• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 21°C

Станислав Владимиров: С „Визия за България“ искаме да изградим един нов тип държава

Станислав Владимиров: С „Визия за България“ искаме да изградим един нов тип държава

/КРОСС/ Депутатът от БСП Станислав Владимиров в интервю за Агенция „КРОСС“ относно „Визия за България“ и бъдещето на страната ни.

Г-н Владимиров наскоро БСП представи проекта „Визия за България“. Какво представлява той и към кого е насочен?

С „Визия за България“ БСП се опитва да представи една основа, върху която да се изгради един нов тип държава. Това не е партиен докумен, а е основа, върху която се надяваме всички политически обекти, синдикатите и обществото да направим политически дебат за това как се развива България през последните 30 години и как виждаме България през следващите 10–15–30 години, защото усещаме, че държавата не се развива по начина, по който всички желаем, изоставаме от развитите европейски държави във всички аспекти.

БСП се опитва да представи една основа един основополагащ документ, по който да направим един истински дебат, с който да се обединим всички, които имаме желание да реализираме този документ. за да можем да стъпим върху нещо. което е обединяващо, а не – разединяващо, както сме свидетели последните години.

Няколко са основните теми, по които искаме да се проведе дебат. Това са: демографията, икономическият модел в България, здравеопазването, образованието.

Какви мерките предлагате за подобрение на разклатената икономика на България?

Основният момент е ролята на държавата. Някак след 89-та година оставихме всичко на пазара, той да бъде основният двигател. Няма нищо по-добро от пазара за един икономически растеж. Свидетели сме, че, оставяйки само пазарът да бъде само двигател, получихме една де балансирана икономика на регионално ниво.

Виждаме как икономически се развиват само няколко града в България, като една голяма част от нашата страна няма никаква икономическа активност, затова искаме да поставим темата „Държавата не само като регулатор в икономическите отношения, но и като инвеститор, като партньор на стопанските единици“.

Сигурен съм, че, ако проведем едни истинки дебат и държавата заеме по-голяма роля като инвеститор, като партньор, със сигурност ще постигнем едни по-добри икономически резултати. Всички сме свидетели как една голяма част от капитала залежава в банките. Предлагаме механизъм, по който този капитал да се влее в нашата икономика, защото, стоейки в банките, няма как да поражда икономически растеж. Даваме редица решения, по които да се дебатира, чуваме разнопосочни мнения по това, предлагаме като решение.

Основно въпросите се въртят около това – каква да бъде ролята на държавата в икономическите отношения между отделните фирми в страната. Затова нашето предложение е да бъде не само регулатор, а и – партньор и инвеститор на стопанските единици...

Предлага ли „Визия за България“ развитие за малките градове?

Икономиката ни е изключително небалансирана през последните години, вижда се развитието на столица, а в редица региони на страната, не само Северозападна, но до голяма степен и в Североизточна и Югоизточна България, Странджа, Родопите, почти няма никаква икономическа активност.

Ние предлагаме редица облекчения на инвеститори, които искат да влагат средства в тези региони. Има идея за намаляване на данък печалба и други икономически механизми за подпомагане на тези икономически субекти с различни фондове, от които те ще черпят ресурси.

През последните години разбираме регионалната политика като асфалтирането на една пътна отсечка от точка А до точка Б. Тя трябва да бъде разглеждана като комплекс от мерки, за да може да се привлекат редица инвеститори в слаборазвитите ни икономически региони, това са образование, кадри и инфраструктура. Трябва да се осъществят комплексни мерки и тук вече идва ролята на държавата, защото няма инвеститор, който би отишъл да налива средства в слаборазвит регион с липса на кадри.

Предлагаме да се развиват и т.нар. „интелигенти градове“. Има редица примери и в Европа, и в света, как държавата налива огромни средства в по-малките градове, защото те нямат шанса да инвестират в дигитализация.

Това е интересен момент за дебат как държавата може да подпомогне експериментално няколко малки градове с тяхното дигитално развитие така ,че да бъдат интересни.

Знаем, че България е една от страните с най-високо ДДС, според визията има ли вариант то да бъде намалено?

Това също е важен момент във „Визията“, който предлагаме за дебат, тъй като се чуват разнопосочни мнения дори да бъде намалено ДДС за редица стоки, не е много сигурно дали те ще поевтинеят.

Това е също тема, която предлагаме за един голям дебат дали за редица стоки ДДС трябва да бъде намалено, за да се увеличи покупателната способност, а също и да се подпомогнат по-бедните семейства.

