата ще бъдат по-малко и ще получат грижа от семеен тип.

В действителност обаче България е заменила системата си от големи и стари сиропиталища с новопостроени, по-компактни сгради, които продължават да функционират като институции, казват авторите на доклада, публикуван тази седмица. В тези нови институции работят най-често същите хора, които са работили и преди в домовете. На много места децата не са допускани до красивите стаи в къщите, тъй като ще ги развалят или изцапат. Те са емоционално неглижирани и социално изолирани, често пъти тормозени и "изложени на много от същите опасности, които са ги застрашавали и в голямата институция", пише още в доклада.

Организацията отбелязва, че "може би няма друга държава в света", която да е получила по-мащабна подкрепа за реформите си в тази област от България - включително обучения и техническа помощ за системата от групови домове.

Още през 2015 г., с публикуването на доклада на "Лумос" - независима неправителствена организация, която подкрепя българските реформи - е станало ясно, че промените не са довели до желания резултат.

По данни на УНИЦЕФ процесът по закриването на старите домове и преминаването към грижа от ефективен семеен тип е била финансирана от ЕС с повече от 100 млн. евро, отпуснати през периода 2010-2015. След 2016 г. повече от 160 млн. евро са били предоставени допълнително през европейските структурни фондове. Други средства са били предоставени от частни фондации, неправителствения сектор и международни благотворителни организации, а самата България е била нееднократно сочена като успешен модел за деинституционализация. Затова е и "от ключова важност да се разбере как тези средства са били използвани".

В доклада си Disability Rights International препоръчва фундаментална и спешна промяна в подхода, която включва отказ от настаняване в каквито и да било домове и и преход към настаняване на всяко дете - с увреждания или без - в семейство.

За да изготви оценките и препоръките си, организацията е посетила през есента на 2019 г. 24 групови домове, 5 дневни центъра, 4 по-големи резиденциални институции, две училища и места, ръководени по сходни програми в България.

Свободна Европа

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.