• 04 Юни 2020 |
 •  USD / BGN 1.7472
 •  GBP / BGN 2.1960
 •  CHF / BGN 1.8121
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 11°C

Финансист: Курсът лев-евро не е застрашен

Финансист: Курсът лев-евро не е застрашен

/КРОСС/ "България има споразумение за присъединяване с Европейския съюз и Народното събрание е ратифицирало този договор, който предвижда България да въведе еврото. България няма опция да не въведе еврото. И тези, които поставят под въпрос членството на България в еврозоната с референдум, ще поставят под въпрос и членството на България в ЕС. Тези хора не го искат, смятам, че всички знаем ползите от това страната да е член на съюза. Най-вече достъпът до кохезионните фондове и до стабилизационните  механизми, действащи в блока", каза Борис Петров, финансист, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки

По думите му случващото се след промяната на Закона за Българската народна банка за влизането на страната в т.нар. чакалня на еврозоната е "естествена враждебност на хората към несигурност и промяна във валутния курс и като цяло в паричния режим по време на нашето преминаваме към Валутно-обменния механизъм ERM II". 

"Това накара хората да потърсят естествено спасение в еврото, което заедно с американския долар се ползва като убежище при несигурност", посочи той. 

Все пак той каза, че това е процес, който излиза извън рамките на нормалното поведение, защото "хората реагират емоционално, тъй като те не могат да преценят в рамките на каква степен е застрашен курсът".

"А курсът изобщо не е застрашен. България вече 23 години поддържа един изключително успешен паричен режим с фиксиран курс и с едно пълно покритие на емитираните пари с евро валутни резерви. И то в момент, в който валутните резерви на БНБ са на историческия си пик", посочи Петров. 

Той припомни и че валутният борд е преминал през редица кризисни обстоятелства и през една поредица от стрес тестове, за да покаже своята гъвкавост. 

Експертът се спря на началото на валутния борд:

"През февруари 1997 г. достигнахме най-високата точка на хиперинфлация - за един месец инфлацията надхвърли 100%. Тази силна обезценка на лева към долара се преобърна с подписването от служебното правителство на Стефан Софиянски споразумение с Международния валутен фонд. Това стабилизационно споразумение фиксира очакванията и курсът започна да се колебае в тесни граници и така беше фиксиран към германската марка в сила от 30 юни 1997 г." 

"В най-новата история абсурдните обстоятелства също не са едно и две - аз си спомням как се говореше, че е заплашена стабилността на българската банкова система вследствие от гръцката криза, защото в България оперираха тогава 4 големи гръцки банкови групи, които притежаваха над 35% от активите. Както виждате, нямаше сътресения като цяло".

Той припомни и началото на аспирациите на страната към еврозоната и твърденията как българските данъкоплатци трябва да плащат за чуждото безхаберие."Това бяха абсурдни истории, те не бяха базирани на рационални очаквания, а да дават музика за чувствителността на населението, когато то не е добре информирано", смята финансистът. 

Той посочи, че решение на Борда на Европейската централна банка от декември 2003 г. казва, че всяка държава има свобода да използва стратегия за присъединяване, включително и валутния курс, по време на членството във валутния механизъм, така че да отговори на критериите за конвергенция. "Това решение подкрепя общите принципи за присъединяващите се държави - по този път минаха всички държави от Източна Европа, които въведоха еврото", коментира специалистът. 

За активите и пасивите на БНБ експертът каза, че няма да настъпи промяна.

"България ще продължи да поддържа паричния съвет. Ще продължи да обменя неограничени количества евро срещу лева и лев срещу евро без съответно това да налага някакви транзакционни разходи за банките, което ще гарантира, че курсът ще бъде във вида, в който е", заяви Петров. 

Той уточни, че инфлацията в България ще продължи да бъде малко по-висока от инфлацията в държавите в еврозоната, независимо кога ще въведем еврото. По думите му този ефект е свързан с това, че цените на нетъргуемите стоки и услуги ще растат, докато те конвергират до общите в зоната. Петров обясни, че разликата ще е около 1%. "Това е пътят и на Балтийските страни", посочи той. 

реклама
ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2020 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.