• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

М. Миков: Трябва да сме силни и единни, за да постигаме нови победи

М. Миков: Трябва да сме силни и единни, за да постигаме нови победи

/КРОСС/ „Трябва да сме силни и единни, за да постигаме нови победи", заяви председателят на НС на БСП Михаил Миков пред събралите се стотици членове и симпатизанти на партията в парк „Никола Габровски" във Велико Търново, по повод 125 години от първата социалистическа сбирка. Той припомни, че тя се е случила по времето на Стефан Стамболов, когато капиталът е създавал убийствени неравенства, експлоатацията на работниците в България е „изсмуквала потта и живота им". По думите му днес няма нищо ново в отношението между капитал и работници, дори то е усилено и обострено от ултралибералния експеримент в България. „25 години от тези 125 години направиха, така че българският работник за 2,5 пъти по-малко произведен продукт от средноевропейския, получава близо пет пъти по-малко възнаграждение", заяви Миков. Според него днес това послание и от емблематичното място в старата столица - трябва да чуят тези, които казват „Ние, предприемачите, сме бъдещето на България". По думите на соцлидера - те не могат без работниците и справедливо отношение към техния труд. „Днес, социалистите, прекланяйки се пред 125-годишната история и пред гениалната прозорливост на Благоев, Габровски и техните другари - трябва да знаем, че този изминат път не беше лесен и не е бил непротиворечив", заяви той.
Миков подчерта, че именно от лозето на Габровски се поставя началото, за да може по-късно да бъде създадена партията, която според основателите й трябва да бъде - единна, национална, можеща да изразява интересите на цялата страна, и всички организации трябва да се подчиняват на нейния устав и да изпълняват програмата й. Той допълни, че и тогава е имало различни мнения, но демократизмът върви заедно със социалистическата идея.
Председателят на левицата обясни, че социалистите във Видин днес празнуват 95 години от рождението на Боян Чонос - обикновен студент по право от Софийския университет, който е обесен във видинския затвор, защото е бил социалист и антифашист. „Такива в България са хиляди и такива хора са пренесли искрата, тръгнала оттук, и огъня от Бузлуджа в цялата страна", категоричен бе лидерът на левицата.
Социалистът заяви, че България има достойно място в страниците на лявото и социалистическото движение в Европа и света. По думите му неслучайно ген.-секретар на Социалистическия интернационал Луис Аяла е приел да дойде на Конгреса на БСП. „Искам да ви предам и специални поздрави от президента на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев. Това е оценка и за БСП", подчерта той.
Миков подчерта, че времената са трудни, десницата търси пътища да загасва огъня и да убеждава младите, че няма нужда да се обединяват за борба, че трябва да има консенсус, който да направи така, че: капиталът да плаща близо пъти 5 пъти по-малко от средноевропейското възнаграждение за 2,5 пъти по-малко произведен продукт, да въведе еднодневен трудов договор, да вдигне възрастта за пенсиониране, да направи така, че дори да се плаща здравно осигуряване, пак да трябва да се плаща и в болницата.
„Може би не си даваме сметка какво е струвало на Благоев, Габровски и техните следовници да постигнат 8-часов работен ден, 6-дневна работна седмица, право на отпуск, нормални условия на труд в капиталистическа България. Преди 25 години, това беше на масата и всички го приемаха за даденост. Днес - ние от БСП, с нашите другари социалдемократи, комунисти, зелени партии, сме длъжни да поведем отново хората към запазване на онова, което смятаха, че е получено даром, за връщане на отнетите права през последните 25 години. За доказване, че България може отново да е център на лявата и социалистическа идея в Европа и в света, както са го правили Благоев, Габровски и хилядите, милионите следовници на лявата идея за тези 125 години", заключи Михаил Миков.
Валентин Ламбев: България има нужда от силна БСП, за да може в страната ни, в утрешния ден, да има бъдеще за нас и нашите деца
„Трябва да имаме силите и знанието да променяме света", заяви председателят на БСП - Велико Търново Валентин Ламбев. Той припомни, че на това място, преди 125 години, Никола Габровски и Димитър Благоев са поставили началото на социалистическото движение в България. По думите му днес сме съвременници на същата действителност, както тогава - социална несправедливост, липса на усещане за възмездие, липса на перспектива за всички българи, богата малка прослойка и мизерстваща огромна част от българския народ. „Ето защо, 125 години по-късно, призванието и мисията на нашата партия е да се бори срещу тази несправедливост, за равнопоставеност, за достъп до образование на всички наши деца, за по-добър живот за всички ни", каза още той.
Ламбев подчерта, че бъдещето е несигурно и изисква от всички прогресивни хора, които искат промяна в нашето общество и родина. „В навечерието на Конгреса на БСП, отговорността на всички ни е огромна, защото България има нужда от силна Българска социалистическа партия, за да може в страната ни, в утрешния ден, да има бъдеще за нас и нашите деца", заключи Валентин Ламбев.
В лозето на Габровски с поднасяне на венци и цветя, пускане на 125 бели, зелени и червени балони, и под звуците на „Една българска роза", стотици социалисти почетоха годишнината от първата социалистическа сбирка. На събитието присъстваха също зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Корнелия Нинова, народните представители Мариана Бояджиева и Валери Жаблянов, Стефан Стефанов - член на ИБ на НС на БСП, кметове на общини от Великотърновска област, излъчени и подкрепени от БСП, общински съветници от левицата.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.