Да си признаем редица стоки в България са на изключително висока цена и сме свидетели, че в по-развити държави цените на същите тези продукти, които дори са с по-добро качество, са далеч по-ниски. Това е тема, по която искаме да предизвикаме дебат за диференцирано ДДС в България.

С какво ще помогне „Визия за България“ на град като Перник, който се управлява от ГЕРБ?

За голямо съжаление, Перник не се развива така както искат всички перничани. Въпреки, че Перник е много близо до икономическия и финансов център на страната ни – София, ние сме само на 20–30 км, виждаме, че малки градчета и населени места около София се развиват с много по-бързи икономически темпове.

За съжаление Перник е изключение, той не се развива икономически, той в застой така, че това е големият му шанс. Необходимо е да се направят редица стъпки в инфраструктурно отношение и в създаване на по-добри условия за бъдещи инвеститори.

Перник трябва да привлече повече финансов ресурс и да се развие така, както беше в близкото минало.

Помним, че градът беше един от големите икономически и индустриални центрове на България, даваше една немалка част от БВП.

„Визия за България“ е ориентирана към проблема със здравеопазването в България. Какъв е шансът той да се реши веднъж завинаги?

Здравната каса стартира с 800–900 млн. лева, а в момента бюджетът й е 4,5 милиарда. Намалели сме като нация с над 1 300 000 и получаваме все по-лошо и по-лошо здравеопазване.

Това е така, защото системата е объркана, няма как в такава чувствителна система там пазарните взаимоотношения да са водещи.

Самото наименование на лечебните заведения - „търговско дружество“ е доста странно. Няма как едно лечебно заведение да бъде „търговско дружество“, затова предлагаме да не са на търговски принцип, а просто да изпълняват своите функции като лечебни заведения и да лекуват хората.

Само промяната в цялата философия на здравеопазването ни може да подобри неговото качество.

Ние виждаме, че пазарният принцип струпва до голяма степен лечебните ни заведения в два три града и една голяма част от България вече е оставена без здравеопазване, здравни грижи и услуги.

Само промяна в тази философията може промени ситуацията. Това е също една от болезнените теми, като БСП за първи път предлага да се бръкне по-дълбоко в раната на болното ни здравеопазване.

Със сигурност, разбира се, ще получим по-голям отпор, защото средствата, които се преразпределят в нашето здравеопазване са огромни по размери.

До каква степен „Визия за България“ ще помогне на БСП да бъде първа политическа сила и ще детронира ли 10-годишната хегемония на ГЕРБ?

БСП винаги сме обвинявани, че се сещаме за проблемите в България и за големите предизвикателства преди избори. Ето сега сме в средата на един мандат, който не е по-различен от предишните мандати на ГЕРБ. Те управляват вече 10 години. Нито България се разви икономически така, както искаме, нито пък се решават проблемите в демографията, здравеопазването, образованието по начин, по който да изведат България на достойно в развитието си място в Европейския съюз.

В средата на един мандат в сравнително спокойно политическо време ние поставяме големите проблеми и се надяваме да предизвикаме повече внимание по тези теми в цялото ни общество.

Това не е политически документ на БСП. Това искаме да е основа на документ, около който да се обединят всички българи. Стъпвайки върху него, нито една политическа сила да не си позволява да се отклони от пътя, по който България трябва да върви, за да заеме своето достойно място в Европа.

Каква България бихте искали да видите Вие и Вашите деца след 20–30 години ?

Ако не се промени нищо, със сигурност България след 20–30 години ще изглежда още по-зле.

Има риск нашата нация да се стопи до такива параметри, че в следващото по-далечно бъдеще да изчезне. Затова аз искам да видя една България, която да е достоен член на Европейския съюз, една България, която да е икономически много по-добре развита, една България с усмихнати и здрави хора, които получават нормални качествени здравни грижи тук – в родината си, една България с образовани млади хора, които работят тук и не поемат дългия път на миграцията.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Да, пак! Иначе изчезваме!!! Няма да има нито България, още по-малко българи!!! За почти 30 години стигнахме до това дередже!!! Не знам само, дали ще може да се отклони посоката на движението ни! Инерцията е твърде голяма!

04.08.2018 21:47:52

Анонимен

СТАНИСЛАВЕ ХОДИ СИ В ТЕАТЪРА КЪДЕТО ТИ Е МЯСТОТО.

04.08.2018 20:46:49

Анонимен

ПАК ЛИ НА КОМУНИЗЪМ БЕ

04.08.2018 12:40:02

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.