• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Туристическият бранш смята за абсурдна идеята за регулация на онлайн резервациите

Туристическият бранш смята за абсурдна идеята за регулация на онлайн резервациите

/КРОСС/ "В момента голяма част от хотелиерския бизнес е на тъмно. На морето приходите от събрания туристически данък е плачевен", заяви Димитър Попов от Асоциацията на българските туроператори по повод предложението свободното предлагане на апартаменти да се регулира и те да се приравнят като хотели и къщи за гости.

От своя страна Румен Драганов от Института за анализ и оценка на туризма подчерта, че това е тема, която отдавна е на дневен ред не само в България, но и в Европа. Проблемът със споделените пътувания по принцип и тези платформи за споделени пътувания разбуни духовете в цяла Европа - и във Франция, и в Германия, и във Великобритания, не само по отношение на хотелските услуги, но и по отношение на транспортните услуги, изтъкна той.

Според него атаката е срещу неплащането на данъци, от което се оплакват много от кметовете. Като пример Драганов посочи София. По негови думи за 2018 г. Столичната община е планирала 3 100 000 лв. приходи от туристически данък, но е събрала едва 2 400 000 лв.

Попов подкрепи думите му, заявявайки, че в момента има "статистическо затъмнение" относно легловата база у нас. Той посочи, че по данни на Националния статистически институт в цялата страна тя е 330 000 легла, докато според него те всъщност са близо 3 милиона.

"Как ще категоризираш 3 милиона легла в България? Абсурд", обобщи предложението той.

Попов е на мнение, че в общините в Северозападна България и в планинските райони къщите за гости трябва да бъдат освободени от всякакъв данък, за да могат изобщо да съществуват.

Категоризацията е изключително тромава и несвойствена за Министерството на туризма дейност, съгласи се и Драганов. Според него, ако се преминава към такава, трябва да се избере абсолютно облекчен режим.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.